Ölümleri duyurdukları için işten çıkarılan işçilerin davası görüldü

Manisa Vestel Fabrikası’nda Covid-19 kaynaklı ölümleri kamuoyuna duyurdukları gerekçesiyle işten çıkarılan Yeliz Kurt ve Tuğba Esentürk’ün açtıkları tazminat davasının ilk duruşması görüldü.

Google Haberlere Abone ol

İŞTEN ÇIKARILAN KURT VE ESENTÜRK’ÜN DAVASI GÖRÜLDÜ

İZMİR – 2020 yılının Ağustos ayında Manisa’da bulunan Vestel Fabrikası’nda bin kişi Covid-19’a yakalandı, 7 kişi de Covid-19'dan vefat etti. Olayı eylem yaparak açığa çıkaran ve kamuoyuna duyuran Yeliz Kurt ve onun davasında şahitlik yapan Tuğba Esentürk ise işten çıkarıldı. Kurt ve Esentürk tazminat hakları için dava açtı. Davanın ilk duruşması bugün Manisa Adliyesi 1. İş Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmaya taraflardan Yeliz Kurt katılırken, Manisa İşçi Kadın Meclisi üyeleri de duruşmayı izledi. Dava karşı tarafın şahitlerinin duruşmaya gelmemesi nedeniyle 22 Ekim tarihine ertelendi.

‘KEYFİ TUTUMLARLA BİRÇOK YERDE KARŞILAŞIYORUZ’

Duruşma sonrası açıklama yapan İşçi Kadın Meclisi, ülkedeki tek örneğin Vestel olmadığı belirtilerek şunları kaydetti:  
“Ülkedeki tek örnek Vestel değil. Birçok işyerinde işçiler türlü bahanelerle işten çıkarılıyor. Yeliz arkadaşımız Vestel’den sonra çalışmaya başladığı Barsan Global Lojistik’ten performans düşüklüğü gerekçesiyle işten çıkarıldı. Arkadaşımız vardiya amirinin tamamen keyfine göre işten çıkarıldı. Bu keyfi tutumlarla birçok yerde karşılaşıyoruz. Bunlara karşı tüm işçi kadınlara sesleniyoruz. Gelin İşçi Kadın Meclislerinde birlikte mücadele edelim”

‘KARARIN EMSAL KARAR OLUŞTURMASINI TEMENNİ EDİYORUM’

Açıklamanın ardından konuşan Yeliz Kurt ise tek isteğinin işe iade edilebilmek olduğunu ifade ederek, “Haklı olduğum bu davadaki tek temennim tekrar işime geri iade edilebilmek ve haklarımı alabilmek. Verilecek kararın tüm haksız yere işten çıkarılan işçilere emsal karar oluşturmasını temenni ediyorum. Hak mücadelemizde mücadele veren tüm kadınlar asla yalnız yürümeyecekler” diye konuştu. (DUVAR)