Ölüyü dirilten muayene iddiasında MERNİS detayı: Kayıt nasıl açıldı?

Aile hekimi Mustafa Ö., ölen kişilere muayene kaydı açtırıp haksız kazanç elde etmekle suçlandı. SES Konya Temsilcisi Onur Kerpiç ise ölen kişilerin MERNİS'ten kaydının düşmesi gerektiğini belirtti.

Arşiv
Google Haberlere Abone ol

İZMİR – Konya’da Karatay İlçe Sağlık Müdürlüğü, bir aile sağlığı merkezinde (ASM) görevli aile hekimi Dr. Mustafa Ö.’nün poliklinik kayıtlarında çok fazla hasta kaydı yapıldığının dikkat çekmesi üzerine soruşturma başlattı. Soruşturmada polikliniğin 'obezite' listesinde Mayıs 2023’te ölen Emine Dudu Samancı’ya ölümünden sonra 15 kez, Haziran 2023’te ölen Ismihan Serttaş’a ise 9 kez obezite tedavisi için muayene kaydı açıldığı tespit edildi. Yürütülen soruşturma kapsamında ifadesine başvurulan hemşireler, Dr. Mustafa Ö.’nün muayene ortalamasının düşük olması nedeniyle hemşirelerden izlem girmesini istediği yönünde beyanda bulundu. Dr. Mustafa Ö. ise hemşireleri ölü kişilere muayene girişi yapmakla suçladı.

‘MERNİS’TEN ONAY ALMADAN KAYIT AÇILAMAZ’

Yaşanan olayla ilgili Gazete Duvar’a konuşan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Konya Temsilcisi Onur Kerpiç, farklı bir usulsüzlük ihtimaline daha dikkat çekti. Kerpiç, “Aile hekimlerinin yaptığı muayenelerde Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi’nden (MERNİS) olur almadan kişinin kaydının açılmasına imkan yok. Yani kayıt açılabilmesi için sistemin size onay vermesi gerekiyor. Nüfus müdürlüğünde de bir hata olabilme ihtimali var. Diyelim ki siz İstanbul’da ikamet ediyorsunuz. Aile hekiminiz sizinle ilgili bilgileri nüfustan alıyor. Yaşamınız son buldu, öldünüz. Bu olayda doktorun ölen hastalarının nüfustan düşülmediğini de anlıyoruz. Bir kişiden de değil bir çok kişiden bahsediliyor. MERNİS’te de bir sorun olduğunu düşünüyoruz” dedi.

‘SİSTEM ÖLÜ KİŞİLERİ SİYAH GÖSTERİR’

“Kişilere ASM’ye gelmeden obezite takibi yapılabilir. Hastalık Yönetim Platformu (HYP) uygulaması da yapılır. Ama sistem zaten ölü kişilerin onayının alınmasına izin vermez. Böyle bir hata yapılamaz” diyen Kerpiç, olayın farklı boyutlarda hatalar zincirinden kaynaklanacağının da altını çizdi. Kerpiç, şunları kaydetti;

“Bu performans kayıtları bakanlık tarafından zorunlu hale getirildi. Bütün aile hekimlerinin kendilerine bağlı hastaları 6 ayda bir muayene etmeleri, gözden geçirmeleri gerektiğine dair bir sistem var. Bu sistemde bir baskı var aslında. Bu muayeneyi yapmazlarsa performansları düşüyor. Hastaları gözden geçirmedikleri süre içerisinde para alamadıkları için böyle bir şeyi yapmalarını da aklım almıyor. Bu bize çok mantıklı gelmediği gibi hekimin orada yaşadığı farklı bir sorun da olmuş olabilir. Öldükten sonra 9 kez kontrol ettiği söyleniyor. Bilgi kirliliğinin çok fazla olduğu bir durum. Ancak nüfus veri hizmetlerinden onay alınmadan SGK’dan giriş açılıp da muayene yapılamaz. Bu olayın farklı boyutlarının da incelenmesi konusunda gerekli işlemler yapılmalıdır” dedi.

DOKTOR HAKKINDAKİ İDDİALARIN ASILSIZ OLDUĞU İLERİ SÜRÜLDÜ

Öte yandan Konya'da bir yerel haber sitesinde ise doktor hakkındaki iddiaların asılsız olduğu ileri sürüldü.  Konunun kurum içerisindeki çekişmeden kaynaklandığı, birilerinin başka nedenlerle doktor Mustafa Ö.'yü zor durumda bırakmak için senaryo ürettiği de iddia edilirken, böyle bir durumun yaşanmasının teknik açıdan mümkün olmadığı belirtildi.  

Konuyla ilgili ulaştığımız Karatay İlçe Nüfus Müdürlüğü de ölü kişinin kaydının anında düştüğünü,  ilçe nüfus müdürlüğünün ölü kişilerin kaydını düşmemesi gibi bir durumun söz konusu dahi olmayacağını belirtti. 

(HABER MERKEZİ)