Omicron sonrası 'Frankenvaryant' uyarısı: Ne kadar yayılma, o kadar varyant riski var
Uzmanlar, Omicron varyantının yayılmasına izin verilmesi konusunda endişeli. Johns Hopkins Üniversitesi'nden bulaşıcı hastalıklar uzmanı Stuart Campbell Ray, yeni varyantlara kapı açıldığını söyledi.
DUVAR - Korona virüsünün çok daha hızlı yayılan ama daha hafif bir hastalığa yol açtığı düşünüldüğü için alınacak önlemler konusunda tartışma yaratan Omicron varyantının, daha tehlikeli varyantlara kapı aralamasından korkuluyor. Amerikan haber ajansı Associated Press'e konuşan uzmanlar, Omicron'un yayılmasına izin verildikçe yeni varyantların ortaya çıkması ihtimalinin arttığını vurguladı.
Scientists are warning that omicron’s lightning-fast spread across the globe practically ensures it won’t be the last worrisome coronavirus variant. And there’s no guarantee the next ones will cause milder illness or that vaccines will work against them. https://t.co/ZucM9KD0It
— The Associated Press (@AP) January 15, 2022
Johns Hopkins Üniversitesi'nden bulaşıcı hastalıklar uzmanı Stuart Campbell Ray, şu an hem Omicron hem Delta varyantlarının dolaşımda olması nedeniyle insanların çifte enfeksiyon yaşayabileceği ve bu durumun da her iki türün özelliklerini taşıyan, hibrit 'Frankenvaryantlara' yol açabileceği uyarısında bulundu.
What's next after Omicron? Maybe more worrisome Frankenvariants, say experts https://t.co/zePnUN8qll
— MSN India (@msnindia) January 15, 2022
'YENİ VARYANTIN HAFİFLEME GARANTİSİ YOK'
AP'ye konuşan uzmanlar, Omicron'un çok hızlı yayılması nedeniyle mutasyon geçirebileceği çok fazla konak bulacağını söyledi. Yeni mutasyonların hastalığı hafifletme veya aşılardan kaçmama garantisinin olmadığı vurgulandı; mevcut aşılar hâlâ etkiliyken mutasyon ihtimalini düşürmek için olabildiğince fazla kişinin aşılanması çağrısı yapıldı.
'NE KADAR HIZLI YAYILIRSA O KADAR MUTASYON RİSKİ VAR'
Boston Üniversitesi'nden epidemiyolog Leonardo Martinez, "Omicron ne kadar hızlı yayılırsa, mutasyon için o kadar çok fırsat bulacak; bu da potansiyel olarak daha fazla varyantı ortaya çıkaracak" dedi.
Dr. Stuart Campbell Ray ise Omicron'un hızlı yayılmasına izin verilmesinin, bağışıklık sistemleri zayıf olan kişilere ulaşma ihtimalini artırdığına dikkat çekerek "Daha uzun süreli ve ısrarlı enfeksiyonlar, yeni varyantların en çok üreme ihtimali olan yerler. Enfeksiyon çok yaygın olursa, bunun gerçekleşmesi için fırsat yaratırsınız" uyarısında bulundu.
'VİRÜS SÜREKLİ YENİ YOLLAR ARAYACAKTIR'
Ray, "İnsanlar virüsün evrim geçirerek hafifleyip hafiflemeyeceğini merak ediyor. Fakat illa ki böyle olması için belirli bir sebep yok. Virüsün zaman içinde daha az ölümcül hale geleceğine güvenebileceğimizi sanmıyorum" dedi. Virüsün 'hayatta' kalmak için aşılardan kaçmanın yollarını arayacağını ve bazı hayvanları konak olarak seçip yeni varyant geliştirdikten sonra yeniden insanlara zıplama ihtimalinin bulunduğunu söyleyen Ray, Frankenstein'a atıfla 'Omicron ve Delta varyantlarının bileşiminden oluşan' bir 'Frankenvaryant' riskinin de bulunduğunu belirtti.
Ray, bu nedenle aşıların şu an insanlar için bir 'zırh' olduğunu söyleyerek, "Üssel olarak yayılan bir virüs açısından, bulaşı yavaşlatan her şeyin büyük bir etkisi vardır" diye konuştu. ABD'li uzman, aşılı kişilerin de hastalansa bile Covid-19'u hafif ve daha çabuk geçirdiğini, bu sayede virüsün tehlikeli varyant oluşumu için yeterli zaman bulamadan vücuttan temizlendiğini vurguladı.
'AŞISIZLAR VARYANT FABRİKASI GİBİ'
Toronto'daki St. Michael’s Hastanesinden Dr. Prabhat Jha ise küresel aşılanma oranlarının hâlâ düşük olmasına tepki göstererek, "ABD, Afrika, Asya, Latin Amerika ve diğer yerlerde devasa büyüklükteki aşısız kitlelerin basitçe varyant fabrikaları olduklarını söyleyebiliriz. Bunu yapamamış olmamız, küresel liderlik açısından son derece büyük bir başarısızlık" dedi.
'KONTROL HÂLÂ VİRÜSTE'
Minnesota Üniversitesi Moleküler Viroloji Enstitüsü'nün Direktörü Louis Mansky de aynı endişeyi dile getirdi. Mansky, aşılanma oranları düşük seyrettikçe yeni varyantların kaçınılmaz olduğunu vurgulayarak, "Bu kadar çok insan aşısızken, kontrol hâlâ virüste" diye konuştu.
İlk olarak Kasım 2021'de tespit edilen Omicron varyantı, tüm dünyada yayılmaya devam ediyor. Varyantın Delta'dan en az iki, ilk virüsten de en az dört kat daha bulaşıcı olduğu düşünülüyor. Aynı zamanda, Delta'ya kıyasla geçmişte Covid geçirmiş kişileri yeniden enfekte etme ve aşılardan kaçma ihtimali de daha yüksek. (DIŞ HABERLER)