'Omicron varyantı Covid–21'e neden olabilir'

Covid–19 vakaları Omicron varyantıyla hızla artıyor. Omicron'un birkaç hafta içinde baskın varyant haline geleceğini söyleyen uzmanlara göre 'yeni bir Covid pandemisi'yle karşı karşıya olabiliriz.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- Türkiye'de günlük Covid–19 vaka sayısı 2 ay sonra ilk kez 30 bin bandını aştı. Bu artışta Güney Afrika'da ortaya çıkıp dünyaya yayılan 'Omicron' varyantı etkili oldu.

Hızlı ve çabuk yayılışı nedeniyle tedirginliğe yol açan yeni varyantla ilgili araştırmalar sürerken, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 'Omicron'un toplam vaka sayıları içerisinde yüzde 10'u geçtiğini kaydetti.  

Koca “Vaka sayılarında yaşanan artışla birlikte, hastalığa yakalananlar arasında ileri yaştakilerin, kronik rahatsızlığı olanların sayısı da yükselecek. Bu durum, kayıplarımızın artma ihtimalini güçlendiriyor. Risk grubundakiler daha dikkatli olmalı, hatırlatma dozlarını yaptırmalıdır” uyarısında bulundu.  

Omicron'un Türkiye'de birkaç hafta içerisinde baskın varyant haline geleceğini söyleyen uzmanlara göre ise 'yeni bir Covid pandemisi'yle karşı karşıya olabiliriz.

'OMİCRON BİRKAÇ HAFTA İÇERİSİNDE BASKIN VARYANT HALİNE GELECEK' 

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut, Omicron varyantının birkaç hafta içerisinde Delta varyantından daha baskın olacağını ifade etti, “Bu varyantın diğer varyantlara göre daha çabuk ve hızlı yayıldığını biliyoruz. Şu an toplam vaka içerisindeki payını net olarak veremiyoruz; çünkü Sağlık Bakanlığı verileri şeffaf paylaşmıyor. Omicron varyantının toplam vaka içerisinde yüzde 42 olduğuna dönük ortada dolanan veri çok doğru ve sağlıklı değil” dedi.  

Prof. Dr. Vedat Bulut

AŞI PATENTLERİ VURGUSU: VARYANTLAR BUMERANG GİBİ AŞILAMANIN OLMADIĞI ÜLKELERDEN GERİ DÖNÜYOR 

Omicron varyantının hızla yayılmasında hatırlatma dozunun önemine dikkat çekerek aşı patentlerinin kaldırması uyarısında bulunan Bulut şöyle devam etti: “Ama bir yandan da her varyant çıktığında hatırlatma dozu vurgusu dünya sağlık ölçeğinde sıkıntı doğurur. Yapılması gereken dünya nüfusunun yüzde 85’ini hemen aşılamak. Ülkeler kendi içerisinde aşılama oranını yükseltse ne olur; varyantlar bumerang gibi aşılamanın olmadığı ülkelerden geri dönüyor. Dünya nüfusunun yüzde 85’i aşılamadan pandemi krizinden kurtulma şansımız yok. Şu an dünya nüfusu aşılamasında yüzde 50’nin altındayız.”  

‘KAPANMA ÖNLEMLERİ SALGININ YAYILIMINI EN FAZLA İKİ HAFTA GECİKTİRİYOR’  

Omicron varyantının yayılımı noktasında ek tedbirlere gerek olmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Vedat Bulut, maske, mesafe ve hijyen vurgusu yaptı: “Maske, mesafe, hijyene dikkat etmenin dışında olabildiğince kapalı ortamlarda kalabalıklarla bir araya gelmemeye özen gösterilmeli. Mümkün olan en kısa zamanda aşı olmayan vatandaşların aşı olması gerekiyor. Toplumsal hayatın sınırlandırılması, ekstra önlemler gibi tedbirlere gerek yok; en fazla iki hafta geciktirebiliyorsunuz salgının yayılımını. Bu kapsamda sınırların kapatıldığı süreçte salgın bu defa da deniz limanlarından yayıldı. Bunu engelleyebilme imkânı yok. Bu tür kapanma önlemleri salgının yayılımını en fazla iki hafta geciktiriyor. Başka varyantlar da gelecek. Ekolojik sistem bozuldukça yeni bir pandemi gelebilir.” 

’BİR BUÇUK AY İÇİNDE BÜTÜN VAKALAR OMİCRON KAYNAKLI OLACAK’ 

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Akova’ya göre de önümüzdeki haftanın sonuna kadar Türkiye’de toplam vakaların yüzde 90’ı Omicron olacak.  

Hatta en geç bir buçuk ay içinde bütün vakaların Omicron varyantı kaynaklı olacağı vurgusu yapan Akova, “Sağlık Bakanlığı'nın bildirimlerine göre toplam vaka sayıları içerisinde yüzde 42 Omicron varyantı görülüyor. Omicron diğer varyantlara oranla daha fazla ve hızlı bulaşıcı. Ama buna karşılık şimdiye kadarki bilgiler, bu varyantla hastalanan kişilerin hastaneye başvurma, yoğun bakıma yatma ve ölüm oranlarında çok ağır seyretmediğini gösteriyor. Ancak ağır hastalık yapmadığına dönük yargıya varmak için de henüz erken” dedi.  

Prof. Dr. Murat Akova

‘OMİCRON DELTA’YA GÖRE 80 KAT DAHA FAZLA BULAŞICI’  

Omicron’un Delta varyantına göre 70–80 kat daha fazla bulaştırıcı olduğunun tahmin edildiğine dikkat çeken Akova, “Kullanılan toplu taşımada yanınızdaki kişi hastaysa ve maskesi kısmen de olsa açıkça otobüsteki kişilerin büyük bölümünü enfekte edebilir. Kapalı ve maskesiz ortamlarda çok daha kolay bulaşan bir varyantla karşı karşıyayız” şeklinde konuştu.  

‘YENİ BİR COVİD PANDEMİSİ’  

Prof. Dr. Akova, Omicron varyantına şu anda yeni bir Covid pandemisi olarak bakıldığına vurgu yaparak, alınması gereken önlemleri şu şekilde açıkladı: 
“Salgının önünde iki yol var: Ya hafif enfeksiyon yaparak mevsimler gribe dönüşecek ya da hastalığı geçirip üzerine aşı olan insanlar korunacaklar ve virüs ortadan kalacak. Ama geniş açıdan bakacak olursak birinci seçenek daha mantıklı görünüyor. Bunun aksine yeni çıkan varyant çok daha ağır hastalık yapan bir varyant haline dönüşürse ayrı bir risk tabii. Omicron’u Covid–21 olarak isimlendirenler de var. Bu anlamda hatırlatma dozu mutlaka yapılmalı. Ancak 3 doz aşı olsanız dahi bu sizi yüzde 100 koruyor anlamına gelmiyor. Aşıyla birlikte mutlaka dikkat edilmesi gereken nokta kafe, bar gibi kalabalık ortamlardan uzak kalmak. Aşının belli yerler için zorunlu hale getirilmesi de konuşulabilir.”