Omicron varyantları: Avrupa'daki vaka artışı Türkiye'ye de yansıyacak

Avrupa'da Omicron varyantlarına bağlı vaka artışlarına dikkat çeken uzmanlar, yayılımın Türkiye'ye de yansıyacağını belirttiler.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsünün Omicron varyantları Avrupa ülkelerinde vaka sayılarının artmasına yol açtı. Uzmanlara göre son yükseliş dalgasının temelinde diğer varyantlardan daha bulaşıcı olan BA.4 ve BA.5 isimli Omicron varyantları bulunuyor.

DW Türkçe'den Emre Eser'in haberine göre vaka sayılarındaki artışla ilgili değerlendirmelerde bulunan uzmanlar, şu an panik olmayı gerektirecek bir durumdan söz edilemeyeceğini, ancak Avrupa ülkelerinde yaşanan vaka artışlarının yakın zaman sonra Türkiye'de de kendisini güçlü şekilde hissettireceğini belirtiyorlar.

'VAKALARIN ÇOĞU HAFİF SEYREDİYOR'

Yakın zamana kadar ABD, İngiltere ve Portekiz'deki yayınlarda ve istatistiklerde yeni varyantlardan kaynaklanan vaka artışlarının gözlemlendiğini söyleyen Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü Başkanı Prof. Dr. Önder Ergönül, "Artık Avrupa ülkelerinde vaka ve ölüm oranlarının arttığını görüyoruz. Elbette bu artış Türkiye'ye de yansıyacaktır" dedi.

Omicron'un BA.4 ve BA.5 versiyonlarında bir ay önce başlayan artış olduğuna değinen Ergönül, "Bunu yakından takip ediyoruz. Avrupa ülkeleri içinde de bir yayılım var. Türkiye'de de son bir aydır vakalar var. Ancak bu vakaların çoğu hafif seyrediyor. Bir de bu vaka artışlarını daha önceki verilerde gördüğümüz gibi takip edemiyoruz. Zira bunların kayda geçmesi gerekiyor. PCR testi pek yapılmıyor onun yerine sadece risk grubunda olanlar antijen testi yapıyor ama o da kayda geçmiyor" ifadelerini kullandı.

CHP'Lİ EMİR: TÜM DÜNYADA ARTAN VAKA VE ÖLÜM SAYILARI TÜRKİYE'DE AZALIYOR

Bakanlığın şeffaf olmadığını belirten Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Murat Emir de şöyle konuştu:

"Bütün dünyada artan vaka ve ölüm sayıları her nasılsa Türkiye'de azalıyor. Bunun temel sebebi, Bakanlığın bu verileri gizlemesi, gerçek vaka ve ölüm sayılarını söylememesi. Aynı şekilde 1 Haziran'dan beri Sağlık Bakanlığı, artık test sayılarını da söylemiyor. Test sayılarını söylemeyince, biz ne kadar test yapıldığı bilmiyoruz yani bakanlık test yapmıyor, test yapmayınca hastalık bulmuyor ve böylece Türkiye'de o ilk hikâyeye dönmüş oluyoruz, hasta yok, biz çok başarılıyız. Oysa gerçek bunu söylemiyor. Daha dikkatli olmamız gereken bir döneme giriyoruz. Dünya, bütün ülkeler önlemlerini tekrar gözden geçirirken, biz yine büyük bir rahatlık içerisindeyiz. Korkarız ki bunun bedelini yine insanlarımız canlarıyla ödeyecekler."

'SONBAHARA GİDERKEN DİKKATLİ OLMALIYIZ'

Bilimsel verilerin takip edilmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Önder Ergönül ise "Panik havası oluşturacak bir durum olmadığını söylediğimiz gibi aynı zamanda sonbahar aylarına giden sürecin de yakından takip edilmesi gerektiğini de söylüyorum. Önümüzdeki süreci iyi izleyerek hareket etmeliyiz" dedi.

Sağlık Bakanlığı tarafından paylaşılan istatistiklere göre Türkiye'de 12 Haziran'a kadar toplam vaka sayısı 15 milyon 85 bin 742'ye ulaştı. Koronavirüsten kaynaklı ölüm sayısı ise 98 bin 996 oldu. Son olarak 6-12 Haziran haftasında 7 bin 556 yeni vaka kayıtlara geçerken vefat sayısı da 20 olarak bildirildi. (HABER MERKEZİ)

KAYNAK