Ömrü kısaltan 10 yanlış beslenme alışkanlığı
Yapılan araştırmalara göre, beslenme alışkanlıkları insan sağlığı üzerinde yüzde 80 belirleyici rol oynuyor. Peki, hangi yanlış yeme alışkanlıkları ömrün kısalmasına sebep olabiliyor?
DUVAR - ABD’li beyin cerrahı Dr. Brett Osborn, beslenme alışkanlıklarının insan sağlığının yüzde 80’ini belirlediğinin altını çizerek, insan ömrünü kısaltan 10 yanlış beslenme alışkanlığını paylaştı. Kişilerin bazı temel beslenme ilkelerini takip ederek sağlıklı bir hayat yaşayabileceğini vurgulayan Osborn, 10 yanlış beslenme alışkanlığının başında aşırı şeker tüketiminin geldiğini söyledi.
Fox News’e konuşan Osborn, aşırı şeker tüketimini ‘tüm kötülüklerin anası’ olarak nitelendirdi. Şekerin doğrudan bağırsak tabakasını geçerek kana karıştığını ve kan şekerinde hızlı bir artışı beraberinde getirdiğini kaydeden Osborn, şeker moleküllerinin kana çok hızlı karıştığını, bunun da atardamarların duvarlarına zarar verdiğini ve iltihaba sebep olduğunu söyledi. Bu ise 'kişinin ilk kalp krizine bir adım daha yaklaşması' demek.
Yemek porsiyonlarının dikkatli ayarlanmaması ise sık yapılan ikinci yeme hatası. Buna göre, çok büyük porsiyonlarda yemek yemek, aşırı yemeye ve bir günde alınması gereken kalori miktarının üzerine çıkılmasına yol açıyor. Bunun çözümü ise yemek porsiyonlarını ayarlarken dikkatli olmak. Osborn, “Tok hissetmeden yemeyi kesin; yavaş çiğneyin, yani yutmadan önce 20 kez çiğneyin” dedi. Buna göre, yemeğin yavaş yenmesi aşırı yemeden önce beyne de doyduğu sinyalini almak için yeterli süre sağlamış oluyor.
Osborn’a göre, üçüncü yanlış yeme alışkanlığı ise yeterince protein tüketmemek. Osborn, “Eğer gün içinde yeterince protein tüketmezseniz, metabolik olarak değerli olan kasları kaybetme olasılığınız daha yüksek” diye konuştu. Kasların yağ yakmaktan sorumlu olduğunun altını çizen Osborn, “Bu, sizin beygir gücünüz” dedi. Kasların aynı zamanda birer ‘protein deposu’ olduğunu kaydeden Osborn, kaslardaki amino asitlerin dokuların iyileşmesinde de kullanıldığını aktardı.