Ömür uzadı, çağın hastalığı oldu: Her 3 saniyede bir kişi yakalanıyor

Dünyada her 3 saniyede bir kişi demansa yakalanıyor. Nöroloji Uzm. Dr. Firdevs Kuserli demans için farkındalık oluşturmanın herkesin görevi olduğunu belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Yaşlı nüfusun artmasıyla birlikte Alzheimer hastalığının da artış gösterdi. Nöroloji Bölümünden Uzm. Dr. Firdevs Kuserli, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, küresel olarak her yıl yaklaşık 9,9 milyon kişinin demans geliştirdiğini belirtti. Yaklaşık her 3 saniyede bir yeni vakanın ortaya çıkabildiğini anlatan Kuserli, Alzheimer hastalığına yönelik farkındalık oluşturmanın önemini DHA'ya anlattı.

Kuserli, "DSÖ'nün demansa ve özellikle Alzheimer hastalığına yönelik açıkladığı eylem planında, kamu sağlığı müdahaleleri ile demansın önlendiği, demanslı kişilerin ve bakıcılarının iyi yaşadığı bir dünya yaratmak hedefleniyor" dedi. Kuserli, Türkiye’de de bu amacın gerçekleştirilebilmesi için Alzheimer hastalığı hakkında bilinç oluşturmanın büyük önem taşıdığını söyledi.

‘HALK ARASINDA ‘BUNAMA’ OLARAK BİLİNİYOR’

Alzheimer hastalığının, en sık görülen demans nedeni olduğunu belirten Kuserli, hastalığın halk arasında genellikle ‘bunama’ olarak bilindiğini söyledi. Kuserli, "Alzheimer hastalığını, beyin hücrelerinin zamanla yaşlanması ve işlevini yitirmesi sonucu bilişsel fonksiyonların kaybedilmesi olarak tanımlayabiliriz. Hastalıkla ilgili koruyucu faktörlerin bilinmesi ve önlenmesine yönelik stratejilerin uygulanması, hastalıkla mücadelede en önemli aşamadır. Erken tanı ve doğru destek tedavileriyle, hastalığın yıkıcı etkileri azaltılabilir” dedi.

(DEMİRÖREN HABER AJANSI)

Etiketler demans bunama