Önce sahne almaları sonra şehre girmeleri yasaklandı

21. Munzur Kültür ve Doğa Festivali’nde sahne alacak olan ve Tunceli Valiliği'nce uygun görülmeyerek festival programından çıkarılan Grup İsyan Ateşi üyelerine, Dersim’e giriş yasağı konuldu.

Dersim
Google Haberlere Abone ol

Duygu Kıt

DERSİM - 21. Munzur Doğa ve Kültür Festivali’nde yer alacak olan Grup Yorum, Grup İsyan Ateşi ve Veradardz Folk Grup, Tunceli Valiliği tarafından yapılan açıklama ile uygun bulunmayarak festival programından çıkarılmışlardı. Dün gece saatlerinde Dersim Kışla Meydanı’nda Grup İsyan Ateşi üyeleri ve Yeni Demokrasi muhabiri Ertan Çıta’nın da olduğu yedi kişi, kimlik kontrolü yapılarak polisler tarafından gözaltına alındı.

Grup İsyan Ateşi üyesi Yusuf Rencüzoğulları, "Bu yıl üç grup yasaklandı. Ortak bir karşı koyuş oluşturulmadığı sürece bu baskılar artmaya devam edecektir" dedi.

İLE GİRİŞLERİ YASAKLANDI

Grup İsyan Ateşi üyeleri ve gözaltına alınan kişiler ifade işlemlerinin ardından Erzincan Mengücek Gazi Eğitim Araştırma Hastanesi’ne götürülerek serbest bırakıldı. Geçen yıl da Dersim’e girişlerinin yasaklandığını ve iki gün boyunca kent girişindeki Muti Köprüsü'nde bekletildiklerini belirten Grup İsyan Ateşi üyesi Yusuf Rencüzoğulları, karara ilişkin şunları söyledi: "Bu sene şehre girişimizde herhangi bir sorun ile karşılaşmadık. Ta ki yasak kararı açıklanıncaya kadar. O günün akşamı, Dersim merkezde, hiçbir gerekçe göstermeden grup üyelerinin karakola gelmeleri gerektiği söylendi. Gerekçe göstermelerini istedik fakat dediğim gibi herhangi bir gerekçe sunmadılar ve gelinmezse zor kullanacağı ifade edildi. Biz yasağın, sahneye çıkmamakla sınırlı olabileceğini düşünürken tekrardan ile giriş kısıtlamasının söz konusu olduğunu öğrendik. Bundan kaynaklı da bizi il dışına çıkardılar. Bu devrimci sanata yapılmış bir saldırıdır. Bu yıl üç grup yasaklandı. Ortak bir karşı koyuş oluşturulmadığı sürece bu baskılar artmaya devam edecektir."

GRUP YORUM DA DERSİM'E ALINMIYOR

Pertek Feribot İskelesi önünde polis kontrol noktasında durdurulduğunu söyleyen Grup Yorum üyesi Murat Çeçen, sosyal medya hesabından paylaştığı video ile şunları söyledi: “Şu anda Dersim’in Pertek ilçesi Feribot İskelesi önündeyim. Polis kontrol noktasında durduruldum. Şehre girişimin yasak olduğu bildirildi. Valilik kararıyla Grup Yorum’un hiçbir üyesinin şehre alınmayacağı söyleniyor. Bu yasağı tanımıyoruz. Bu yasal zorbalıklara boyun eğmeyeceğiz. Helin’in, İbrahim’in sesi soluğu olmaya devam edeceğiz. Her koşulda halkımızın yanında, halkımızın içinde olmaya devam edeceğiz.”