Önce yemekleri sonra yuvaları gitti: İstanbul'da serçe kalmayacak

İstanbul'da, Türkiye için koruma statüsü düşük endişe seviyesinde yer alan serçelerin sayısında düşüş olduğu gözlemleniyor.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Ormancılık Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi, kuş bilimci Ergün Bacak, bilim insanları ve kuş gözlemcilerinin İstanbul'da serçe sayısının azaldığını gözlemlediklerini söyledi.

AA'nın haberine göre Ergün Bacak, "Serçelere daha az alanda rastlıyoruz çünkü yeşil alanlar, onların beslenecekleri habitatlar kayboluyor ve mimari değişiyor. Avrupa'da çok uzun yıllardır veriler tutularak bilimsel çalışma yapılıyor ve yaygın kuşların ne kadar kaybolduğunun farkına varılıyor." dedi.

'ÖNCE BESLENME, SONRA YUVALAMA ALANLARI KAYBOLDU'

Bacak, şunları söyledi: "Serçelerin önce beslenme, sonra yuvalama alanları kayboldu. Böcekler vardı, bu kadar tarım ilaçları yoktu, serçeler yavrularını böceklerle besliyordu. Türkiye gibi yerlerde betonun her yere ulaşması sonucu habitat kaybı oldu. Serçelerin avcıları da çok arttı; kargalar serçelerin bir kısmını yiyor, kediler serçeyi avlıyor. Artık 50-60'lı yıllardan kalan binalar kentsel dönüşümle değişirken oraya yuva yapan kuşları düşünmüyoruz. Artık evlerin saçakları yok, serçeler nereye yuva yapacak?"

AVRUPA'DA DA AZALDI

İngiltere'de son 40 yılda serçe popülasyonunun yüzde 68 düştüğünü kaydeden Bacak, "İngiltere'de, Hollanda'da her evin bahçesine serçeler yuva yapsın diye kutu yuva konulması önerisi getirildi. E İngiltere, Hollanda serçeyi kırmızı listeye almış. Türkiye'de henüz bu kültür başlamadığı için belki de bir gün bakacağız, serçelerin yüzde 90'ı ortadan kaybolmuş olacak. Sadece küçük şehirlerde, köylerde serçe görüyor olacağız, büyük şehirlerden belki de tamamen silinmiş olacak" diye konuştu.

 

(ANADOLU AJANSI)

Etiketler istanbul bina serçe