Öneş Derici: Almanya ile sığınmacılar konusunda yeni bir anlaşma mı yapıldı?

CHP'li Süreyya Öneş Derici, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'ya "Almanya İçişleri Bakanı’nın iddia ettiği gibi Türkiye’ye kaçak sığınmacıların gönderilmesine ilişkin bir anlaşma mevcut mu?" diye sordu.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Muğla Milletvekili Süreyya Öneş Derici, Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser’ın mültecilerin Almanya’dan, Türkiye’ye daha hızlı gönderilmesine ilişkin bir anlaşma yapıldığını açıkladığını belirterek, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Muğla Milletvekili Süreyya Öneş Derici, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya şu soruları yöneltti:

"1.           Almanya İçişleri Bakanı’nın iddia ettiği gibi Türkiye’ye kaçak sığınmacıların gönderilmesine ilişkin bir anlaşma mevcut mudur? Varsa bu anlaşmanın koşulları ve kapsamı nedir?

2.           Anlaşma hangi tarihte ve hangi kurumlar arasında imzalanmıştır?

3.           Almanya’nın Türkiye’ye göndermeyi planladığı sığınmacı kafilelerinde yalnızca Türk vatandaşları mı yer alacaktır, yoksa Suriye, Afganistan ve diğer ülkelerden gelen sığınmacılar da bu gruba dahil edilecek midir?

4.           Almanya’nın sığınmacı politikalarındaki bu gelişmeler çerçevesinde Türkiye, kendi sığınmacı politikalarında yeni önlemler almayı planlamakta mıdır? Alınıyorsa bu önlemler nelerdir?"