Hatay Tabiatı Koruma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Toğa: Onlarca hayvanın yaşam alanı taş ocağı kurbanı olmasın
Hatay'da nesli tükenmek üzere olan canlıların yaşadığı bölgenin bir kısmı yaban hayatını geliştirme sahasından çıkarıldı. Karar tepkilere neden olurken change.org’da kampanya başlatıldı.
DUVAR - Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 25 Aralık 2019'da 'Yaban Hayatı Geliştirme Sahası' olarak ilan edilen ve Hatay'ın Kırıkhan ve Reyhanlı ilçelerini kapsayan bölgenin bir kısmı 5 Haziran 2021'de koruma sahası dışına çıkarıdı. 8 kilometrekare -700 futbol sahası- büyüklüğündeki alanın koruma dışına alınması tepkilere neden oldu.
5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde birçok farklı kuş türü ve dağ ceylanının (gazella gazella) yaşadığı alanın taş ocağına bırakılması sonrası doğa ve çevre derneklerinin öncülüğünde dağ ceylanlarının yaşam alanlarının yok olmaması için imza kampanyası başlatıldı.
'HER İMZA AYNI ZAMANDA BİR SES'
Hatay Tabiatı Koruma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Günsel Didem Toğa, şu ana dek 17 bin kişinin kampanya için imza attığını ve sayının hızla artmaya devam ettiğini belirtti. Toğa, imzaların çok kıymetli olduğunu, her imzanın bir ses anlamasına geldiğini, kamuoyu oluşturmak açısından da önemli olduğunu söyledi.
Bundan sonraki ilk hedeflerinin 25 bin imza olduğuna dikkat çeken Toğa, “Bunu sağladığımız anda en çok imzalanan kampanyalardan biri olacağız. Hatay Tabiatı Koruma Derneği olarak misyonumuz yaban hayatını ve endemik türleri korumak. Doğayla barışık, temiz yaşam alanı içerisinde tüm türler bir arada yaşayabilmek için çalışıyoruz. Bakanlıklar, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Hatay Belediyesi, kaymakamlık, Cumhurbaşkanlığı ve diğer sivil toplum kuruluşları ile sürekli görüşme halindeyiz" dedi.
'DAHA ÖNCE KURTARDIK, YİNE YAPACAĞIZ'
Bu bölgeye şirketlerin yönelmesinin yeni olmadığını söyleyen Toğa, daha önce yapılmak istenen çimento fabrikasının derneklerinin mücadelesi ile engellendiğini, şimdi de yaşam alanını kurtaracaklarına olan inancının tam olduğunu ifade etti. Toğa’ya göre doğanın talan edilmesi ve bazı çıkarlara teslim edilmesi sadece Hatay bölgesinde yaşanan bir sorun değil. Bu durum kimi zaman Hatay’da olduğu gibi taşlık bir alan olabiliyor, kimi zaman sulak bir dere kenarı... Toğa bunu, “Bu tarz alanların başka odakların rant hevesine kurban verilmesi maalesef genellikle mümkün olabiliyor” diye ifade ediyor.