Önlemleri kaldıran İsveç'te Delta paniği: Vakalar yüzde 24 arttı

Korona virüsü salgınında tam normalleşme sürecine giren İsveç'te Delta uyarısı geldi. Sağlık yetkilileri, vaka sayılarının hâlâ düşük olduğunu ama bir haftada yüzde 24 oranında arttığını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Covid-19 salgınının ilk döneminde uyguladığı sürü bağışıklığı stratejisiyle dikkatleri üzerine çeken, vaka sayılarındaki artışla dünyanın geri kalanına benzer önlemler alan ve son haftalarda neredeyse tamamen normalleşen İsveç'te de Delta endişesi yaşanıyor. Sağlık yetkilileri, vakaların hâlâ düşük seyretmekle beraber artmaya başladığını duyurdu.

Açıklamada, ülkede geçtiğimiz hafta toplamda 1885 vaka tespit edildiği ve bir önceki haftaya göre yüzde 24 oranında artış görüldüğü belirtildi. Yeni vakaların yaklaşık dörtte birinin yurtdışına seyahatten kaynaklandığını belirten İsveçli Sağlık İdaresi, "Ulusal çaptaki vaka sayıları hâlâ düşük seyrediyor ama bütün şehir bölgelerinde bir artış görülüyor" açıklaması yaptı.

İsveç hükümeti, pandeminin ilk aylarında kapanmayı reddetmiş ve maske zorunluluğu getirmemiş; okullar, restoranlar ve iş yerleri büyük ölçüde gönüllü olarak uygulanan sosyal mesafe ve hijyen önlemleriyle açık tutulmuştu. Ancak ölüm oranlarının kuzey Avrupalı diğer komşuların çok üzerine çıkması ve özellikle bakım evlerinde yaşlı ölümleri görülmesiyle bir dizi önlem alınmak zorunda kalınmıştı.

Önlemler sonucunda ve yoğun aşı kampanyası sayesinde vaka ve ölümler hızla düşerken, son bir haftada korona kaynaklı tek bir ölüm yaşanmadı. Ülkede yetişkin nüfusun yüzde 75'inin en az bir doz, yüzde 38.5'inin de iki doz aşı olduğu belirtiliyor. İsveç hükümeti temmuz ortasından itibaren önlemleri hafifletirken, Delta nedeniyle sosyal mesafeye uyulması çağrısı sürüyor. Ülkede maske takma zorunluluğu da yok. (DIŞ HABERLER)