Onmega Dolphin Park kapatıldı
Muğla'nın Marmaris ilçesindeki Onmega Dolphin Park kapatıldı. Yunus parkı yöneticisi Elena Gerasimova, “Kanun gereği parka ilave yunus dahil edemediğimiz için kapatmak zorunda kaldık” dedi.
DUVAR - Muğla'nın Marmaris ilçesinde gösteri ve terapi amaçlı işletilen Onmega Dolphin Park kapatıldı. Yunuslara Özgürlük Platformu, Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM) ile başlatılan hukuki mücadele sonucunda parkın kapatıldığını duyurdu.
Dolphin Park Yunuslarla Terapi ve Eğlence Merkezi Yöneticisi Elena Gerasimova ise bir mahkeme kararının bulunmadığını, yunus ölümlerinin ardından 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 14. Maddesi gereği parka ilave yunus dahil edemedikleri için parkı kapatmak zorunda kaldıklarını söyledi.
‘İKİ YUNUS ANTALYA’YA GÖNDERİLDİ’
5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununun 14. Maddesi, mevcut işletmelerin herhangi bir nedenle eksilen hayvan sayısını tamamlama, artırma, şube açma gibi yollarla kapasite artırımına gidemeyeceğini, üretim yapamayacağını ve bakanlık izni olmadan işletme hakkını devredemeyeceğini öngörüyor.
Onmega Dolphin Park, geçtiğimiz aylarda art arda yaşanan yunus ölümleri ile gündeme geldi. Hayvanseverlerin tepki gösterdiği parkta en son iki yunus kalmıştı. 2008’den itibaren yunus parkında yöneticilik yapan Gerasimova, geriye kalan iki yunusun Antalya’daki başka bir parka gönderildiğini söyledi. Yunus ölümlerine de değinen Gerasimova, yunusların sağlık durumlarının yerinde olduğuna dair ölümlerinden 2-3 gün öncesine ait doktor raporları ve kan tahlilleri olduğunu ileri sürdü: “Türkiye’de her açıdan en iyi yunus parkı bizimkisiydi. Gerekli tüm ekipmanlar elimizdeydi ve yunuslara çok iyi bakıldı. Yıllar boyunca açık denizde donanımlı ve protokollü şekilde çalıştık. Yunuslar belli periyotlarla vefat etti. Sabah yemeğini yiyen, oynayan, zıplayan yunusların birden kalpleri durdu ve öldü.”
‘BAKANLIK YETKİLİLERİNDEN ŞİKAYETÇİ OLACAĞIZ’
Yunuslara Özgürlük Platformu kurucusu Öykü Yağcı, aynı zamanda Marmaris Kaymakamlığı’nın da takip ettiği yasal sürecin lehte çıkmasıyla birlikte deniz içerisindeki yasadışı yapıların söküldüğünü söyledi. Tesise herhangi bir ceza kesilmediğini belirten Yağcı, “Ölümlere göz yuman ilgili bakanlık yetkilileri ve veteriner klinikleri hakkında ‘görevini kötüye kullanma’ suçundan şikâyette bulunacağız” dedi.
Ayrıca Yağcı, Gerasimova'nın iddialarına da yanıt verdi. Yağcı konuyla ilgili şunları söyledi: "Tarım Orman Bakanlığı’nın denetim ekibi tarafından tutulan belgelerde, Türkiye karasularında yunus avı yasak olmasına rağmen hayvanların menşeilerinin dahi sorulmadığı, üretimi yasak olmasına rağmen tesiste hamile yunusların bulunduğu, kaybedilen yunusların hasta olduğu ve çok sayıda antibiyotiğe maruz bırakıldığı görülmesine rağmen 'sözlü olarak bilgi veya gözle muayene' neticesinde yunus parkı sahiplerine bırakılıp geri dönüldüğünü belgeleriyle gördük. 1,5 yılda beş yunusun art arda ölmesi iddia edildiği gibi 'doğal' değildir. Esaretin etkilerinin, ihmal ve ihlallerin bir sonucudur. Hayvanların oynayıp zıplayıp akşam kalplerinin birden durmuş olduğu iddiası gerçek dışı olup tamamen sorumluluktan ve cezai yaptırımdan kaçmak amacı taşımaktadır."
Bu karanlık günlerde nefes gibi bir haberimiz var: Art arda 5 yunusun öldüğü Marmaris'teki Onmega Yunus Gösteri ve Terapi Merkezi, Yunuslara Özgürlük Platformu ve Hayvan Hakları İzleme Komitesi olarak başlattığımız hukuki mücadele ve artan kamuoyu baskısı sonucu kapatıldı! pic.twitter.com/2aRUO7yTjr
— Yunuslara Özgürlük (@ozguryunuslar) March 14, 2023