Orbán, ABD'de Trump'la görüştü: 'Günün iyi haberi...'

Macaristan Başbakanı Orbán, Donald Trump'la görüşmesi için "Barış misyonu 5.0" diyerek, "Barışı tesis etmenin yollarını görüştük. Gününü iyi haberi: Bunu çözecek" diye konuştu.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Macaristan Başbakanı Viktor Orbán, dün gece ABD'nin Florida eyaletinde ABD'nin eski başkanı ve Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump ile bir araya geldi. Avrupa Birliği (AB) dönem başkanlığını devralan Macaristan'ın Başbakanı Orban, son iki hafta içinde Kiev'de Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Pekin'de Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'le görüşmesinin ardından Trump'la yaptığı görüşmeyi de 'barış misyonu 5.0' sözleriyle tarif etti. 

BBC'nin haberine göre, NATO Liderler Zirvesi için ABD'de bulunan Orbán, Trump'ı Palm Beach'teki malikanesi Mar-a-Lago'da görüştü. Orbán, ABD Başkanı ve Demokratların başkan adayı Joe Biden'a karşı Trump'a desteğini açıklayarak Biden'ın seçimi kaybetmesinin 'çok çok yüksek bir olasılık' olduğunu savundu. Orbán, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, ziyareti için "Barış misyonu 5.0" diyerek, "Barışı tesis etmenin yollarını görüştük. Gününü iyi haberi: Bunu çözecek" diye konuştu.

'TRUMP BİR BARIŞ ADAMI'

Rusya'nın Izvestia gazetesi, Orbán'ın başlattığı 'barış misyonu' ile ilgili çarşamba günü yaptığı bir değerlendirmede, bu tür girişimlerin beyhude olduğunu savunmuş, "Ama Viktor Orbán, topladığı bilgileri Trump'ın ekibine iletebilir" ifadelerini kullanmıştı. 

Viktor Orbán ise bu hafta başında Almanya basınına verdiği demeçte, Trump'ın 'kendi kendini var eden bir adam' olduğunu ve 'her şeye farklı bir yaklaşımının bulunduğunu' savunmuştu. Orbán, Trump'ın kasımdaki seçimi kazanmasının 'dünya siyaseti için iyi olacağını' da ileri sürmüştü. Orbán, sözlerini şöyle sürdürmüştü: "O (Trump) bir barış adamı. Dört yıllık başkanlığı döneminde tek bir savaş başlatmadı ve dünyanın çok karmaşık bölgelerindeki eski çatışmalarda barış olması için çok şey yaptı."

Macaristan Başbakanı Orbán, Ukrayna'daki savaşı bitiremediği için Biden yönetimini de eleştirerek, "Bence yeni bir liderlik yeni şartlar sağlayacaktır" ifadelerini kullandı. 

 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)