Orban, Rusya'da Putin'le görüştü: 'Barış misyonu sürüyor'

Rusya Devlet Başkanı Putin, Macaristan Başbakanı Orban'a, "Buraya yalnızca uzun dönemli ortak olarak değil, aynı zamanda AB Konseyi dönem başkanı olarak geldiniz" dedi.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Rusya'nın başkenti Moskova'yı ziyaret edeceği haberlerinin ardından sosyal medya hesabından bir açıklama yaparak ziyareti doğruladı. 2 Temmuz Salı günü de Ukrayna'nın başkenti Kiev'de Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile görüşen ve 'ateşkesin barış görüşmelerini hızlandıracağını' söyleyen Orban, yaptığı paylaşımda, "Barış misyonu devam ediyor; ikinci durak Moskova" dedi.

Ülkesi Avrupa Birliği (AB) Konseyi dönem başkanlığını da devralan Orban, X (eski adıyla Twitter) hesabından yaptığı açıklamada, "Brüksel'de rahat bir koltuktan barış tesis edilemez. Dönemsel AB başkanlığının AB adına müzakerede bulunma yetkisi olmasa da oturup savaşın mucizevi bir şekilde bitmesini bekleyemeyiz. Barışa giden yolda ilk adımları atma konusunda önemli bir araç hizmeti göreceğiz. Bizim barış misyonumuz bununla ilgili" diye yazdı. Ardından, Rusya devlet basınına yansıyan görüntülerde, Rusya Devlet Başkanı Putin'in Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ı karşıladığı anlar kameralara yansıdı. 

PUTİN: BURAYA AB KONSEYİ DÖNEM BAŞKANI OLARAK GELDİNİZ

Kremlin'in yapılan açıklamaya göre, görüşmenin basına açık kısmında konuşan Putin, Orban ile Moskova'da görüşmekten memnuniyet duyduğunu dile getirerek, "Buraya yalnızca uzun dönemli ortak olarak değil, aynı zamanda AB Konseyi dönem başkanı olarak geldiniz" dedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'nda ülkesinin Ukrayna konusundaki barış planını sunduğu bir konuşma yaptığını anımsatan Putin, “Konuşmamdan muhtemelen haberdarsınızdır. Orada olası bir barışçıl çözüme ilişkin yaklaşımımızı ortaya koyduk. Ukrayna ile ilgili nüansları konuşmak için geldiniz. Umarım sizin ve AB’nin pozisyonu konusunda bilgi vereceksiniz" ifadelerini kullandı. Rusya ile Macaristan arasındaki ticaret hacminde önemli bir düşüş yaşandığını kaydeden Putin, "Ama genel olarak üzerinde çalışılacak şeyler bulunuyor ve ortak projeler hayata geçiriyoruz. Her halükarda konuşacak konularımız var" diye konuştu.

ORBAN: POZİSYONUNUZU DUYMAK İSTERİM

Orban ise Putin ile son yıllarda birçok kez görüştüklerini belirterek, "Ancak bugünkü görüşmemiz diğerlerine göre daha özel" dedi. Ukrayna krizine değinen Orban, "Bununla ilgili her iki tarafla da görüşebilen ülke sayısı gittikçe azalıyor. Yakında Macaristan, Avrupa'da her iki tarafla da görüşebilen tek ülke olacak. Sizinle bazı önemli konuları görüşmek ve Avrupa için bazı önemli konularla ilgili pozisyonunuzu duymak istiyorum" diye konuştu.

UKRAYNA: UKRAYNA OLMADAN UKRAYNA KONUSUNDA ANLAŞMA OLMAZ

Orban-Putin görüşmesinin ardından Ukrayna Dışişleri Bakanlığı'ndan da konuya ilişkin açıklama yapıldı. Bakanlık, açıklamasında, şu ifadeleri kullandı: "Devletimiz için 'Ukrayna olmadan Ukrayna konusunda hiçbir anlaşma olamaz' ilkesinin sarsılmaz olduğunu hatırlatır, devletlere bunu sıkı sıkıya izleme çağrısında bulunuruz."

 

ORBAN 'MÜZKAREDE BULUNACAK POSİZYONDA DEĞİLİM' DEMİŞTİ

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, bugün başkent Moskova'ya giderek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşeceği iddiaları üzerine açıklama yapmış, Rusya ve Ukrayna arasında müzakere yapacak pozisyonda olmadığını söylemişti. 

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel de Orban'ın Moskova'yı ziyaret edeceği iddialarının basına yansımasının ardından sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) hesabından kısa bir paylaşımda bulunarak, "Avrupa Birliği (AB) dönem başkanının AB adına Rusya ile etkileşimde olma yetkisi bulunmuyor. Avrupa Konseyi (şu konuda) açık: Rusya, saldırgan, Ukrayna ise mağdurdur. Ukrayna olmadan Ukrayna hakkında hiçbir tartışma yapılamaz" demişti. Orban, açıklamasında bu sözlere de yanıt vermişti.

'TEK YAPTIĞIM, SAVAŞ TEHDİDİ OLAN YERLERE GİDİP SORULAR SORMAK'

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Orban, bugün verdiği rutin radyo röportajında, "Herhangi bir şeyi temsil etmediğimden, bir yetkiye de ihtiyacım" yok diye konuşmuştu. Bugün ilerleyen saatlerde Rusya'ya gidip gitmeyeceği ile ilgili konuşmayan Orban, "Yaptığım tek şey, Avrupa Birliği ve Macaristan'ı tehdit eden ya da onlar üzerinde olumsuz etkisi olan savaş veya savaş tehdidinin bulunduğu yerlere gitmek ve sorular sormak" demişti.

Viktor Orban, Ukrayna ve Rusya arasında müzakerede bulunacak bir pozisyonda olmadığını söylerken, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, dün yaptığı açıklamada Orban'ın Moskova'yı ziyaret edeceği yönündeki haberleri ne doğruladı ne de yalanlamıştı. Macaristan hükümeti yetkilileri de Reuters haber ajansının konuyla ilgili sorularına yanıt vermemişti. Orban'ın Rusya'ya gelmesinin ardından açıklama yapan Kremlin, Rusya Devlet Başkanı Putin ile Macaristan Başbakanı Orban'ın Ukrayna konusunu ele alacağını bildirdi. 

'ZELENSKİY'E DÖRT ÖNEMLİ SORUDAN ÜÇÜNÜ SORDUM'

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, 2 Temmuz Salı günü Ukrayna'nın başkenti Kiev'e sürpriz bir ziyaret gerçekleştirerek burada Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile bir araya gelmişti. Orban, ateşkes çağrısında bulunarak ateşkesin Rusya ile savaşı bitirme sürecini hızlandıracağını söylemişti. Orban, bugün verdiği demeçte de bu görüşme hakkında konuşarak, Zelenskiy'e Kiev'de 'dört önemli sorudan üçünü sorduğunu' ve Kiev yönetiminin 'barışın tesis edilmesine istekli olup olmadığını' anlamaya çalıştığını söyledi. 

Viktor Orban, Ukrayna savaşının başladığı 2022 yılında Rusya'yı ziyaret etmiş ancak Devlet Başkanı Vladimir Putin'le görüşmemişti. Fakat iki lider başka ülkelerde bir araya gelmişti.

BORRELL: HİÇBİR ŞEKİLDE AB'Yİ TEMSİL ETMİYOR

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın olası Moskova ziyaretine tepki göstererek, bu ziyarette Macar liderin AB'yi değil, kendi ülkesini temsil edeceği mesajını vermişti.

Ziyaretin yalnızca Macaristan ile Rusya arasındaki ikili ilişkiler çerçevesinde gerçekleştiğini vurgulayan Borrell, AB dönem başkanlığının bir üye ülkeye AB adına dış temsil yetkisi vermediğinin altını çizmiş, "Başbakan Orban, Moskova'yı ziyaret etmek için AB Konseyinden herhangi bir talimat almadı. Bu pozisyon, AB ile (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin arasındaki resmi temasları kapsamıyor. Dolayısıyla Macaristan Başbakanı, hiçbir şekilde AB'yi temsil etmiyor" ifadelerini kullanmıştı.

Josep Borrell, açıklamasında ayrıca Rusya Devlet Başkanı 'Putin'in Ukraynalı çocukların zorla Rusya'ya sınır dışı edilmesindeki rolü nedeniyle Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından suçlandığını ve hakkında tutuklama kararı çıkarıldığını' da hatırlattı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)