Ordu Valiliği'nden 'stajyer tasarrufu'

Ordu Valiliği, staj yapmak isteyen üniversite öğrencilerine ‘ücret talep etmiyorum’ yazısı imzalattı. Bazı öğrencilerin itirazı üzerine sadece sorunlu staj yapanlara 'ücretsiz' staj yaptırılacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ordu Valiliği, bünyesinde staj yapmak isteyen yaklaşık 40 üniversite öğrencisine ‘ücret talep etmiyorum’ yazısı imzalattı. Öğrencilerin itirazları sonrası valilik, tasarruf tedbirlerini öne sürerek zorunlu stajyerler dışındaki öğrencilerin stajlarını iptal etti.

Birgün'den Onur Durmuş'un haberine göre, Ordu Valiliği,  Haziran 2024’te kurumlarına başvuru yapan 40 üniversite öğrencinin staj başvurularını onayladı. Staj dosyalarını teslim eden öğrencilerden valilik yetkilileri ’01.07.2024-29.07.2024 tarihleri arasında Müdürlüğünüzde zorunlu stajımı yapmak istiyorum. Bu süre zarfında herhangi bir ücret talep etmiyorum” yönünde bir yazıya imza atmalarını istedi. Öğrencilerin tamamı staj yapmak için bu yazıya imza atmak zorunda kaldı. Öğrencilerden bazılarının "Asgari ücretin 3’te 1’ini almamız gerekiyor, itiraz edeceğiz" demesi üzerine Valilik yetkilileri tüm öğrencileri arayarak, "Bu dönem stajyer almaktan vazgeçtik" dedi.

Zorunlu stajı olan öğrencilerin, ‘Bizi bu kuruma okul gönderdi. Eğer stajımızı yapmazsak okulumuz uzar’ demesi üzerine Valilik, öğrencileri tek tek arayarak stajlarının zorunlu olup olmadığını sordu. Görüşmelerin ardından zorunlu stajı olmayan yaklaşık 25 öğrencinin stajları Ordu Valiliği tarafından ‘tasarruf tedbirleri’ öne sürülerek iptal edildi.

 

'BÜTÇE DIŞINDA GELİR KAYNAĞIMIZ YOK'

Zorunlu stajı olan 15 öğrenci ise Ordu Valiliği’nde ‘ücret talep etmiyorum’ yazısına imza atarak staja başladı.

Ordu Valisi Muhammer Erol, valiliğinin yeterli ödeneği olmadığını söyleyerek, “Bizim ekstra paramız yok ki verelim. Biz belediye değiliz, bakanlığın verdiği bütçe dışında gelir kaynağımız yok. Ücret alacaksanız bizde para yok. O zaman belediyede staj yapacak. Ödeneğimiz yoksa bu ücretleri nasıl ödeyelim. Madem para talepleri var, başka yerde staj yapsınlar o zaman. İnsanlar cebinden mi para versin” ifadelerini kullandı.

Birgün'ün Erol ile konuşmasının ardından Ordu Valiliği Basınla İlişkiler Müdürü, gazeteyi arayarak konuyla ilgili açıklama yaptı.

İçişleri Bakanlığı’ndan bir yetkilinin Ordu Valiliği’ni arayarak tasarruf tedbirleri kapsamında tüm stajyer alımlarını durdurma talimatı verdiğini belirten müdür, yazılı bir talimat olmadan İçişleri Bakanlığı’ndan Ordu Valiliği’ne telefon açıldığını, verilen talimatta ‘Tasarruf tedbirleri gerekçesiyle tüm stajyer alımlarını durdurun. Stajyerlere de 'ücret talep etmiyorum’ yazısı imzalatın' dendiğini iddia etti.

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Eğitim-İş Sendikası Genel Merkez Avukatı Dr. Burak Sabuncu bu uygulamanın ahlaka ve kanuna aykırı olduğunu söyledi.

Sabuncu, “3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu’na göre zorunlu staja tabi olan üniversite öğrencilerine en az asgari ücret net tutarının 1/30’unun ödenmesi zorunludur. Staj kavramına ucuz işgücünün de ötesinde adeta 'kölelik hukukunun' uygulanması Anayasa’da yer alan Ücret Güvencesi ve Angarya Yasağına açıkça aykırıdır. Öğrencilerden alınan ücret talep etmeyeceği yönündeki yazılar da kanuna ve ahlaka aykırı nitelikte değerlendirileceğinden geçersizdir" ifadelerine yer verdi.

(ALINTI)