Ordu’da taş ocağına karşı köylülerden imza kampanyası
Ordu’daki Melet Irmağı Kuruçay mevkiine kurulması planlanan taş ocağına karşı hukuki mücadele başlatan köylüler, change.org’da imza kampanyası başlatıp destek istedi.
Mustafa Özdemir
DUVAR - Üzerine 16 HES ve iki barajın yapıldığı Melet Irmağı’nın Kuruçay mevkiine, taş ocağı yapılmak isteniyor. Bölgenin doğal yapısının bozulacağı gerekçesiyle köylüler, ocağa karşı çıkıyor.
Taş ocağına karşı daha önce dava açan köylüler, şimdi de change.org’da imza kampanyası açtı.
PROJEYE ‘ÇED OLUMLU' KARARI VERİLDİ
Bölgede taşocağı açmak isteyen Gürses Madencilik, Ordu Valiliği’ne 2021 yılında başvurmuş, duyurusu yapılan ÇED Halkın Bilgilendirme Toplantısı köylülerin tepkisi sonucu yapılamamıştı. Köylüler, taş ocağı istemediklerine dair tutanağı imza altına aldırıp, hazırladıkları dilekçelerle Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne 21 Nisan 2022 tarihinde itiraz etti. Bu tarihte köylüler, yürütmeyi durdurma kararı aldırdı.
Ancak Gürsel Madencilik şirketinin itirazı sonucu 20 Haziran 2023 tarihinde bölgedeki muhtarlara ÇED raporunun kabul edildiğine dair bilgilendirme yazısı gönderildi. Projeye, aylar sonra ‘ÇED olumlu’ kararı verilmesi köylülerin tepkisine neden oldu.
‘TERSİNE GÖÇ BAŞLADI AMA KİMSEYE YAŞAM ALANI KALMIYOR’
Akpınar Köyü muhtarı İzzet Kara, “Irmak, bize bir doğa mucizesi olarak bahşedilmişken, üzerine 16 HES ve iki baraj yapılarak sesi kısıldı. Şimdi de köylünün gelir kapısı olan bal ormanları ve fındık bahçeleri bir taş ocağı pahasına yok ediliyor. Bölge halkı, 1950’li yıllarda büyük kentlere, özellikle İstanbul’a göç etti ancak köyleriyle ilişkilerini kesmedi. Büyük şehirlerin nüfus yoğunluğu, artan kira talepleri ve yaşam zorlukları, kendiliğinden bir tersine göç başlattı. Ancak şimdi de gelen insanlara yaşam alanı kalmıyor, bunun yerel yöneticiler tarafından da görülmemesi çok üzücü” dedi.
Projeye karşı olmalarına rağmen ‘ÇED olumlu’ kararı verilmesine tepki gösteren Kara, şöyle devam etti: “Proje alanındaki alana ‘orman vasfı yoktur’ diyen Tarım Orman Müdürlüğü’nü, ‘karayoluna zararı yoktur’ diyen Karayolları Müdürlüğü’nü, ‘benim sahama girmediği sürece sıkıntı yoktur’ diyen Ordu Büyük Şehir Belediyesi’ni, proje Melet Irmağı’nın dibinde olmasına rağmen izin veren DSİ Müdürlüğü’nü, ‘ÇED olumlu’ raporu veren Çevre Bakanlığı’nı esefle kınıyorum.”
‘BU KAYALIKLARDA ÜRETİLEN BALIN TADI HİÇBİR YERDE YOK’
Bahsi geçen Kuruçay mevkiinde dedesinin arı kayaları olduğunu söyleyen Akpınar köyünde yaşayan Muhittin Güler, “Bundan 70 yıl öncesinde bu kayalıklarda dedemin arı kayaları vardı. Bu vahşi ormanı Melet Irmağı ile buluşturan kayalıklardaki doğal balın tadını hiçbir yerde bulamazsınız. Onlarca insan bal kayalarındaki arılarla geçimlerini sürdürüyor. Dedelerimizden miras kalan Kuruçay bal kayalıklarını ve ormanlarımızı torunlarımıza miras olarak bırakacağız. Taş ocağına izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.
Akpınar köyü muhtarı İzzet Kara, Darıcabaşı muhtarı Sinan Biçer, Pınarlı muhtarı Hakan Başaran ve köylüler, bu konuda kamuoyu oluşturmak için change.org da ‘Endemik bal ormanlarına yapılacak taşocağını durduralım’ adı altında imza kampanyası da başlattı. Toplanan imzaların, Tarım ve Orman Bakanlığı’na gönderileceğini ifade eden muhtar Kara yasal mücadeleye sonuna kadar devam edeceklerini söyledi.