Ören yerlerinde gece müzeciliği başlıyor

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, turistleri otel dışına da çıkarmak ve sezonu 12 aya yayabilmek için gece müzesi uygulamasına başlayacaklarını açıkladı.

Fotoğraf: AA
Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 2023'ün turizmde rekor yılı olduğunu açıkladı, 2024 hedefinin ise  60 milyar dolar turizm geliri olduğunu belirtti. 

Türkiye’nin 2023 yılı turizm verileri ile turizmdeki 2024-2028 hedefleri konulu bir basın toplantısı düsenleyen Ersoy, 2023 yılında ziyaretçi sayısının bir önceki yıla göre yüzde 10 artışla 56,7 milyon olduğunu, turizm gelirlerinin 54,3 milyar dolar olarak gerçekleştiğini ve 2023'ün turizmde rekor yılı olduğunu ifade etti. 

ÖREN YERLERİNDE GECE MÜZECİLİĞİ

Turistik kıyı kentlerimizde turistin otel dışına çıkmasını sağlayabilmek, sezonu uzatarak 12 aya yayabilmek ve 81 vilayete turist gelmesini sağlamak için Gece Müzeciliği'ne başlandığını belirten ersoy, .Ören Yerleri’nin ışıklandırılarak gece müzeciliğine açılması konusunda çalışmaların tamamlandığını açıkladı. 

Gece Müzeciliği Troya’dan başlayarak Ege, Akdeniz sahili boyunca Olympos, Phaselis, Syedre, Perge, Aspendos’un da olduğu önemli antik kentlerimizde 2024 yaz sezonu itibarıyla başlatılacak.

SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM PROGRAMI

Sürdürülebilirlik programını tamamlamayan ülkelerin bir süre sonra ekstra vergilere tabi tutulacağını söyleyen Ersoy, Gece Müzeciliği'nin bu kapsamda önemli bir adım olduğunu söyledi. Gece müzeciliği  ile yaz döneminde sıcaklıkların çok yüksek olduğu turizm merkezlerinde gece geç saatlere kadar müzelerin açık tutulması ve aydınlatılmasıyla turistin otel dışına çıkması ve şehrin diğer paydaşlarının turizm gelirinden pay alması hedefleniyor.

KÜLTÜR YOLU FESTİVALLERİ'NDE İSİM DEĞİŞİKLİĞİ

Bakan Ersoy'un Kültür Yolu Festivalleri hakkında da bir gelişmeyi paylaştı.

Avrupa'nın en seçkin kültür sanat festivallerini bünyesinde barındıran Avrupa Festivaller Birliği (EFA) üyeliğine kabul edilen Türkiye Kültür Yolu Festivalleri artık düzenlendiği şehirlerin adını taşıyacak. Ersoy, 2028 yılında 35 ilde bu etkinliklerin gerçekleştirilmesinin  hedeflendiğini sözlerine ekledi. 

2024 YILI HEDEFLERİ

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy 2024 yılı turizm geliri hedeflerini şöyle özetledi: 

Ziyaretçi Sayısı: 60 Milyon (2023 gerçekleşen 56.7 milyon)

Kişi Başı Gecelik Harcama: 106 USD (2023 gerçekleşen 99 USD)

Turizm Geliri: 60 milyar USD (2023 gerçekleşen 54.3 milyar USD)

(KÜLTÜR SANAT SERVİSİ)