Ormana çöp dökmek yasak: Tabelası var, dinleyeni yok
Erikli-Danişment arasındaki çöp dökmenin yasak olduğu ormanlık alana, AK Partili Keşan Belediyesi’nin çöp döktüğü iddia ediliyor. Çevre dernekleri, alanın rehabilite edilmesini istiyor.
Deniz Çil
EDİRNE - Edirne’nin Keşan ilçesine bağlı Erikli-Danişment köyleri arasında bulunan ormanlık alan, çöp dökülmesi yasak olmasına rağmen atık döküm alanı olarak kullanılıyor.
Erikli Çevre ve Güç Birliği Derneği, çöpün AK Partili Keşan Belediyesi tarafından döküldüğünü öne sürerken belediye bu iddiaları reddetti. Geniş bir alana yayılan çöpler, yangın çıkarma riski taşıdığı için de tepkiye neden oluyor.
ORMANIN İÇİNDE ÇÖP YIĞINLARI VAR
Bölgede, Koruklu mevki olarak bilinen ve 4 dönümü kaplayan alan, 1996 yılından bu yana çöp döküm alanı olarak kullanılıyordu. Mevcut alana 2020 yılından itibaren çöp dökülemeyeceği ve alanın yeniden doğaya kazandırılacağı ifade edilmişti. Ancak, yasağa rağmen sahil bölgesindeki yerleşim yerlerinin çöplerinin buraya döküldüğü iddia ediliyor.
Döküm alanının girişinde, Güney Edirne Katı Atık Birliği (GÜNEKAB) tarafından asılan ve üzerinde “2872 Sayılı Çevre Kanunu kapsamında çöp dökülmesi yasaktır” ifadeleri yer alan bir tabela yer alıyor.
Ormanlık alanın içine doğru ilerlendiğinde ağır bir çöp kokusu duyuluyor. Alana gelindiğinde de onlar çöp ve çöplerin etrafında öbeklenmiş sinekler sizi karşılıyor.
‘ORMANLIK ALANA YANICI VE PATLAYICI ÇÖP DÖKMEK AKIL İŞİ DEĞİL’
Erikli Çevre ve Güç Birliği Derneği (ERÇED) Genel Sekreteri Mürşide Çoban, “Ülkenin dört bir tarafında orman yangınları devam ederken ormanlık alana yanıcı ve patlayıcı çöp dökmek akıl işi değil. Yangınların müsebbibi orman içine atılmış camların ve çöplerin tutuşması olduğu söyleniyor. Keşan Belediyesi bunu bilmiyor mu? Yıllar önce bu alan yine çöplük olarak kullanıldığında, AKP’li yöneticiler yanlış buldukları için şikayetçi olmuşlardı ve bu alan rehabilite edilmişti. Şimdi aynı hatayı kendileri yapıyor” dedi.
'ÇEVRE KİRLİLİĞİ YAŞANIYOR'
Çöplerin ormanlık alanın içine kadar girdiğini ve bölgede ciddi bir çevre kirliliği yaşandığını ifade eden Çoban, “Naylon atıklar, rüzgarın etkisiyle ağaçların dallarına asılmış, her çeşit böcek ve haşere üremiş durumda. Kuşlar çöplüğün üzerinde uçuyor ve yakınındaki yerleşim yerlerine mikrop ve hastalık taşıyorlar. Biz Erikli Çevre ve Güç Birliği Derneği olarak, yerleşim yerine ve ormana bu kadar yakın, ayrıştırılmamış atıkların dökülmesini asla kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı.
Çoban, çöp dökülen alanın bir an önce rehabilite edilerek, mesire alanı olarak düzenlenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
‘ÇÖP ATILMAYA DEVAM EDİLİYOR’
Güney Edirne Katı Atık Birliği (GÜNEKAB) Başkanı Erhan Engin, yaz mevsiminde Keşan Belediyesi ve Edirne İl Özel İdaresi’nin araçlarının çöp toplamaya yetişemediği için o alana uzun yıllar çöp döküldüğünü söyledi.
Mevcut alanın bir an önce doğaya geri kazandırılması gerektiğini ifade eden Engin, “Rehabilite edilmedikçe bazen şoförlere, bazen de yöneticilere kolay geldiği için o alana çöp bırakılabiliyorlar. Bu alanın rehabilite edilerek, tamamen kapatılması gerekiyor. O alana 1 çuval çöp dahi bırakılmamalı” dedi.
Birlik olarak, çöp dökülen alandan arazi satın alıp aktarma istasyonu kurduklarını belirten Engin, şöyle devam etti: “Günlük 6-7 kamyon çöpü tek bir araçla sıkıştırarak, Keşan’da bulunan Katı Atık Bertaraf Tesisi’ne getiriyor ve bu yolla Keşan Belediyesi’ne katkı vermeye çalışıyoruz. Bu alanın rehabilitasyon çalışması için bir hibe çıktı. Ama 2 yıldır proje bitirilemedi ve hayata geçirilemedi.”
‘PERSONELİMİZ HATALIYSA DÜZELTİRİZ’
Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, iddialarla ilgili olarak “Göreve geldiğimiz bir yıl boyunca çöp döktük ama 3 yıldır o alana çöp dökmüyoruz” dedi.
Helvacıoğlu, “Belediye başkanı olarak, herkesin başında jandarma gibi duracak halim yok. İddiaların tespit edilmesi halinde soruşturma açılır ve gereği yapılır. Eğer personelimiz hatalıysa, bunu düzeltiriz. O alana, sadece Edirne İl Özel İdaresi’nin çöp döktüğünü biliyorum. Bu konuda sadece Keşan Belediyesi değil, çöp döken herkes sorumludur” diye konuştu.
GÜNEKAB ve Keşan Belediyesi tarafından aktarma istasyonu yaptıklarını anlatan Helvacıoğlu, çöp araçlarının, mevcut tırlara çöpleri döktüğünü ve bunların Keşan’daki Katı Atık Bertaraf Tesisleri’ne gönderildiğini söyledi. Helvacıoğlu, Keşan Belediye Meclisi’nin, o alana yeni çöpün dökülmemesi yönünde görüşleri olduğunu sözlerine ekledi.
Çöp dökülen alanın rehabilite edilmesiyle ilgili proje hazırladıklarının altını çizen Helvacıoğlu, şunları söyledi: “Proje ihaleye çıkacakken yeni düzenlemelerin yapılması istendi. O alanda ne kadar çöp yüksekliğinin olduğu tespit edilecek. Bu alanla ilgili son aşamaya gelindi ve o alan en kısa sürede rehabilite edilecektir.”