Orta Avrupa'da sel, Portekiz'de orman yangını: 29 kişi öldü

Şiddetli yağış ve sellerin etkili olduğu dört Avrupa ülkesinde 22, son bir haftadır orman yangınlarıyla mücadele eden Portekiz'de yedi kişi yaşamını yitirdi.

Fotoğraflar: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Orta Avrupa'da etkili olan şiddetli yağış ve sellerde ölü sayısı 22'ye yükseldi. Orman yangınlarıyla mücadele eden Portekiz'de ise yedi kişinin hayatını kaybettiği açıklandı.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, şiddetli yağış ve seller sebebiyle Romanya'da yedi, Polonya'da yedi, Avusturya'da beş, Çekya'da üç kişi yaşamını yitirdi.  Macaristan ve Polonya'da nehir setlerini kum torbalarıyla güçlendirmek için askerler görevlendirildi. İki ülkede birçok tarihi yapı geçici olarak kapatıldı. Polonya'da hükümet, sellerden en çok etkilenen güney bölgelerde 'doğal afet' durumu ilan etti.

'DURUM TAHMİN EDİLENDEN DAHA KÖTÜ'

Macaristan, Polonya ve Çekya'da halk da selle mücadele çalışmalarına gönüllü katıldı, binlerce kişi tahliye edildi. Bu arada sellerden etkilenen Avrupa ülkelerinden durumun tahmin edilenden daha kötü olduğu yönünde açıklamalar geldi.

Medyada yer alan fotoğraflarda insanların botlar yardımıyla tahliye edildiği, birçok kentin sular altında kaldığı görüldü. Avrupa'daki şiddetli yağışların İtalya'yı da etkisi altına alması bekleniyor. Batı Balkan ülkeleri Sırbistan, Hırvatistan ve Slovenya'da bir hafta içerisinde yağışların sellere neden olabileceği yönünde endişeler dile getirildi.

PORTEKİZ'DE CAN KAYBI 7'YE YÜKSELDİ

Portekiz'in kuzey ve orta bölgelerinde geçen hafta sonundan bu yana aktif olan orman yangınlarında ise hayatını kaybedenlerin sayısının yediye yükseldiği bildirildi.

AA'nın aktardığına göre, Portekiz Ulusal Acil Durum ve Sivil Koruma kurumundan basına verilen bilgilerde, şimdiye kadar 60 bin hektardan fazla ormanlık alanın yandığı ve halihazırda 65 noktada yangınlarının devam ettiği duyuruldu. Yangınların üçü itfaiye görevlisi, yedi kişinin ölümüne neden olduğu, yaralıların sayısının 50'ye çıktığı belirtildi.

ALARM DURUMU 19 EYLÜL GECE YARISINA KADAR UZATILDI

Portekiz Başbakanı Luis Montenegro, Bakanlar Kurulu'nu olağanüstü toplayarak, yangınlara karşı öncesinde tedbir artırıcı, sonrasında hızlı ve etkili müdahaleyi sağlayan kararlar alırken, yangın çıkmasına neden olanlara yönelik cezaların artırılacağını da duyurdu.

Yangınla mücadele için 5 bin kadar kişinin görev yaptığı, karadan 1700 araç ve havadan 29 uçakla destek alındığı bilgisi de verildi. Özellikle kuzeydeki Porto kentinin güneyindeki Aveiro bölgesinde binlerce kişinin tedbir amaçlı evlerinden tahliye edildiğini açıklayan yetkililer, yedi otoyolun trafiğe kapalı tutulduğunu belirtti. Hükümet, orman yangınlarına karşı 15 Eylül'de açıkladığı alarm durumunu, 19 Eylül gece yarısına kadar uzatmıştı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)