OSB için kamulaştırmaya tepki: 'Kendi vatanımızda topraksız kalacağız'

Beşikdüzü OSB'nin 3. etabı için arazileri kamulaştırılacak olan yurttaşlar tepki gösterdi. Kararı protesto eden vatandaşlar "Kendi vatanımızda topraksız kalacağız" dedi.

Google Haberlere Abone ol

TRABZON - Trabzon'un Beşikdüzü ilçesinde yer alan organize sanayi bölgesinin (OSB) 3. etabı için Anbarlı Mahallesi'nin kamulaştırma kararına mahalle sakinleri tepki gösterdi.

İlçe merkezinde yapılan protesto eyleminde mahalle sakinleri "Suyuma, havama, merama, ormanıma dokunma. Anbarlı benimdir, Anbarlı için kararı ben verim” dedi.

184 BİN METREKARE KAMULAŞTIRILACAK

Beşikdüzü ilçesinde sahile 3 kilometre uzaklıkta kurulan organize sanayi bölgesinin 3. etabının kurulması Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 31 Ocak'ta 2024 Yatırım Programı'na dahil edildi. İlçenin Aksaklı, Seyitahmet ve Anbarlı mahalleleri sınırında yer alan OSB'nin 3. etabı için Anbarlı Mahallesi seçildi. Kamulaştırmaya konu olan alan 184 bin 350 metrekare alanda 5 adet hane 33 adet tarla, 12 adet fındıklık, 1 adet ağaçlık alan yer alıyor.

Kamulaştırmayla evlerini ve tarım alanlarını kaybetmek istemeyen mahalle sakinleri kurdukları Anbarlı Çevre Dostları Platformu ile bir araya geldi. İlçe merkezinde protesto eylemi düzenleyen Anbarlı sakinleri adına platform sözcüsü Kemalettin Küçükyılmaz açıklama yaptı.

'BU KARARA RIZAMIZ YOK'

Yapılacak kamulaştırmaya rızaları olmadığını dile getiren Küçükyılmaz, topraklarını terk etmeyeceklerini ve konuyu yargıya taşıyacaklarını söyledi. Küçükyılmaz, "Bu kamulaştırma bizi, evimizi, barkımızı toprağımızı, hatıralarımızı komşularımızı terk etmeye mecbur bırakan bir uygulamadır ve bizim buna rızamız yoktur, olmayacaktır. 2942 sayılı kamulaştırma kanununda 14. maddede belirtilen dava etme hakkımızı kullanacağız" dedi.

"Kendi vatanımızda topraksız kalacağız. Buna da rızamız yoktur" diyen Küçükyılmaz, kamulaştırma yapılacak olan bölgenin büyük bölümünün tarım alanı olduğunu ve projenin ciddi çevresel sorunlara neden olacağını söyledi. Küçükyılmaz, tarımla uğraşan mahalle halkının toprakları elinden alındığında ekonomik bir yıkımlar karşı karşıya geleceğini ifade etti.

Küçükyılmaz, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Bir gün kapıya dayanıp evinizin ederini, toprağınızın bedelini hesabınıza yatırdık, alın ve buraları terk edin, denildiğinde rızamız olmayacaktır.

'KARAR SÜRECİNE MAHALLE HALKI DAHİL EDİLSİN'

Anbarlı Mahallesi halkı olarak, çevrenin korunması ve toplumun refahının sağlanması adına organize sanayi bölgesinin kurulmasıyla ilgili karar sürecine dahil edilmeyi talep ediyoruz. Çevresel zararların en aza indirilmesi için gerekli önlemlerin alınması, toplumun sağlığı ve doğal çevrenin korunması adına hayati öneme sahiptir.

Sonuç olarak atalarımızdan miras aldığımız, torunlarımıza emanet edecek olduğumuz bu verimli tarım ve orman arazilerinin bölge sakinlerini hiçe sayarak kamulaştırılmasına karşıyız."

'GİDECEK BAŞKA YERİMİZ YOK'

Mahalle sakinlerinden Asiye Çolak da arazilerinin halinde gidecek yerlerinin olmadığını söyledi. Kamulaştırma kararını kabul etmediklerini belirten Çolak, "Bu kararı kabul etmiyoruz. Bir evimiz, bir toprağımız var, onlar da giderse dışarıda kalacağız. 1 haftadır evde ağlıyoruz, ne yiyoruz, ne içiyoruz. Babamdan kalan toprağı, meyveleri vermek istemiyorum. Gidecek başka bir karşı toprağımız yok" dedi.

Asiye Çolak, kamulaştırma yapılması haline gidecek başka yeri olmadığını söylüyor.
'BURADAN GİDEN TOPRAKSIZ KALIR'

Evi istimlak edilecek vatandaşlardan Gürol Küçükyılmaz da karara tepki gösterdi. Küçükyılmaz, "Bahçemizi, tarım alanımızı elimizden almak istiyorlar. Bunu kabul etmiyoruz. OSB'nin müsait olan başka alanlara kaydırılmasını, tapulu alanlarımıza girilmesini istemiyoruz. Evleri istimlak edilecek insanların başka yerde bir karış toprağı yok. 'Paranı al, git' diyorlar. Nereye gideceğiz, öyle bir imkan yok. Buradan giden topraksız kalır" sözlerini kullandı.

'VERDİKLERİ PARAYLA NE EV ALABİLİRİZ NE TOPRAK'

Kamulaştırma kararıyla evi ve toprağını kaybedecek bir diğer mahalle sakini Aydın Çolak da karara karşı çıkıyor. Çolak, "Babadan kalma 5 bin 780 metrekare yerimiz var. 6 kardeşiz. Buradan gelecek parayla ne başka bir yerde ev alabiliriz, ne de toprak alabiliriz. Buranın dışında toprağımız yok. Nereye gideceğimi de bilmiyorum. Zor durumda bırakıyorlar bizi" diye konuştu.

Aydın Çolak kamulaştırma kararı ile birlikte evini ve toprağını kaybedeceğini söyledi.

Eylemin sonuna katılan İYİ Parti Trabzon Milletvekili Yavuz Aydın da yaşanan mağduriyette mahalle halkının yanında olacağını ve seslerini duyuracağını söyledi.