Osman Hamdi Bey Evi 'prestij müzesi' oldu

Kocaeli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Osman Hamdi Bey Evi ve Müzesi'nin 'prestij müzesi' olacağını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ressam Osman Hamdi Bey’in Kocaeli'de bulunan müze evinin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 'prestij müzesi' olarak düzenlenmesine karar verildi.

Kocaeli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, Gebze ilçesi Eskihisar Mahallesi'nde bulunan ev, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi arasında 2006'de yapılan protokolle Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na tahsis edilerek, teşhir-tanzim ve çevre düzenlemesinin ardından galeri müze özelliği verilerek yeniden faaliyete geçti.

Daha sonra Osman Hamdi Bey Evi, 10 yıl süreyle müze olarak kullanılmak şartıyla Gebze Belediye Başkanlığı'na tahsis edildi. Son yapılan değişiklikle Osman Hamdi Bey Müzesi, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne tahsis edilerek, Kocaeli Müze Müdürlüğü'ne bağlı birim olarak işlevlendirildi.

Osman Hamdi Bey Evi ve Müzesi, resimhanesi, kayıkhanesi ve müştemilatıyla planlarını kendisinin çizdiği iki katlı yapı olarak 1884 yılında inşa edildi. Osman Hamdi Bey'in 26 yıl boyunca yaz aylarını geçirdiği ve en güzel tablolarını yaptığı bu köşk, 1. Dünya Savaşı'nda karargâh komutanlığına tahsis edildi. İsmet İnönü İstiklal Savaşı'na giderken birkaç gün burada kaldı, 1933'te köşkü ziyaret etti. 1945'te resimhanenin ahşap olan üst katı yandı, koru ve binalar 1966'da tescil edildi, onarımdan sonra 1987'de Osman Hamdi Bey Müzesi olarak ziyarete açıldı.(AA)