ÖSO gruplarından Türkiye protestosu: Silahlı çatışmalar yaşanıyor

Türkiye-Suriye yakınlaşmasına karşı çıktığı öne sürülen Türkiye destekli gruplar ve bölgede yaşayanlar, kuzeybatı Suriye'de protestolar düzenledi. Bölgede silahlı çatışmalar yaşandığı öne sürüldü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suriye'de Türkiye'nin desteklediği silahlı güçlerin denetiminde olan Afrîn, Mare, El-Bab, Azez, El Rai ve İdlip'de protesto eylemleri düzenlendi. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi çatışmaların olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 3 gün önce yaptığı “Suriye Devlet Başkanı Esad ile ailece görüşebiliriz” açıklamasına tepki gösterdiği öne sürülen çok sayıda kişi, Türk bayraklarını indirerek, Türkiye’den giden araçlara saldırdı. Kimi yerlerde Türk bayrağı ile Erdoğan’ın posterleri yakıldı. 

ARAÇLAR YAKILDI, TIR ŞOFÖRLERİ REHİN

Kilis’in Elbeyli ilçesinden El Rai (Çoban Bey) kapısından Kuzey ve Doğu Suriye’ye geçen 35 TIR’a el koyan bazı silahlı güçler, TIR şoförlerini rehin aldı. Birçok yerde araçların yakıldığı ve olayların giderek yayıldığı kaydedildi. Yapılan protesto eylemlerine dair henüz resmi bir açıklama ise yapılmadı. 

'PROTESTOCULAR İLE TÜRK GÜÇLERİ ÇATIŞIYOR'

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımda, “Türk valisinin bulunduğu Afrin'deki Saraya binası yakınlarında protestocular, sivil polis ve Türk güçleri çatışıyor” iddiasında bulundu.

BAYRAKLAR ATEŞE VERİLDİ

İddiaya göre göstericiler, ayrıca bölgedeki tüm sokaklardan ve kamu hizmeti binalarından Türk bayraklarının indirilmesini ve Suriye Arap Cumhuriyeti'ne karşı kendilerini temsil eden üç yıldızlı bayraklarının asılmasını talep etti. Bölgeden gelen videolarda Türk bayrağının indirildiği yakıldığı yerine Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) kullandığı bayraklar asıldığı görüldü.

İDDİA: EL BAB'TA TSK'NİN ARACINA ATEŞ AÇILDI 

Öte yandan, sosyal medyada El Bab'ta TSK'nin kullandığı 'Kirpi' model araca ateş açıldığını gösteren bir görüntü yayınlandı. Görüntülerde bölgeden geçiş yapan TSK’ye ait zırhlı araca silahlı ve maskeli bir grup tarafından ateş açılıyor.

Bölgedeki olayların, Kayseri Melikgazi'de dün gece yaşanan çocuğa istismar olayının ardından sokaklara çıkan kalabalığın Suriyelilere ait dükkan ve araçlara saldırılar düzenlenmesinin ardından gelmesi de dikkat çekti.  

TSK TAKVİYE KUVVET GÖNDERDİ

Öte yandan, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin, Suriye'ye aralarında TOMA'ların da bulunduğu zırhlı araçlardan oluşan takviye kuvvet gönderdiği belirtildi.

HEDİYE LEVENT: ÖSO GRUPLARI ÇOK ÖFKELİ

Suriye’yi yakından takip eden gazeteci Hediye Levent, yaşananlara ilişkin şunları söyledi:

“Türkiye'nin para, silah dahil her türlü desteği verdiği, hızını alamayıp Kuva-i Milliye ilan ettiği ÖSO grupları çok öfkeli.

Olası Ankara-Şam normalleşmesini kesinlikle istemiyorlar.

Türkiye sayesinde kontrol ettikleri bölgelerde Türk bayrağı yakıp PTT şubelerine saldırıyorlar.”

Levent, "Suriye'nin kuzeyindeki ÖSO gruplarının Türk bayrağına ilk saldırısı değil. Artık 'Türkiye neden on binlerce ÖSO'cunun bütün masrafını karşılıyor, neden bu grupları hala destekliyor, Suriye'nin kuzeyinde PTT'nin, millet bahçesinin ne işi var?' gibi soruları sormak gerekiyor" ifadelerini kullandı.

'TERTİP, TİYATRO YA DA GİZLİ EL İŞİ DEĞİL'

Levent bir başka paylaşımında şunları yazdı: “Suriye'nin kuzeyinde Türkiye'nin desteklediği grupların bölgelerinde olanlar tertip, tiyatro ya da gizli el işi filan değil. Daha önce de Ankara-Şam normalleşmesi gündeme geldiğinde benzer saldırılar oldu, Türk bayrakları yakıldı, zırhlı araçlar taşlandı. Suriye'nin kuzeyinde eski adıyla ÖSO yeni adıyla Milli Ordu içinde on binlerce adam var. Bölgede kaçakçılık başta olmak üzere maddi güç edinmiş, normalde bir hiçken elindeki silah sayesinde sözü dinlenir hale gelmiş on binlerce erkekten bahsediyoruz. Olayların sebebi beka derdi!”

SURİYE GEÇİCİ HÜKÜMETİ: TÜRK BAYRAĞINA YÖNELİK EYLEMLERİ REDDEDİYORUZ

Türkiye destekli isimlerden oluşturulan Suriye Geçici Hükümeti'nden yapılan yazılı açıklamada,

"Türk bayrağına yönelik eylemleri şiddetle reddediyor, kurtarılmış bölgelerdeki Türk varlığını hedef alan tüm eylemlerin acilen durmasını istiyoruz" ifadesine yer verildi. 

 

 

(HABER MERKEZİ)