ÖSYM'den bir ilk: Dikey Geçiş Sınavı sonuçları 2,5 aydır açıklanmadı

ÖSYM'nin yaklaşık 400 bin adayın beklediği Dikey Geçiş Sınavı sonuçlarını 2,5 aydır açıklamaması adaylarda endişe ve paniğe yol açtı.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dikey Geçiş Sınavı (DGS) 2 yıllık ön lisans programlarından mezun olan kişilerin 4 yıllık lisans programlarına geçiş yapması için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından her yıl yapılıyor. Bu yıl sınav 30 Haziran 2024’te yapılmasına rağmen sonuçlar henüz açıklanmadı. Geçen hafta 13 Eylül’de açıklanacağı söylenen sınava giren adaylar, bugüne kadar hiçbir sınavın açıklanma tarihinin 2,5 ay sürmediğini dile getiriyor.

Adayların durumu üniversiteler açıldıktan sonra belli olacak. Kaygı yaşadıklarını belirten adaylar, eğer yerleşirlerse eğitimlerine geç başlamış olacaklar.

YAKLAŞIK 400 BİN ÖĞRENCİ SINAVA GİRDİ

Üniversitelerin ön lisans programlarından mezun bu yıl yaklaşık 400 bin öğrenci, 4 yıllık bir bölüme geçmek için Dikey Geçiş Sınavı’na girdi. DGS ile iki yıllık inşaat teknikerliği okuyan biri, 4 yıllık inşaat mühendisliğine, adalet okuyan hukuk alanına geçebiliyor. Adalet okuyan bir aday, adliyede çalışabiliyorken eğitimini 4 yıllığa tamamlayarak hukuk bitirdiğinde avukat olabiliyor.

30 Haziran’da sınava giren adaylara geçen hafta sonuçların 13 Eylül’de açıklanacağı duyuruldu. Sınav sonuçlarının geç açıklanması, adayların tercih sürecini ve okuyacağı şehirde kalacak yer bulmasında sorun yaşamasına neden olacak.

‘HİÇBİR SINAVIN AÇIKLANMASI 2,5 AY SÜRMEMİŞTİ’

DGS’ye öğrenci hazırlayan Tasarı Eğitim Kurumları Türkçe/ Edebiyatı öğretmeni Ali Çit, “Daha önce hiçbir sınavın açıklanması 2,5 ay sürmemişti. İlk kez böyle bir şey oluyor” dedi. Sınav takviminde sonuçların 14 Ağustos’ta açıklanması planlanmasına rağmen sınava giren adayların eğitim bilgilerinin güncellenmesi gerekçesiyle açıklanma tarihi 13 Eylül’e ertelendi.

Çit, “Sınavın açıklanması, tercihlerin alınması, öğrencilerin yerleştirilmesi ekim ayının ortalarını bulacak. 84 gün oldu, açıklanmadı. ÖSYM’nin Dikey Geçiş Sınavı'nı önemsemediğini düşünüyoruz. Adaylarda geleceklerine dair bir plansızlık oluşuyor” diye konuştu.

Üniversite sınavıyla yerleşen adayların okullarının çoktan başlamış olacağını belirten Çit, “İngilizce hazırlık sınavı varsa sınav yapılmış oluyor. DGS ile giren öğrenciler bir kaosun içerisine giriyor. Üniversiteye yerleşince ev veya yurt bulması sıkıntı oluyor. Derslere geç başladığı için gördüğü dersleri saydırmakta sıkıntı yaşıyorlar” dedi.

‘KONTENJANLAR SÜREKLİ DÜŞÜRÜLÜYOR’

İnşaat teknikerliği okuyan Berkan Tekin, inşaat mühendisliği, mimarlık veya restorasyon programlarından birine geçiş yapmak istiyor. Kontenjanların sürekli düşürüldüğünü ve bu durumun sınava giren adaylarda kaygı yarattığını belirten Tekin, “Zaten güvenimiz kalmadı, şimdi de geç açıklayınca ‘acaba sınavı mı önemsemiyorlar, iptal ederler mi’ diye düşünüyoruz. Geçen sene 25 gün arayla açıklamışlardı. Şimdi sınava bir ay kala kontenjan azaltılıyor. Şansımız azalıyor” dedi.

Tekin, üniversiteler açıldıktan sonra kendilerinin ancak kayıt yaptırabileceklerini belirterek, “Yurt kalmamış oluyor. Okullar açıldıktan 10 gün sonra belki okula başlamış oluyoruz” diye konuştu. 

‘GEÇ BAŞLAMIŞ OLACAĞIZ VE BİLGİ KAYBI OLACAK’

Evde hasta bakım okuyan Buse Oymak ise, fizyoterapi veya diyetisyenlik bölümlerinden birine geçiş yapmak istiyor. Oymak, yaşanılan sıkıntılar için şunları söyledi: “Açıklanma tarihi olmadığı için psikolojik olarak etkilendim. 2,5 ay geçti neredeyse. Sadece vizelere mi yetişeceğiz? Bir de kazanıp kazanamayacağımızın da garantisi yok. Bu durum, heyecanımı strese çevirdi. Önümüzdeki yılı planlayamadım. Bir kursa kayıt olmak istesem kayıtlar bitti. Okullar eylülün ortasında açılıyor. Biz geç başlamış oluyoruz ve büyük bir bilgi kaybı oluyor.”