Otel ve lokantalar çalışanlar için 'az tehlikeliymiş'
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca yayımlanan işyeri tehlike sınıfları listesine göre, her türlü otel ve lokantalar 'az tehlikeli' sınıfta yer alıyor
DUVAR - Kartalkaya’da Grand Kartal Otel’deki yangın faciasında hayatını kaybeden 78 kişi arasında otel çalışanları da vardı. Hemşire Dilara Ermanoğlu, aşçı Eslem Uyanık, aşçı Esra Nazik ve garson Şevval Şahin de yaşamını yitirdi. Bu durum, otellerdeki 'iş güvenliği' sorununu gündeme getirdi. Kanuna göre, işyerleri “az tehlikeli”, “tehlikeli” ve “çok tehlikeli” olmak üzere üç gruba ayrılıyor. Kanun gereği iş yeri sınıfları İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürünün başkanlığında ilgili taraflarca oluşturulan komisyonun görüşleri doğrultusunda belirleniyor.
3 OCAK TOPLANTISI
Habertürk yazarı Ahmet Kıvanç'ın yazısına göre 3 Ocak 2025 tarihinde, sınıflamaya yeni eklenen kodların tehlike sınıflarının görüşülmesi amacıyla komisyon toplantısı yapıldı. Kıvanç yazısında özetle şu bilgileri aktardı:
"Komisyon toplantısına Sağlık Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı, Çalışma Genel Müdürlüğü, Türkiye İstatistik Kurumu, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türk Tabipleri Birliği, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, Türkiye Esnaf Sanatkarları Konfederasyonu ve Memur Sendikaları Konfederasyonu temsilcileri katıldı.
OTELLER VE LOKANTALAR 'AZ TEHLİKELİ'
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca yayımlanan işyeri tehlike sınıfları listesine göre, her türlü otel ve lokantalar “az tehlikeli” sınıfta yer alıyor. Müşterilerine restoran hizmeti veren ile vermeyen veya herhangi bir pansiyon ile yüzlerce yatak kapasitesi bulunan otel arasında ayrım bulunmuyor. Aynı durum lokantalar için de geçerli.
'TEHLİKE OLUNCA YÜKÜMLÜLÜK ARTIYOR'
Kanuna göre işverenin işyerinde acil durum planları, yangınla mücadele ve ilk yardım konularında yükümlülükleri bulunuyor.
Acil durumlarda mücadele için işyerinin büyüklüğü ve taşıdığı özel tehlikeler, yapılan işin niteliği, çalışan sayısı ile işyerinde bulunan diğer kişileri dikkate alarak önleme, koruma, tahliye, yangınla mücadele, ilk yardım ve benzeri konularda uygun donanıma sahip ve bu konularda eğitimli yeterli sayıda kişiyi görevlendirmek, araç ve gereçleri sağlayarak eğitim ve tatbikatlar yaptırmak, ekiplerin her zaman hazır bulunmalarını sağlamak işverenin görevleri arasında bulunuyor.
İşveren çalışanları arasından iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi, on ve daha fazla çalışanı olan çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde diğer sağlık personeli görevlendirmek zorunda. Çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde en az (A) sınıfı, tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde en az (B) sınıfı, az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde ise en az (C) sınıfı iş güvenliği uzmanı belgesine sahip iş güvenliği uzmanı çalıştırmak gerekiyor."
(ALINTI)