Otel yıkıldı, tartışması bitmedi: 'Başkan alamayınca yıktırdı' iddiası

Halfeti’de yıkılan Şitamrat Otel'in sahibi, oteli satın alamayan belediye başkanının yıktırdığını iddia etti. Başkan ise otelin yerine yeşil alan yapılacağını söyledi.

Yıkılan Şitamrat Oteli
Google Haberlere Abone ol

Fatma Keber

URFA - Urfa’nın Halfeti ilçesinde geçtiğimiz hafta yıkılan Şitamrat Otel’in sahibi Abdullah Damar, İlçe Belediye Başkanı Şeref Albayrak’ın oteli almak istediğini, alamayınca yıktırdığını öne sürdü. İddiaları reddeden Albayrak, otel alanının yeşil alan olarak değerlendirileceğini belirtti.

2016 yılında yapılan ve ilçenin tek 3 yıldızlı oteli olan Şitamrat Otel, geçtiğimiz günlerde ‘ilçenin siluetini bozduğu ve kuruldan izin alınmadan yapıldığı’ gerekçesiyle yıkıldı. Yıkımın talimatını ise İlçe Belediye Başkanı Şeref Albayrak verdi.

Şitamrat Otel’in sahibi Abdullah Damar

‘BAŞKAN BENİ TEHDİT ETTİ’

Otelle ilgili dosyanın Danıştay’da olmasına rağmen otelin yıkıldığını anlatan Damar, "Belediye başkanı normalde oraya villa yapacaktı ama bu olay haberlere konu olunca villadan vazgeçti, ‘yeşil alan yapacağım’ diyor.  ma amacı oraya villa yapmaktı, elimdeki ses kayıtlarında da bu var" iddiasında bulundu.

Otelin geçmişine dair konuşan Damar, “2020 yılında bu otel satışa çıktı. 4-5 tane alıcı vardı; bu alıcılardan biri de Belediye Başkanı Şeref Albayrak’tı ama bizim bundan haberimiz yoktu. Biz habersiz bir şekilde oteli satın aldık. Daha sonra başkan 2-3 defa beni çağırıp ‘Oteli alma, ben alacağım’ şeklinde tehdit etti” dedi.

Tehditlere dayanamadığını ileri süren Damar, “İtiraz ettim. Başkan da, ‘Siz alırsanız ben de dava açarım, buranın ruhsatını, iskanını iptal ederim; oteli başınıza yıkarım' dedi” ifadelerini kullandı.

‘KAYYIM OLDUĞU İÇİN MAHKEMEYE BASKI YAPTI’

Damar, oteli satın almasının ardından iki hafta içerisinde belediye başkanının yıkım kararı çıkardığını belirterek şöyle devam etti: “Yıkım onaylandı ve mahkeme süreci başladı. Ama bu başkan, aynı zamanda kayyım olduğu için mahkemelere baskı yaptı, dosyamız Danıştay’a gitti. Şu anda dosyamız hâlâ Danıştay’da. Sonuçlanmamasına rağmen yıkımı gerçekleştirdiler. ‘Yıkmayın, kararı bekleyin’ dedim, ‘Eğer siz haklı çıkarsanız gelip parasını belediyeden alırsınız’ dedi bana.”

Kendilerine tebligat yapılmadan yıkımın başlandığını ileri süren Damar, “Tebligatsız olduğu için içerdeki eşyalarımızı alamadık. İçeride bir tır malzememiz kaldı, o malzemelerimizi de kendileri tıra yükleyip götürdüler. Avukatımız MOBESE kayıtlarını istedi hatta bu konuda Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunduk. Bir tır malzemenizi aldılar. Ayrıca 2 milyon değerinde de inşaat demirinize el koymuşlar” dedi.  

Şeref Albayrak

‘NE MİMARİ PROJEYE NE DE İMAR DURUMUNA UYGUN’

Damar’ın iddialarını Şeref Albayrak’a sorduk. Albayrak, yıkım gerekçesi olarak otelin mimarisinin Halfeti’ye uygun olmamasını gösterdi: “Halfeti’nin tarihi dokusuna, mimari yapısına, yapılaşmasına aykırı bir şekilde, Halfeti’nin bağrına hançer gibi saplanmış bu ucube otelden şu an itibariyle kurtulmuş bulunmaktayız. Şitamrat Otel’in belediyeye ait olan 22 dönümlük arsası, 15 Aralık 2012 tarihinde, dönemin CHP‘li Halfeti Belediyesi tarafından dönemin CHP İl Başkanı Ahmet Öncel’e ait olan Mirbey şirketiyle irtifak hakkı kurulmak suretiyle kiralama sözleşmesi imzalanmıştır. Halfeti Belediyesi’yle 2012 yılında mevcut otel sahipleri arasında yapılan irtifak hakkı sözleşmesinin 9’uncu maddesinde yer alan ’Bedelli irtifak hakkı taşınmazın üzerinde inşa edilecek yapı ve tesisler hak lehtarı plan tarafından plan ve projeye uygun olarak yerel dokuya uygun olarak yaptırılacaktır’ denilmektedir fakat Şitamrat Otel ne mimari projeye ne imar durumuna uygundur” dedi.

‘CHP KİRALAMIŞ, HDP İSKAN VERMİŞ’

Otelin arsasının 2012 yılında CHP yönetimindeki belediye tarafından mevcut CHP il başkanının sahibi olduğu bir şirkete 20 yıllığına verildiğini iddia eden Albayrak, “2016’da HDP döneminde de otelin iskanı verilmiş. Yani hukuka uygunsuz bir şekilde iskan verilmiş. Biz de 21 Aralık 2020 tarihinde imar müdürlüğümüz tarafından İmar Kanunu’na 9 adet aykırılık tespit ederek yapı tatil zaptı düzenledik. Akabinde yapılan oteli, aynı zamanda kentsel sit alanında kaldığı için hem Şanlıurfa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu hem de Halfeti Belediyemizin kararıyla yıktık” diye konuştu.

‘66 MİLYON LİRA PİYASA DEĞERİ OLAN BU ARAZİYİ YEŞİL ALAN YAPACAĞIZ’

Albayrak, “Hem belediyeyi zarardan kurtarmak hem de halka ait olan bir alanı yine halkın hizmetine sunmak için hukuki süreç dahilinde çalışma yürüterek CHP ve HDP’nin tek bir kişiye peşkeş çektiği bu alanı tekrar geri aldık” dedi. Albayrak, ayrıca otel alanında yeşil alan projeleri olduğunu sözlerine ekledi.

Albayrak, proje ile ilgili şu bilgileri verdi: "Burada seyir alanları, insanların güzel zaman geçirebileceği güzel bir kafeterya alanı, 8 bin metrekare içerisinde yeşil alan olacak. İlçemize güzel bir alan kazandıracağız.”

‘OTELİ ALMAK İSTEDİK AMA ŞAHSIM İÇİN DEĞİL’

Albayrak, oteli kendisinin almak istediği iddiasını ise reddetti. Albayrak, şunları kaydetti: “Halfeti Belediyesi’nde daha önceden alınmış bir meclis kararı bulunmaktadır. Halfeti Belediyesi olarak oteli alıp Halfeti’nin tarihi dokusuna, mimari yapısına uygun hale getirmenin projesini gerçekleştirmekteydik. Buna dair meclis kararı da var. Görüldüğü gibi 4 Aralık 2020 tarihinde Halfeti Belediyesi olarak otelin arsasının alınmasına yönelik meclis kararını aldık ve bundan sonraki süreçte de gerekli işlemleri yaptık.”

Otelin mevcut sahiplerinin yıkım kararlarını bilmelerine rağmen oteli satın aldıklarını ve zarara uğramamaları için kendilerini uyardıklarını ileri süren Albayrak, “Hem Halfeti Belediyesi’nin hem de Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun kararı var. Zaten arkamız kentsel sit alanı. Buna istinaden kuruldan izin alınmadan otel yapılmış ve mevcut otelin şimdiki sahipleri, kurulun yıkım kararından 10 gün sonra bu oteli almış.  Yani otelin mevcut sahipleri otelin yıkılacağını bile bile bu oteli almış” dedi.

Albayrak, yapılan bütün işlemlerin hukuka uygun olduğunu ifade etti.