Otobüs kazaları: Erzurum'a kadar 3 ehliyet değiştirip giden şoför var
Otobüs kazalarında son günlerde yaşanan artış, otobüslerin yolda oldukları süreyi ve hızlarını ölçen takograf makineleri üzerinde yapılan hileleri gündeme getirdi.
DUVAR - Son günlerde peş peşe yaşanan otobüs kazaları, araçların ne kadar süredir yolda olduğunu ve hangi hızda gittiğini gösteren takograflara yapılan müdahaleleri de gündeme getirdi. Şehirlerarası otobüslerde hız sınırı 80-100 km arasında değişirken şoförler için 4,5 saatte bir mola verme zorunluluğu bulunuyor. Çeşitli yöntemlerle takograf verilerinin değiştirildiği ortaya çıkması halinde şoföre idari para cezası uygulanıyor. Takograf verilerinin değiştirilmesine sebep olan düzenekleri kuranlara ise çeşitli yaptırımlar uygulanıyor.
'KUMANDALI SİSTEMLE YOLDA GİDERKEN İSTİRAHATTE GÖSTERİYORLAR'
Takograf yetkili servisi sahibi Serdar Akyüz, "Eskiden takograflarda çok hile oluyordu. Sigara izmariti koyarak yanıltıyorlardı. Yeni takograflar dijital olduğu için öyle bir sistem yok, bu sefer de başkasının ehliyetini kullanıyorlar. Şoförler İstanbul içinde tüm gün araç kullanıyor, uzun yola çıkarken ehliyetini takıyor. Ehliyet yeni takılmış ama şoför yorgun. Kumandalı bir sistem var, araç yolda giderken kumandaya basıyor, araç istirahatte gözüküyor, yola gitmemiş gibi gözüküyor. Bu kumanda sistemini bize soranlar oluyor öyle bir sistem yok şu anda" diye konuştu.
'ERZURUM'A 3 EHLİYET İLE TEK ŞOFÖR GİDEBİLİYOR'
Serdar Akyüz "Şoför, 9 saat yol gidiyor, ehliyeti alıp başkasının ehliyetini koyarak devam ediyor. Çift ehliyet kullananlar var. Mesela şoförler buradan Erzurum'a 3 ehliyet ile gidebiliyor. Tek şoför 3 ehliyet kullanıyor, arkadaşının, eşinin, dostunun ehliyetini almış gidebiliyor. Öyle adamın cebinden 3 tane ehliyet çıkanı var" dedi.
'ESKİ TAKOGRAFLAR MUAYENEDEN GEÇEMEZ'
Takograf yetkili servisi sahibi Akyüz "Bunlar eski takograflar. Eski takografları, hala kullananlar var, bunlar yasal olarak geçerli değil. Muayeneye giderse bu takografla araç ağır kusurlu sayılır. Bunda kayıt yok, sadece kağıda kaydediyor. Dijital takografta, beyine kaydediyor, bir sene boyunca silinmiyor. Eski takografta kağıdı yırttığın zaman kayıt gider. Mesela buraya bir parça yapıştırırsa araç 80'i geçmemiş gibi olur" şeklinde konuştu.
SON GÜNLERDE YAŞANAN OTOBÜS KAZALARI
6 Ağustos günü Manisa'nın Soma ilçesinde seyir halinde olan yolcu otobüsü, sağ şeritte bekleyen Hasan K. idaresindeki tırın römork kısmına çarptı. 6 yolcu kaza yerinde vefat etti. Yaralanan 37 yolcu ise çevre hastanelere kaldırıldı.
8 Ağustos'ta saat 04.40 sıralarında Balıkesir OSB Çevre Yolu'nda Edremit istikametine doğru seyir halinde olan yolcu otobüsü, yoldan çıkarak takla attı. Kaza yerinde yapılan ilk incelemede yolcu otobüsünün 95 kilometre hızla viraja girdiği, yaklaşık 40 metrelik fren izi olduğu tespit edildi. Balıkesir Valiliği'nden yapılan açıklamaya göre 11 kişi kaza yerinde, 4 kişi hastanede ölürken, 17 kişi de yaralandı.
8 Ağustos'ta İzmir'in Kemalpaşa ilçesinde servis midibüsü, sürücünün kontrolünü kaybetmesiyle şarampole yuvarlandı. Kazada çarptığı ağaçta asılı kalan midibüsteki 8 kişi vefat etti, 11 kişi yaralandı.
10 Ağuatos'ta Ağrı'dan İzmir'e giden yolcu otobüsü Uşak'ta sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu şarampole yuvarlandı. Kazada 33 kişi yaralandı. (HABER MERKEZİ/DHA)