Otomobilleri Kürtçe tanıtıyor: Kürtçe sadece edebiyat dili değildir

Mardin de Kürtçe öğretmenliği yapan Mehmet Emin Cırık, açtığı Youtube kanalında otomobilleri Kürtçe tanıtıyor. Otomobil teknolojisi anlamında Kürtçe literatür oluşturmak isteyen Cırık, “Kim hangi alanda elinden ne geliyorsa onu yapsın. Kürtçe sadece folklor, haber, köşe yazarlığı ve edebiyat dili değil, teknoloji anlamında da gelişmesi gerekir” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mardin’in Artuklu ilçesine bağlı Mensurîye (Yalım) Mahallesi'nde yaşayan ve Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bünyesinde Kürtçe öğretmenliği yapan Mehmet Emin Cırık, açtığı Youtube kanalı 'Otomobîla Min' üzerinden araba tanıtımlarını Kürtçe yapıyor. Cırık, otomobillerin markalarına ve modellerine göre, özellikleri ve kullanımlarını anlatan videolar çekiyor. 

'AMAÇ, KÜRTÇE LİTERATÜR VE VİDEO ARŞİVİ OLUŞTURMAK'

Kürtçe öğretmeni Mehmet Emin Cırık, 2015'den beri Mardin'de bir ortaokulda Kürtçe dersler veriyor. Cırık, otomobillerin tanıtımını Kürtçe yapma fikrinin oluşmasını şöyle anlatıyor: “Şubat ayında bir araba almak için araştırma yaptım. Daha sonra teknik anlamda merak saldım arabalara. Arabayı aldıktan sonra araştırmaya devam ettim. Tüm modelleri araştırdım. Sonra kendime neden Kürtçe araba tanıtımı yapmayayım ki diye bir soru sordum. Zaten beş yıldır Kürtçe öğretmeniyim. Kürtçe araba tanıtımlarına iki ay önce başladım. Amacım araba teknolojisi anlamında Kürtçe bir literatür ve video arşivi oluşturmak. Araçlarda kullanılan diller Latince ve İngilizcedir. İngilizce olan isimlerin parçalarına bakarak bunu Kürtçeye uyarlıyorum.”

'KÜRTÇEYİ BU ALANDA GELİŞTİRMEK İÇİN ISRARCI OLACAĞIZ'

Mehmet Emin Cırık'ın Youtube kanalı dışında bir de blog hesabı var. Blog hesabında tanıttığı araçların özelliklerini Kürtçe yazan Cırık, “ Tabi bu alan daha da gelişecek. Yüksek lisans yaptım Kürtçe'de, şimdi doktora yapmak için çalışıyorum. 10 yıldır Kürtçe eğitimin içindeyim. Zaten şu anda da içinde yaşıyorum. Ailem, çevrem Kürtçe konuşuyor ve çoğu Türkçe bilmiyor. İlk zamanlarda amatördük şimdi daha da profesyonelleştik. Kürtçeyi bu alanda geliştirmek için ısrarcı olacağız. Avrupa'daki forumlara da katılmayı düşünüyoruz. Şu an destek arıyoruz. Her model ve her marka için önemlidir. Herhangi bir bayiden finansman destek almıyoruz kendi imkanlarımızla yapıyoruz. Amacım araba satmak ya da bir markayı öne çıkarmak değil” dedi. 

 'KİM HANGİ ALANDA ELİNDE NE GELİYORSA ONU YAPSIN'

Cırık, Kürtçe yaptığı otomobil tanıtımlarında şu örnekleri verdi: “Arabaların farlarına 'çavik', sileceğe 'avbır', dikiz aynalarına ise 'neynîkên cotik' diyorum. İsimler konusunda birçok kişi ile konuştuk, onlar da onayladılar. Kim hangi alanda elinden ne geliyorsa onu yapsın. Kürtçe sadece folklor, haber, köşe yazarlığı ve edebiyat dili değil, teknoloji anlamında da gelişmesi gerekir. Herkes kendi alanıyla ilgili tanıtımını Kürtçe yapsa çok iyi olur çünkü kavramsal ve terminoloji anlamında daha da gelişir.”