ÖTV tartışması: Hangi araçlara uygulanıyor?
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun ÖTV'yle ilgili açıklamaları vergileri yeniden tartışmaya açtı. Bu açıklamalar sonrası hangi araçtan ne kadar ÖTV alınıyor araştırmaları sıkça yapılmayı başlandı.
DUVAR - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun geçtiğimiz gün "Bizler iktidara gelinceye kadar araba alımını öteleyin" çağrısı yaparak, iktidara geldiklerinde ÖTV'yi kaldıracaklarını sadece lüks araçlarda alınacağını duyurması ve Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı'na ÖTV'yi 3 kat artırabilmesi veya sıfırlayabilmesi yönündeki kararla birlikte söz konusu vergi yeniden tartışmaya açıldı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın ÖTV ile ilgili son tebliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. ÖTV (II) sayılı liste uygulama genel tebliğinde yapılan düzenlemeyle Cumhurbaşkanı'na motorlu araç ÖTV oranları ve matrahlarının alt ve üst sınırlarını 3 katına kadar artırma ve sıfıra indirme yetkisi tanındı.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da, iktidara geldiklerinde yeni araç alımında ÖTV'yi sadece lüks araçlarda uygulayacaklarını belirterek, "Bizler iktidara gelinceye kadar araba alımını öteleyin" çağrısı yaptı.
'Verginin vergisi' olarak adlandırılan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), Kılıçdaroğlu'nun açıklaması ve Resmi Gazete'de yayımlanan yeni düzenlemenin ardından yeniden tartışılmaya başladı.
Bu yılın ocak ayında binek otomobillerin motor silindir hacmi dikkate alınarak Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranlarının esas matrah eşiklerinde değişikliğe gidildi.
1600 cm3’e kadar araçlar için, matrahı 120 bin TL’yi aşmayan araçlar için ÖTV oranı yüzde 45; 120 bin-150 bin TL arası yüzde 50, 150 bin-175 bin TL arası yüzde 60, 175 bin-200 bin TL arası yüzde 70, diğer araçlar için yüzde 80.