Ovacık Belediye Başkanı Sarıgül: Hayvanları öldürmek değil yaşatmak görevimiz

Hayvanlara yönelik kısırlaştırma ve bakım çalışmalarıyla örnek model geliştirdiklerini belirten Ovacık Belediyesi Başkanı Sarıgül, “İnsanlara zarar vermeyen bir yaşamı örgütlemek istiyoruz" dedi.

Mustafa Sarıgül (Fotoğraf: Gazete Duvar)
Google Haberlere Abone ol

DERSİM - Sokak hayvanlarına yönelik teklifin Meclis'te kabul edilerek yasalaşmasının ardından yasanın geri çekilmesi için tepkiler devam ediyor. Tüm bunlar olurken Ovacık Belediyesi, düzenli kısırlaştırma ve bakım hizmetiyle sokaktaki hayvanların yaşam koşullarını iyileştirmeye çalışıyor.

Yılın dokuz ayı sokakta yaşayan köpeklerin kısırlaştırıldığını ve tedavi edildiğini belirten Ovacık Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, geçtiğimiz pazar Yenikapı’da düzenlenen “Katliam Yasasına Hayır" mitingine katılarak ilçesindeki çalışmaları anlattı. Mitingde yaptığı konuşmayla, kalabalıktan olumlu tepkiler alan Sarıgül, kısıtlı imkanlarla da olsa disiplinli ve örnek bir modelle 'kısırlaştır, bakımını yap ve yerinde yaşat' ilkesini gerçekleştirdiklerini söyledi. Sarıgül'e mitingde yaptığı konuşmadan yola çıkarak hayvanlarla ilgili çalışmalarının neler olduğunu sorduk.

Ovacık Belediyesi, köpeklere mama desteği veriyor. 

‘OVACIK’TA BELEDİYE VE HALK BERABER ÇALIŞIYOR’

Küçük ve imkanları zayıf bir belediye olmalarına karşın sokak hayvanları için yaptıkları çalışmalarla diğer ilçe belediyelerine rol model oldukları için mitinge davet edildiğini belirten Sarıgül, hem belediye hem de ilçede yaşayan vatandaşlarla birlikte beraber çalıştıklarını belirtiyor. “Bizim yapmamız gereken toplumsal duyarlılığı üst seviyeye çıkarmak. İnsanlara zarar vermeyen bir sokak hayvanı pozisyonunda yaşam örgütlemek istiyoruz" diyen Sarıgül çalışmalarını şöyle anlattı: “Geliri ve olanağı çok kısıtlı olmasına rağmen kendi ölçeğinde iki tane veteriner çalıştıran tek belediyeyiz. Sokak hayvanlarını hem tedavi edecek hem de düzenli kısırlaştırma yapacak şekilde dönüşümlü çalışıyoruz. Son iki yıldır -yazın çok sıcak kışın çok soğuk iki ayın dışında- dokuz ay boyunca her hafta perşembe ve cuma kısırlaştırma çalışması yapıyoruz. İlçemizde ‘Koru, Sev, Yaşat’ adıyla bir araya gelmiş gençlerimiz var, onlar kumbara sistemiyle hayvanların beslenmesine sürekli destek oluyorlar. Özcesi halkı da dahil edebileceğimiz küçük bir çalışma yapıyoruz.”

‘BARINAKLAR DEĞİL, GÜVENLİ YAŞAM ALANLARINIZDAN YANAYIZ’

Ovacık ilçe merkezinde kayıtlı 3 bin nüfus bulunuyor. Sarıgül, belediye mücavir alanları içinde birçok yere ulaşmaya çalıştıklarını belirtiyor ve “Çalışmalarımızda düzenli kısırlaştırma yapıyoruz çünkü esas hedefimiz, hayvanların ölmemesi ve koşullarının iyileştirilmesi" diyor. Belediye olarak barınağa karşı olduklarını ifade de Sarıgül konuyla ilgili şu düşüncelerini dile getiriyor: "Ancak şöyle bir gerçeğimiz var. Kışın hayvanları koyabileceğimiz ve koruyabileceğimiz birkaç yerimiz olmalı. Çünkü soğuktan ölebilirler. Onları korumak için serbest bırakılmasını, barınak dışı yaşamalarını savunuyoruz ama bazen de yaşamlarını savunabilmemiz için korunaklı alanlar yaratmalıyız. Belki bu sene mahallelerimizde halkın da dahil olabileceği küçük beslenme alanları ve gece de soğukta gidip içinde kalabilecekleri alanlar yapmaya çalışacağız.”

‘KÜÇÜK YERLERDE ÇÖZÜM İÇİN İL ÖZEL İDARE’NİN SORUMLULUĞU ŞART’

İlçe içerisinde düzenli kısırlaştırma yapmalarına rağmen köylerden ve yaylalardan bırakılan köpekler sebebiyle sıkıntı yaşadıklarını belirten Sarıgül, köylerdeki köpekler için de il özel idarelerin sorumluluk üstlenmesi gerektiğini söyleyerek şu ifadeleri kullanıyor: “Belediye alanlarımızda gerekli çalışmaları yapıyoruz fakat köylerimiz il özel idarelerine bağlı oldukları için köydeki bu tip çalışmaları il/ilçe özel idareleri yapıyor. Köylerde aynı çalışmalar yapılmadığı sürece bu soruna ne kadar çözüm olabiliriz? Halihazırda köydeki sokak hayvanları da kısırlaştırmamıza rağmen getirip ilçeye bırakıyorlar. Köylerde de bu tip çalışmaların özel idareler tarafından mutlaka yapılması gerekir ki bu soruna kısmen önlem alalım. Bizim ilçemizdeki köpeklerin saldırganlaşma sebebi, köylerden ve dışarıdan gelen sokak hayvanları çünkü.”

‘SOKAK HAYVANLARI İÇİN ÖZEL ALANLAR, PİLOT KISIRLAŞTIRMA BÖLGELERİ ŞART’

Sarıgül, özellikle büyük belediyelerin sokak hayvanları için çok daha iyi koşullar yaratabileceğini ve söz edilen sorunlara çözüm sunabileceğini belirterek yapılabilecek çalışmalara dair ise şu önerilerini şu şekilde sıralıyor: “Nasıl ki insanların dinlenmek istediği alanlar planlanıyor. Sokak hayvanları için de bu koşullar oluşturulmalı. Hayvanın bir alışkanlık haline getireceği, gezip döneceği büyük yaşam alanları yapılmalı. Bizim büyük belediyelere önerimiz, sokak hayvanları için büyük yaşam alanları yaratmaları. Bizim ilçemiz için bunu konuşamayız ama büyük bir belediye iki yüz dönümlük ormanlık bir alan bile olabilir. Bu alanda beslenmelerini sağlamak bahsedilen birçok sorun için çözüm olabilir. İkincisi ise pilot kısırlaştırma bölgeler oluşturulabilir.”