Oyuncularını dövmesine rağmen ödül alan teknik direktörün davası yarın

Fatih Vatan Spor Teknik Direktörü Efe Mehmet Aydın’ın üç futbolcuyu darp ettiği gerekçesiyle açılan dava, yarın Kütahya 6. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Oyuncularına şiddet uyguladığı gerekçesiyle yargılanan Fatih Vatan Spor Teknik Direktörü Efe Mehmet Aydın, yılın teknik direktörü ödülünü almıştı.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Nisan 2019’da Kütahya’da düzenlenen Türkiye Genç Kızlar Şampiyonası’nda Fatih Vatan Spor Teknik Direktörü Efe Mehmet Aydın tarafından 7 saat boyunca dövüldüklerini belirten üç oyuncu mahkemeye başvurdu. Şiddet gören futbolcular Damla Karavuş ve Berru Doğu’nun açtığı davada teknik direktör Efe Mehmet Aydın darp, hakaret ve taciz suçlarından yargılanıyor.

Olay 18 Nisan 2019’da Kütahya’da oynanan Fatih Vatan Spor ve Fomget Gençlikspor maçının ardından gerçekleşti. Oyunculardan Damla Karavuş ve Berru Doğu, teknik direktör Aydın’dan şiddet gördüklerini anlattı. Üç futbolcudan ikisi dava açmaya karar verdi. Bir futbolcu ise, ailesinin şiddete uğradığını öğrendiğinde Aydın’a sert tepki vermesinden endişe ettiği için şikayetçi olmadı.

Berru Doğu (solda) ve Damla Karavuş.

‘KÜÇÜK DİLİMİ YUTMUŞUM, BAYILMIŞIM’

Fatih Vatan Spor’un 1-0 kaybettiği maçtan sonra iki takım arasında çıkan tartışma, kavgaya dönüştü. Aydın, takımındaki oyunculardan Damla Karavuş’a ilk kez o sırada vurdu ve küfür etti. Şiddet, oyuncular soyunma odasındayken devam etti. Aydın, izin almadan odaya girdi ve oyuncuları tekme tokat dövdü. Aldığı darbeler sebebiyle bayılan Karavuş, yaşananları şöyle anlattı:

“En şiddetli dayağı ben yedim. Soyunma odasında bana vurup çıktığında ben bayılmışım. Küçük dilimi yutup nefes alamamışım. Ambulans gelene kadar arkadaşlarım ilkyardım yaparak kurtarmışlar beni. İyi ki ilkyardımı bilen arkadaşlarımız vardı, orada. Yoksa daha kötü şeyler olabilirdi.”

Kütahya’dan İstanbul’a döndükten sonra darp raporu alan oyuncular, mahkemeye başvurdu. Kulüp yönetimi davayı geri çekmeleri için oyuncuları ikna etmeye çalıştı ve para teklif etti. Şiddet uygulayan Aydın ise saldırıdan sonra özür mesajları atarak öfkesine yenik düştüğünü söyledi. Ancak oyuncular, travması hâlâ  süren saldırının davasını devam ettirmekte kararlı.

'İSTANBUL’U TERK ETTİM, FUTBOLU BIRAKMAYI DÜŞÜNDÜM'

Yaşadıklarının ağırlığını “Dayak yedikten sonra İstanbul’u terk ettim, futbolu bırakmayı düşündüm” sözleriyle anlatan Damla Karavuş, şöyle devam ediyor: “Psikolojik süreci zor, hâlâ etkiliyor. Çünkü güvendiğiniz bir hoca tarafından dayak yemek çok kötü bir duygu. Onca kız ailesi tarafından bu hocalara emanet ediliyor. İnsan korkarak bir yere adım atıyor, bir erkek hocayla korkarak görüşüyor.”

Olaydan sonra Mersin’e giderek kuzenlerinin yanında yeni bir hayat kuran Karavuş, bir süre sonra Bağcılar Evren Spor’un teklifiyle İstanbul’a ve çok sevdiği futbola geri dönmüş: “6 ay sonra Fatma Hoca yeni bir kulüp açtı. ‘Damla sıfırdan bir kulüp açıyorum gelmek ister misin? Seni de görmek isteriz’ dedi. Ben de düşündüm ve gitmeye karar verdim. Sıfırdan, üçüncü ligden başladık. Sonra ikinci lige yükseldik.”

Berru Doğu

‘HOCADIR DÖVER ZİHNİYETİ SON BULSUN’

Yaşadıklarından sonra panik atak teşhisi alan Berru Doğu, bir süre tedavi gördü. “Şimdi iyiyim ama mahkeme zamanı yaklaştıkça kötüleşiyorum. Uykularım kaçıyor.” “Hocadır döver” diyerek şiddeti savunan sporcuların da olduğunu söyleyen Doğu, sporun birçok branşında kadın ya da erkek takımı farketmeksizin şiddeti makul gören bir zihniyetin hakim olduğunu belirtiyor:

“Bu zihniyetin son bulması lazım artık. Ben böyle düşünmüyorum, ben böyle büyütülmedim. Konumundan ve gücünden faydalanarak bana bunu yapamaz. Hele bir erkek hoca bana dokunamaz. Bizim sessiz kalmamamız tüm futbolcu arkadaşlarımız için iyi oldu.”

Sporcular, teknik direktör Aydın’ı Türkiye Futbol Federasyonu’na (TTF) da şikayet etti. Şikayeti inceleyen TTF, Aydın’a 60 gün boyunca hak mahrumiyeti cezası verdi. Aydın, şu anda aynı takımda teknik direktör olarak görevine devam ediyor.

Mahkeme devam ederken bir başka gelişme yaşandı. Turkcell Kadın Futbol Ligi 2020-2021 Sağlık Çalışanları Sezonu’nun 5 Mayıs’ta düzenlenen şampiyonluk töreninde Efe Mehmet Aydın’a yılın teknik direktörü ödülü verildi. Damla Karavuş ve Berru Doğu başta olmak üzere çok sayıda sporcu, şiddet faili olduğu gerekçesiyle davası devam eden bir teknik direktöre ödül verilmesine tepkili.

HDP’Lİ HÜDA KAYA MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

Süreç Meclis’e de taşındı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Hüda Kaya, Gençlik ve Spor Bakanlığı'na konuya ilişkin 8 maddelik bir soru önergesi verdi. Kaya, “Kadına şiddet davası mahkemede devam eden bir teknik direktöre ödül verilmesinden dolayı rahatsızlık duydunuz mu?” diye sordu.

Sporcular, dava sürecinin şiddete maruz kalıp bunu kamuoyuyla paylaşamayan çok sayıda sporcu için kritik olduğu görüşünde. Damla Karavuş, “Hak yerini bulsun. Kendini spora adayan onca kız varken böyle insanların dışarıda elini, kolunu sallayarak gezmesini istemiyoruz” diyor.

Efe Mehmet Aydın’ın darp, hakaret ve tacizden yargılandığı davanın üçüncü duruşması, yarın Kütahya 6. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülecek. Yarınki duruşmada sanık Aydın’ın savunmasının alınması bekleniyor.