Özel okullarda öğretmen kıyımı: İtirazımız devam edecek

Bakan Tekin’in talepleri için ‘patronlardan söz aldım’ dediği özel okul öğretmenleri işten atıldı. Bir öğretmen, "Bu tahammülsüzlük son bulmadıkça itiraz etmeye ve itirazımız devam edecek" dedi.

Fotoğraf: Evrensel
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - AK Parti iktidarı döneminde kamudan aktarılan teşviklerle büyüyen özel okul patronları öğretmenleri güvencesiz ve düşük ücrete çalıştırma dayatmasına devam ediyor. Özel okul patronlarının insafına bırakılan eğitim emekçilerinin okullar kapansa da sorunları sürüyor. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in, taban maaş ve güvenceli çalışma talebiyle eylemlerine devam eden öğretmenler için ‘Patronlardan söz aldım’ açıklamasının ardından birçok ilde 200’den fazla öğretmen işten çıkarıldı.

Bilfen, Okyanus, İTÜ, TED, Doğa, Denizatı ve İstek gibi özel okullarda çalışan öğretmenler tatile işsiz girdi. Farklı özel okullarda işten atılan öğretmenlerin ortak özelliği ise insanca yaşanabilir bir ücret ve çalışma koşulları talep etmeleri.

'İTİRAZIMIZI ÖRGÜTLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ'

Evrensel'den Eylem Nazlıer'in haberine göre Bilfen’de işten çıkarılan bir öğretmen, 2024 yılı başında maaş zammı rahatsızlığı nedeniyle şubat ayında çeşitli kampüslerde başlayan siyah giyinme protestoları yaptıklarını hatırlatarak “Bu eylemlerle hem sosyal medyada hem de iş yerlerinde (okullarımızda) sorunlarımızı dile getirmeye çalıştık. Sendikamızla birlikte yürüttüğümüz bu süreçte Bilfen yöneticileri mobbing ve yıldırma operasyonlarına giriştiler. Ama sonunda mücadelemiz belirli kazanımlarla sonuçlandı” dedi.

Fakat Bilfen patronlarının protesto için siyah giyinenleri, deyim yerindeyse kara kaplı defterlerine yazdıklarını ve sene sonunu beklediklerine dikkati çeken eğitim emekçisi “Siyah giyinen birçok öğretmene eğitim-öğretim yılı sonunda, -insanların artık iş arama olanaklarının da azaldığı bir dönemde- seneye artık kendileriyle çalışmayacaklarını bildirdiler. Belirli süreli iş sözleşmesi garabeti ve Bilfen'in düşmanca tutumu nedeniyle bu yazımızı iş aramakla geçireceğiz. Bu tahammülsüzlük ve kamu-özel sektör öğretmeni ayrımı son bulmadıkça itiraz etmeye ve itirazımızı örgütlemeye devam edeceğiz” dedi.

'ÇOK SAYIDA DİLEKÇE YAZILDI'

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası İstanbul İl Temsilcisi Evin Turgut, yaz tatilinin başlaması ve öğretmenlerin belirli süreli sözleşmelerinin yenilenme/yenilenmeme döneminin gelmesiyle birlikte pek çok özel okulda sendikalı çok sayıda öğretmenin işten çıkarıldığını söyledi.  Belirli süreli sözleşmelerle güvencesizliğe mahkum edilerek yaz aylarında maaş almalarının  ya da kıdem tazminatı birikmesin diye işten çıkarılmalara maalesef alışık olduklarını dile getiren Turgut “Fakat bu kez öğretmen kıyımları tamamen öğretmenlerin sendikalı olmasından kaynaklı. Dönem içinde pek çok okulda maaşlarında iyileştirme isteyen öğretmenler yöneticilerine mail attı, dilekçeler yazdı tüm bunlara rağmen muhatap alınmayan ve talepleri duyulmayan öğretmenler bu sefer tepkilerini siyah giyinerek, okullarının önüne kalem bırakarak ya da alkış eylemi yaparak gösterdi. Bilfen, Okyanus, İTÜ, TED, Doğa, Denizatı, İstek gibi okullarda 200’den fazla öğretmen işten çıkarılan öğretmenlerin neredeyse tamamı bu hak arama eylemlerine katılan öğretmenler” diye konuştu.

İşten çıkarılmalara karşı sessiz kalmayacaklarını vurgulayan Turgut, “Her hak arayışımızda, talebimizde sopa olarak kullanılan belirli süreli sözleşmeler ile güvencesizliğe mahkum edilmeyi kabul etmiyoruz. Güvenceli bir çalışma ve meslek itibarımız için başta taban maaş hakkımız olmak üzere tüm haklarımızı alacağız” dedi.

(HABER MERKEZİ)