Özel’den partilere ziyaret: Muhalefeti buluşturmanın ilk adımları

Özel’in muhalefet liderlerine ziyaretleri sürüyor. 'Bütünleşik muhalefet'te büyük oranda fikir birliği sağlanırken Özel’e erken seçim, aday belirleme ve transferler konusunda eleştiriler iletildi.

Özel’den partilere ziyaret: Muhalefeti buluşturmanın ilk adımları
Fotoğraf: İBB
Google Haberlere Abone ol

ANKARA - 14-28 Mayıs seçim yenilgisinden sonra muhalefet partilerinin kopan görüşme trafiği yeniden başladı. CHP’nin cumhurbaşkanı adayını ön seçimle belirleme kararının ardından CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in başlattığı muhalefet turunda Meclis’te temsil edilen 5 siyasi parti ziyaret edildi. Önümüzdeki günlerde devam edecek görüşmeler CHP’de “muhalefeti şimdiden birleştirmenin ilk adımları” olarak nitelendiriliyor. Partilerden CHP’ye eleştiriler de var.

CHP Genel Başkanı Özel, partisinin cumhurbaşkanı adayını belirlemek için ön seçim yapılması kararı alınmasının ardından siyasi parti liderleriyle bir araya gelmeye başladı. Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, TİP Genel Başkanı Erkan Baş ve İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu ile görüşen Özel bugün de EMEP Genel Başkanı Seyit Aslan’ı ziyaret edecek.

İYİ PARTİ’NİN ZİYARET TERCİHİ

Tüm siyasi partileri genel merkezlerinde ziyaret eden Özel, İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu’nu CHP Genel Merkezi’nde kabul etti. Özel, Müsavat Dervişoğlu’nu da ziyaret etmek üzere randevu talep etti ancak Dervişoğlu, Özel’in kendisini daha önce ziyaret ettiğini ifade ederek iade-i ziyarette bulunmak istediğini söyledi. Görüşme bu yüzden CHP Genel Merkezi’nde gerçekleşti.

İYİ Parti kaynakları görüşmenin kapsamının CHP’nin süregiden erken seçim ve cumhurbaşkanı adaylığı gündemi ile sınırlı kalmaması için Özel’i kabul etmeyi değil ziyaret etmeyi tercih ettiklerini ifade etti.

MUHALEFETİ BULUŞTURMANIN İLK ADIMLARI

Özel’in ziyaretlerinin devam edeceğini belirten parti kaynakları bu ziyaretleri ‘muhalefeti buluşturmanın ilk adımları’ olarak yorumladı.

ÖZEL’DEN MUHALEFET LİDERLERİNE BİLGİLENDİRME

Edinilen bilgiye göre görüşmelerde Özel, CHP’nin ön seçim kararı almasının gerekçesini ve önümüzdeki sürece dair planlamalarını, takvimlerini aktardı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu üzerindeki ‘yargı baskısı’na dikkat çeken Özel, İmamoğlu’nun aday olması halinde bunun İmamoğlu için bir ‘zırh’ olacağını düşündüklerini ifade etti.

YARGI SÜREÇLERİNDE DESTEK VE DAYANIŞMA TALEBİ

İmamoğlu hakkındaki hukuki süreçlerle ilgili aktarım da yapan Özel, önümüzdeki günlerde bu hukuki süreçlerde dayanışma içinde olmak istediklerini söyledi ve siyasi parti liderlerinden bu konuda destek istedi.

ERKEN SEÇİM ŞARTLARI MEVCUT

Erken seçim söylemi konusundaki basıncı sürdüreceklerini de belirten Özel, Türkiye’deki ekonomik duruma ve başta yargı alanında olmak üzere iktidar politikalarına dikkat çekerek erken seçim şartlarının mevcut olduğunu söyledi.

'MUHALEFETİ BİRLİKTE DAVRANMAYA DAVET EDİYORUZ'

Görüşmeler hakkında değerlendirmelerde bulunan bir CHP kurmayı, görüşmelerin muhalefette konsolidasyonu sağlamak için atılan bir adım olduğunu kaydetti.

Muhalefeti ve demokrasi güçlerini bir arada tutmanın CHP’nin görevi olduğunu ifade eden CHP yöneticisi, “Özgür Bey tüm siyasi partileri ziyaret edecek. Herkesi bir arada tutmaya ve birlikte davranmaya davet ediyoruz. Bunlar muhalefeti şimdiden birleştirmenin ilk adımları” dedi.

İMAMOĞLU DA LİDERLER TURUNA ÇIKACAK

CHP’nin adayının sadece CHP’nin değil ‘milletin adayı’ olacağını kaydeden bir parti kurmayı, ön seçimden sonra Ekrem İmamoğlu’nun da liderlerle bir araya geleceğini söyledi.

MUHALEFET ORTAK HAREKET ETMELİ

Görüşmelere dair bilgi veren Özel’in ziyaret ettiği muhalefet partilerinin temsilcileri, görüşmelerin pozitif geçtiğini ifade ederek başta Meclis olmak üzere tüm alanlarda ortak hareket edilmesi gerektiği konusunda görüş birliği olduğunu aktardı.

İmamoğlu’nun devam eden yargı süreçleri hakkında dayanışmaya açık olunduğu da görüşmelerde ifade edildi.

CHP HIZLI DAVRANDI

Görüşmelerde ‘erken seçim’ tartışmasının gündemde tutulmasının sakıncalarına dikkat çekilirken CHP’nin aday belirlemek konusunda hızlı davrandığı uyarısında bulunuldu.

ERKEN SEÇİM VE ADAY TARTIŞMASI ERDOĞAN’IN İŞİNE GELİR

İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu, Özel ile yaptığı görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın adaylığının anayasal olarak mümkün olmadığını ifade etti ve erken seçim tartışmasının Erdoğan’ın işine geldiğini söyledi.

Türkiye’de erken seçim şartlarının olmadığını da belirten Dervişoğlu, CHP’nin aday belirlemek konusunda hızlı davrandığını ifade etti ve aday tartışmasının Erdoğan'ın iştahını kabarttığını belirtti.

ADAYLIK SADECE CHP’NİN DEĞİL, TÜRKİYE’NİN MESELESİ

Dervişoğlu ayrıca aday meselesinin sadece CHP’nin değil tüm Türkiye'nin meselesi olduğunu söyledi.

BİRLEŞİK MUHALEFET KONUSUNDA FİKİR BİRLİĞİ

Muhalefet olarak iş birliği yapılması gerektiğine Dervişoğlu da görüşmede vurgu yaptı. İki lider ‘birleşik muhalefet’ konusunda fikir birliği sağladı.

ADAY BELİRLEMEK İÇİN ERKEN, İLİŞKİLER GÜÇLENMELİ

DEVA Partisi görüşmesindeyse İmamoğlu’nun aday olarak belirlenmesinin İmamoğlu’na bir zırh sağlamayacağı yönündeki görüş iletildi. Aday belirlemek için erken olduğu değerlendirmesinin de yapıldığı görüşmede önce CHP’nin parti içinde dinginliği sağlaması sonra bir önceki seçimde ittifak yaptığı partilerle ilişkileri güçlendirmesi gerektiği ifade edildi.

TRANSFERLERDEN DUYULAN RAHATSIZLIK

Görüşmelerde CHP’nin İYİ Parti ve DEVA Partisi’nden yaptığı transferlerden duyulan rahatsızlık da dile getirildi. Bir parti yöneticisi, “CHP çok kırıp döktü. Komşunun penceresine taş atıyor adeta. Muhalefeti ayrıştıran transferlerle ve söylemlerle olmaz” ifadelerini kullanırken CHP’nin ayrıştıran değil birleştiren bir siyaset kurması gerektiğini kaydetti.

Yeni Yol ve İYİ Parti’nin güçlü olmasının muhalefetin bütününe güç katacağını belirten kurmaylar, CHP’nin bunun farkında olarak hareket etmesi gerektiğini ifade etti

CHP SAKİN OLMALI, ŞU ORTAMDA ALINAN HER KARAR YANLIŞ OLUR

Tüm olumsuzluklara rağmen CHP olmadan değişim olmayacağının bilincinde olunması gerektiğini kaydeden kurmaylar, “CHP sükunetle hareket etmeli. Şu ortamda alınan her karar yanlış olur. Önce kendi içindeki sükuneti sağlamalı. CHP içinde birlik olmadan olmaz” ifadelerini kullandı.

BÜTÜNLEŞİK MUHALEFET KONUSUNDA FİKİR BİRLİĞİ

Muhalefet partilerinin kurmayları, seçim gündemi olsa da olmasa da ‘birlikte ve bütünleşik muhalefet’ edilmesi konusunda fikir birliği olduğunu ifade etti.

CHP hariç muhalefette ağırlıklı görüş, bugünden aday belirlemenin erken olduğu yönünde olsa da siyasi partiler arası diyalogların süreceğini ve bir noktada her partinin kendi kararını vereceğini belirtti. Muhalefet partilerinde ağırlıklı görüş birinci turda olmasa da ikinci turda muhalefetin bir bütün olarak hareket edeceği yönünde.