Özel'in Demirtaş'a hediye ettiği kitaplar ne anlatıyor?

Özgür Özel, Selahattin Demirtaş'a Dino Buzzati’nin 'Tatar Çölü' romanı ve Orhan Pamuk’un 'Kafamda Bir Tuhaflık' romanını hediye etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, Edirne F Tipi Cezaevi’nde bulunan önceki dönem HDP Eş Genel Başkanlarından Selahattin Demirtaş'ı ziyaret etti. Özel, Demirtaş’a İtalyan yazar Dino Buzzati’nin 'Tatar Çölü' romanı ve Orhan Pamuk’un 'Kafamda Bir Tuhaflık' romanı ile bir de tespih hediye etti.

Tatar Çölü, Dino Buzzati, Çevirmen: Hülya Tufan, 232 syf., İletişim Yayınları, 2000.

'Tatar Çölü', İtalyan edebiyatının köşe taşlarından Dino Buzzati’nin ilk romanı. Kitap, yeni teğmen olan bir gencin ilk görev yeri olarak sürgün yeri sayılan bir sınır kalesinde görev yapmaya başlamasını ve akabinde gelişen olayları anlatıyor.

'Tatar Çölü'nün konusu şöyle:

"Genç teğmen Giovanni Drogo, ilk görev yeri olarak Tatar Çölü'ndeki Bastiani Kalesi'ne tayin edilir. Uzun boylu kalmak istemediği bu sınır bölgesinde geçirdiği seneler ona, vaktiyle gözünde büyüttüğü zafer tutkusunun kofluğunu ve askerlik hayatının monotonluğunu öğretir. Yaşamı boyunca beklediği an bir türlü gelmez. Zamanla sesi, ihtiyar sesine dönüşür, bakışları çok yaşlı bir adamın bakışları gibi sarımtırak ve camdan bir görünüş alır. Varoluşun anlamsızlığı, boylu boyunca serilir önüne. Gündelik hayatın durağan ritmi, alışkanlıkların uyuşturucu etkisi ruhunun derinliklerine işlerken Tatar Çölü'nün sadece kendisinin değil aynı zamanda insanlığın sınır bölgesi olduğunu anlar."

 Orhan Pamuk’un üzerinde altı yıl çalıştığı 'Kafamda Bir Tuhaflık' romanı ise bozacı Mevlut ile üç yıl aşk mektupları yazdığı sevgilisinin İstanbul’daki hayatlarını hikaye ediyor.

Kafamda Bir Tuhaflık, Orhan Pamuk, Yapı Kredi Yayınları, 2014.

'Kafamda Bir Tuhaflık'ın konusu şöyle:

"1969 ile 2012 arasında, kırk yılı aşkın bir süre Mevlut, İstanbul sokaklarında yoğurtçuluk, pilavcılık, otopark bekçiliği gibi pek çok iş yapar. Bir yandan sokakların çeşit çeşit insanla dolmasını, şehrin büyük bölümünün yıkılıp yeniden inşa edilmesini, Anadolu’dan gelip zengin olanları izler; diğer yandan ülkenin içinden geçtiği dönüşümlere, siyasi çatışmalara, darbelere tanık olur. Onu başkalarından farklı kılan şeyin, kafasındaki tuhaflığın kaynağını hep merak eder. Ama kış akşamları boza satmaktan ve sevgilisinin aslında kim olduğunu düşünmekten hiç vazgeçmez.

Aşkta insanın niyeti mi daha önemlidir, kısmeti mi? Mutluluk veya mutsuzluğumuz bizim seçimlerimize mi bağlıdır, yoksa bizim dışımızda mı gelişip başımıza gelirler?

'Kafamda Bir Tuhaflık' bu sorulara cevap ararken aile hayatıyla şehir hayatının çatışmasını, kadınların ev içlerindeki öfke ve çaresizliklerini resmediyor."

Selahattin Demirtaş da Özgür Özel'e son kitabı 'Arafta Düet'i hediye etti. Selahattin Demirtaş ve Yiğit Bener’in hiç karşılaşmadan kaleme aldığı ‘Arafta Düet’in konusu şöyle:

"Denize bakan kayalıklarda bir bungalov… Yoldan fırlayıp yanına düşen bir araba… Bir patlama… 

Huzur arayışındaki emekli Tümgeneral Ayvaz Dere’nin planları ilk günden altüst olmuştur. Kazaya karışan gençler de olaya bambaşka bir boyut katar ve işler çetrefilleşir. Bir de 1980’lerde takıştığı solcu bir avukat, Sinan çıkar karşısına. Böylece geçmişe ve geleceğe ışık tutan zorlu bir düet başlar. 

Arafta Düet, Selahattin Demirtaş, Yiğit Bener, 166 syf., Dipnot Yayınları, 2024.

Mizahi bir üslup ve sürükleyici bir kurguyla kaleme alınan Arafta Düet, hepimizi barış, vicdan, erdem üzerine yeniden düşünmeye davet ediyor.

Biri yıllardır hapiste olan iki eşyazarın hiç karşılaşmadan beraber kaleme aldıkları roman, bu açıdan dünyada bir ilk."

 

(HABER MERKEZİ)