Özer Uçuran Çiller kimdir?

Eski Başbakan Tansu Çiller’in eşi Özer Uçuran Çiller, Yeniköy'deki evinde kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Eski Başbakan Tansu Çiller’in eşi Özer Uçuran Çiller, geçirdiği kalp krizinin ardından 87 yaşında hayatını kaybetti. Bir süredir diyaliz tedavisi gören Çiller, bu sabah geçirdiği kalp krizi nedeniyle Yeniköy'deki evinde vefat etti.

1937 doğumlu olan Özer Uçuran Çiller mühendis ve iş insanıdır. Tansu Çiller ile evliliğinden iki çocuğu oldu. Evliliğinden sonra "Çiller" soyadını aldı.

Saint Joseph Fransız Lisesinde okuduktan sonra Robert Kolej'de (Boğaziçi Üniversitesi) mühendislik ve yüksek mühendislik tahsilini yaptı. Amerika'da Boston ve Connecticut üniversitelerinden MBA derecesi kazandı. 1975 yılına kadar Amatek Inc. şirketinde Holding Ekonomik Kontroller Direktörü olarak görev yaptı.

1963 yılında Tansu Çiller ile evlenen Özer Çiller, 8 yıl Amerika'da kaldıktan sonra Türkiye'ye döndü. Eşi Tansu Çiller'in siyasete atılıp 1993 yılında ilk kadın başbakan olmasından sonra Türkiye'nin ilk "second gentleman"ı unvanını aldı. 2000'li yılların başlarından itibaren alternatif tıbba merak salan Özer Çiller'in bu konuda yayınlanmış kitapları bulunuyor.

YENİKÖY'DE TARTIŞMALI YALI

Özer Uçuran Çiller, batırılan İstanbul Bankası Genel Müdürü olarak tahsis ettiği kuşkulu krediler ve sahibi olduğu Marsan Marmara Holding'in işleri/ilişkileri nedeniyle serveti tartışmalı bir isim oldu. Çiller çiftinin halen kullandığı Yeniköy'deki yalı, İstanbul Bankası'nın batmasının ardından alındı.

Tansu Çiller'in, 20 Ekim 1991 seçimlerinde DYP'den parlamentoya girip önce Hazine'den Sorumlu Devlet Bakanı, 1993'te de Başbakan olduğu süreçte, yasa gereği yapmak zorunda olduğu servet beyanında gizlediği serveti ortaya çıkınca, Çiller çiftinin serveti Türkiye gündemine oturdu.

KAYINVALİDENİN ALTINLARI

Sonrasında Çiller çiftinin ABD'de sakladığı malvarlığı ve Çillerlere ait Marsan Holding'in vergi kaçırdığı ortaya çıktı. Skandalın ardından TBMM Liderlerin Mal Varlıklarını Araştırma Komisyonu kuruldu. Özer Uçuran Çiller'in bu komisyonda verdiği ifadede, tartışılan servetinin kaynağına ilişkin olarak "Kayınvalidemin çıkınında altın bulduk" açıklamasını yapması tarihe geçti.

Tansu Çiller'in lideri olduğu Doğru Yol Partisi ile Mesut Yılmaz'ın lideri olduğu Anavatan Partisi arasındaki ANAYOL koalisyonu Çiller'in tartışılan serveti ve özelleştirme ihalelerini de kapsayan yolsuzluk iddiaları sürecinde dağıldı.

Süreçte patlayan skandallarından biri de, Başbakanlık örtülü ödeneğinden, Çiller'in talimatıyla gece saatlerinde kamu bankaları açılarak çekilen yüzlerce milyon lira oldu. Çiller önce reddettiği bu para için, "Nereye harcandığını açıklarsam savaş çıkar, dünya birbirine girer" dedi.

Başbakan Tansu Çiller bu skandalların ardından ANAP ile koalisyonu bozarak, bu süreçte hakkında "Varan 1", "Varan 2" başlıkları altında TBMM'de yolsuzluk dosyaları açıklayan Necmettin Erbakan liderliğindeki Refah Partisi ile REFAHYOL Koalisyonu'nu kurdu. 28 Şubat sürecinde dağılan bu koalisyonun kurulmasıyla yolsuzluk soruşturmaları talep edilen dosyalar TBMM gündeminden kalktı.

(HABER MERKEZİ)