Özgür Özel: Türkiye ittifakı kazanacak
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Bursa'nın Mudanya ilçesinde yaptığı konuşmada, "Gerçek demokratik Türkiye'yi yeniden kurmak istiyoruz. Türkiye'yi de Türkiye ittifakı kazanacak" dedi.
BURSA - 11 Ekim 1922'de imzalanan Mudanya Ateşkes Antlaşması'nın 102'nci yılında CHP Genel Başkanı Özgür Özel, bugün saat 14.00'da Bursa Mudanya Mütareke Meydanı'nda konuşma yaptı.
Özel'e CHP Bursa Milletvekilleri Nurhayat Altaca Kayışoğlu, Hasan Öztürk, Kayıhan Pala, Orhan Sarıbal, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ile ilçe belediye başkanları ve AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Varank eşlik etti.
'BARIŞA HER ZAMANKİNDEN DAHA FAZLA İHTİYAÇ VAR'
Mudanya Belediye Başkanı Deniz Dalgıç, dünyanın her zamankinden daha fazla barışa ihtiyacı olduğunu söyleyerek, "Mudanya sadece bağımsızlığımızın değil, barışa olan inancımızın da temsili oldu. 102 yıl önce burada sadece toprak değil, bir milletin yeniden dirilişi müzakere edildi. Bugün ne yazık ki dünyada savaşın, çatışmanın hüküm sürdüğüne tanıklık ediyoruz. Bugün Mudanya'dan barış çağrısı yapmak istiyoruz. Barışa her zamankinden daha fazla ihtiyaçımız var. Barış için mücadele etmeye devam ediyoruz" diye konuştu.
PARTİNİN ŞARKISININ ÇALINMASINA TEPKİ GÖSTERDİ
Çıkarken partinin şarkısının kamusal alanda çalınmasına tepki gösteren Özel, devletle partinin işlerini birbirinden ayırmak gerektiğini belirterek tüm siyasi partilerin temsilcilerinin davetli olduğu bir alanda partinin şarkısının çalınmamasını istedi.
Programa katılan İsmet İnönü'nün kızı Özden İnönü Toker ile yan yana oturmanın onur verdiğini söyleyen Özel, "Mudanya, Milli mücadelenin cephedeki başarısının masada büyük bir kazanıma dönüştürüldüğü 9 günlük önemli bir süreçtir. İsmet İnönü, buradan Lozan'a Türkiye Cumhuriyeti'nin tapu senedini kabul ettirecek özgüveni yüksek bir müzakereci olarak ayrılmıştır" dedi.
'İKTİDARLAR KALICI DEĞİL, KALICI OLAN MİLLETİN İRADESİDİR'
Trakya'daki işgalin İsmet Paşa'nın diplomasi zekasıyla kurşun atılmadan zafere ulaştırıldığını anlatan ve 1950'ye kadar uzanan tarihte bilgiler veren Özel, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün sarayı veya Amerikan tipi başkanlığı seçmediğini belirterek, "Elinin tersiyle otoriter bir lider olmayı, tek adam olmayı, padişah olmayı itip cumhurun seçtiği Millet Meclisinin verdiği yetkiyle Cumhurbaşkanı olmayı tercih etmiştir. Ölümünden sonra yerine geçen en yakın arkadaşı, silah arkadaşı İsmet Paşa da çok partili rejim sisteminin demokrasinin olmazsa olmazı olduğunu görmüştür" diye konuştu.
İsmet Paşa'nın 1950 yılındaki yenilgisini karşı, "Bu benim en büyük yenilgim ama demokrasimizin en büyük zaferidir" dediğini aktaran Özel, konuşmasına şöyle devam etti:
"İktidarlar kalıcı değil, kalıcı olan milletin idaresidir. Biz Cumhuriyeti de demokrasiyi de Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e ve İsmet Paşa'ya borçluyuz. Türkiye'de birilerinin arasında mezhep savaşları çıkmıyorsa, etnik savaşlar çıkmıyorsa, bu ülkede her şeye rağmen barış Festivali düzenliyorsa, iktidar ve muhalefet mensupları 'Filistin'de barış olsun' diye bütün dünyaya seslenebiliyorlarsa, 31 Mart seçimlerinde bu ülkenin kurucu partisi 47 yıl sonra birinci parti olmuşsa, bu ülkenin kurucu partisi önümüzdeki seçimlerde de iktidara adaysa, hesap sorulduğu, bakanların istifalarının birinin uygun görmesiyle değil bakanların göreve gelişinin de gidişinin de Millet Meclisinden karara bağlandığı gerçek demokratik Türkiye'yi yeniden kurmak istiyoruz. Mudanya'yı Mudanya ittifakı, Bursa'yı Bursa İttifakı aldı, Türkiye'yi de Türkiye İttifakı kazanacak."
Özel'in konuşmasının ardından Mudanya Mütarekesini anlatan konuşmalar ve gösteriler yapıldı.