Özgür Özel'den çağrı: Zammı söke söke alacağız, bütün geçinemeyenleri Kocaeli'ne bekliyoruz

Mehmet Şimşek ile Yalçın Karatepe görüşmesini anlatan ve iktidarın ekonomi politikalarını eleştiren CHP lideri Özgür Özel "Bütün geçinemeyenleri 30 Haziran'da Kocaeli'ne bekliyoruz" çağrısı yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Genel Başkanı Özgür Özel partisinin grup toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Diyarbakır yangını hakkında DEDAŞ'ın sorumluluğunun altını çizen Özel, DEDAŞ'ın bölgenin en fazla şikayet edilen kurumu olduğunu vurgulayarak özelleştirme politikalarını eleştirdi. 

Tasarruf paketinin emekçileri kapsadığını, yandaş ve zenginleri kapsamadığını, kamuda israfın devam ettiğini vurgulayan Özel, "Yoksullaşan vatandaş zenginleşen yandaş" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yalçın Karatepe ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek arasında yapılan görüşmeyi anlatan ve iktidarın 22 yıllık ekonomi politikalarını eleştiren Özel, "Anlattık ama anlamadılar. O zaman zammı söke söke alacağız" diyerek tüm geçinemeyenleri 30 Haziran'da Kocaeli'nde yapılacak 'Geçinemiyoruz' mitingine davet etti.

Özel, Meclis'te rahatsızlanan Bahçeli'ye de geçmiş olsun dileğinde bulundu.

MÜSLÜM DOĞAN CHP'DE

Özel, Osmaniye'den katılan 18 yaşını doldurmuş 3 gencin rozetlerini takarak partiye üye yaptı.

Ardından da, iki dönem HDP İzmir Milletvekili seçilen ve eski Kalkınma Bakanı Müslüm Doğan, CHP'ye katıldı. Doğan'ın rozetini takan Özel, "31 Mart seçimlerinde bir partiyle değil, Türkiye ittifakı yaptık dedik. O ittifaka herkesi davet etmeye devam edeceğiz. Türkiye ittifakı biraz daha gelişiyor. 15 ve 26. Dönem Milletvekili, eski Kalkınma Bakanı Müslüm Doğan bugün baba ocağına dönüyor, PSAKD ve Harita Kadastro Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu görevlerinde bulundu. Kendisine yeniden hoş geldiniz diyorum" diye konuştu.

Özel'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

DİYARBAKIR YANGINI: Geçtiğimiz hafta Diyarbakır ve Mardin'de 15 bin hektar alan yandı ve 15 vatandaşımızı kaybettik. Heyetimiz acılı ailelerin yanındaydı, taziyede bulundular. En kısa zamanda ben de taziye için gitmeyi planlıyorum. İçişleri Bakanlığı'nın doğru söylemediği, meselenin bir anız yangınından kaynaklanmadığı ortaya çıktı. Çok sayıda rapor DEDAŞ'ın inanılmaz ihmallerini anlatıyor. DEDAŞ bölgenin en çok şikayet edilen kurumudur. En çok Urfa'da şikayet ediliyor. Urfa'yı kavurucu sıcakta elektriksiz dolayısıyla susuz bırakıyor. Diyaliz, solunum cihazlarına bağlı insanların hayatı tehlike altında. Düşük yüksek voltaj nedeniyle aletler bozuluyor, tazminat talepleri kabul edilmiyor. Bu özelleştirmeler yapılırken karşı oylarımızı, raporlarımızı dinlemediler. Tam da bunu söyledik. Elektrik yaşam hakkıdır, böyle stratejik bir alanı özelleştirmeyin, dedik. Şimdi orman yangınına bakın 15 can DEDAŞ'ın ihmalinden kaynaklanıyor. Bütün itirazlara rağmen iyileştirme yapılmadığı gibi dezenformasyon yapılıyor. Kaçak kullanılıyor da ondan oluyor diyorlar. Kaçak kullanan varsa ona yapılacak başkadır. Meclis açılır açılmaz ilk iş orman yangınları konusunda araştırma önergesi verdik. Yangınlar tüm yönleriyle araştırılmalı. 

TASARRUF PAKETİ: Açıkladı tasarrufun tümünü yapsalar 100 milyar TL yani bu yılın bütçesinin yüzde 1'i bile değil. Ama emekçinin servisini kaldıralım, öğretmen atamayalım, emekliye, asgari ücrete zam vermeyelim diyorlar. Daha 1 ay geçti temsil ve ağırlama gideri 7 kat, 350 milyon TL artmış. Haberleşme gideri bir ayda 150 milyon TL artmış. İkisinin toplamı yarım milyar. Yani 100 milyar tasarruf edecek olanlar 2 kalemde yarım milyar israf etmiş. Araç kirama, kamu binası kiralama giderleri azalmamış artmış. Geçen sene Merkez Bankası 800 milyar TL zarar etti, KKM'ye 1.2 trilyon verdiler, Kamu özel işletmelerine 3 yılda 675 milyon ödeyecekler. Bütçeden faize 1.3 trilyon ödenecek. Yoksullaşan vatandaş zenginleşen yandaş.

6 ŞUBAT DEPREMİ: 6 Şubat depreminin üzerinden 16 ay geçti. Bir arpa boyu yol alınmadığını, hayatın konteyner, çadır ya da göç edilen yakınların yanında sürdüğünü ama kimsenin yüzünün gülmediğini söylemeliyim. 1 yılda 650 bin konut sözü verenler 1,5 yılda 79 bin konut yaptılar. Sözlerinin yüzde 12'sini tuttular, önemli bir kısmı köy evi. Malatya'daki ortalama yüzde 6,7. Bu sıcakta çadırda, konternerda sağlık sorunlarıyla karşı karşıyalar. 3 ayda bütün şehirlerde sadece 2500 konut teslim ettiler. Bütün ilgili odalar, muhalefet partiler bu yöntemle bu konutlar olmaz demişti. Bu ay kira yardımı da bitiyor. Uzatmayı da düşünmüyorlar. Bu konuda hem sağduyulu, meseleyi bir siyasi çekişme haline getirmeden hızla bir çözüm bekliyoruz. Gerekli öneride bulunacağız. Ne halleri varsa görsün diyorlarsa bilsinler ki deprem bölgesindeki kimse sahipsiz değildir. Deprem bölgesinde en önemli itiraz belirsizlik. Az hasarlı konutlara 'yap geç' diyorlar. Borç harç yapınca 'rezerv alan ilan edildi' diyorlar onu da alıyorlar. Orta hasarlı evlere yıkılacak dediler, gittim kapıyı pencereleri söktüm sattım harçlık yaptım, şimdi diyorlar ki oturun, evde bir şey kalmadı. Bu belirsizlik olacak iş değil. Bu iki mesele çözülmeli. Kiracılar hak sahibi sayılmadığı için yeni konutlardan yararlanamıyor.  

KİRA ARTIŞI: Eurosat verilerine göre Türkiye kira artışlarında Avrupa birincisi oldu. İkinci Macaristan. Pandemi, kriz, enflasyon her yerde oldu. Herkes tedbir aldı, bizimkiler almadı. Geçen sene yüzde 125. Avrupa'da en yüksek 12 Türkiye'de 125. Kira artışına tavan koyan tek ülke biziz. AB ülkeleri yüzde 3'te tutmuş. Bir de birileri yönü batıdan çeviriyor. 

Şimdi de ev kirasına yüzde 20 stopaj getiriyorlar. Her ev sahibi olan zengin değil artık. Nerde görülmüş stopajı ev sahibinin verdiği. Ev kiralarına yansımazsa gelin bana sorun. Kim nereye vergi getiriyorsa aslından garibanın sırtına yüklüyor.

ŞİMŞEK İLE GÖRÜŞME: Memleketi 22 yıldır yönetenler batırmaktan beter etmişler, hala yalan yanlış işlerde ısrar ediyorlar. Ana muhalefet partisi gel ben sana anlatayım deyince,' ortak program mı çalışacaklar' diyorlar. ün müstakbel ekonomi bakanımız Yalçın Karatepe, zengine rasyonel vatandaşa irrasyonel politikacıların uygulayıcısı Mehmet Şimşek'le görüştüler. Siyaset hem müzakere hem mücadele işi. Bu krizin müsebbibi toplumun kırılgan kesimleri değil. Bu krizi onlar yaratmadı. Bu krizi bütün dünya yönetirken yönetmeyen anlayış, yoksuldan zengine kar aktaranlar, bilerek enflasyonist ortam yaratanlar, seçim ekonomisi uygulayanlar, Ecevit'ten yüzde 29 enflasyonla alıp yüzde 100'lere çıkaranlar yarattı. Emekliler, emekçiler, esnaf kemer sıkacak, senin yandaşlar bir düğme daha açacak, öyle yağma yok demeye gittik. Emekliye 10 bin TL maaş olmaz 25 bin TL olsun demeye gittik. Önce asgari ücret yapın biz gelince 1,5 asgari ücret yapacağız dedik. Geldiklerinde 2 koç alıyordu emekliler, şimdi 2 emekli 1 kurban kesemiyor.

ASGARİ ÜCRETE ZAM YAPILACAK MI?: Asgari ücret 10 bin 2 lira. Verildiğinden beri yüzde 25 eridi. Gerçek gıda enflasyonu, asgari ücret yüzde 41 eridi. Açlık sınırının altında. Karatepe'nin 'bir değişiklik iradesi görmüyorum' dediği asgari ücrete zam yapmayacaklarına niyetlenmeleridir. Bu insanları açlığa sürüklemenize izin vermeyeceğiz. 

Tarım meselesinde taban fiyatlar mutlaka düzenlenmeli. Kredi kartlarının yüksek faiz oranları acilen düşürülmeli. Faizden alınan yüzde 30 vergi sıfırlanmalı. Çiftçi ve esnafın faizleri bir kereye mahsus silinmeli. 

Bir de makro önerimiz var; vergide adalet istiyoruz. Çok kazananın çok, az kazananın az vergi vermesini istiyoruz. Dolaylı vergi yüzde 68. Yüzde 21 herkesin aldığı maaşlarından kesilen vergi. CHP iktidarında vergide adalet gelecek, Mehmet Şimşek istediği kadar dirensin. 226 milyar TL gelir elde etmeye çalışıyorlar. Geçen sene yandaş müteahhitlerin 660 milyar TL kesinleşmiş vergisini mücadele etti. 226 milyar için emeklinin, emekçinin, çiftçinin, esnafın boğazına çökecekler. 

Peki ne yapacağız? Anlattık ama anlamadılar. O zaman hepinizi 30 Haziran günü emeğin başkenti Kocaeli'ne bekliyoruz. Asgari ücrete, emekli maaşına, çaya buğdaya zammı söke söke almak için bütün geçinemeyenleri Kocaeli'ne bekliyoruz."  

 BAHÇELİ'YE GEÇMİŞ OLSUN MESAJI

Grup toplantısı çıkışı gazetecilerin Bahçeli ile ilgili sorusunu yanıtlayan Özel, "Kendisine geçmiş olsun diliyorum. Konuşmada MHP ile ilgili kısmı da o yüzden atladık. Acil şifalar diliyorum" dedi. 

Özel, Yılmaz Özdil ile ilgili soruyu ise yanıtsız bıraktı.  

 

(HABER MERKEZİ)

Etiketler özgür özel chp