Özgür Özel'den Kılıçdaroğlu'na 'İsmet Paşa'lı yanıt: Düşmanıyla bile...

CHP lideri Özel, "Erdoğan'la görüşme" polemiğinde selefi Kılıçdaroğlu'na yanıt verdi: İsmet Paşa gerektiğinde düşmanlarıyla bile masaya oturup müzakere etmeyi, sonuç alarak masadan kalkmayı bilmiştir.

Fotoğraf: ANKA
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İstanbul Heybeliada’daki İsmet İnönü Evi Müzesi’nde, Lozan Antlaşması’nın 101’inci yılı etkinliğine katıldı.

İsmet İnönü’nün kızı ve İnönü Vakfı Başkanı Özden Toker’in ev sahipliği yaptığı programda konuşan Özgür Özel, genç siyasetçilere “Devlet adamı nasıl olur diye İsmet Paşa’ya bakın” tavsiyesinde bulundu. 

Şu an İsmet İnönü Evi Müzesi olan binanın hikayesini anlatan CHP lideri Özel konuşmasında, isim vermeden "normalleşme" adımları kapsamında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la yaptığı görüşmeleri eleştiren CHP'nin eski genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na da yanıt verdi.

Özel'in konuşmasının o bölümü şöyle: "İsmet Paşa'nın Lozan’daki müzakerelere giderken yanında götürdüğü yazı takımını gördüm. O yazı takımını ilk gidişinde serer ama çok uzun sürmeden toplar. Çünkü karşısındakiler Türkiye’nin egemenlik haklarını tanımaz, Türkiye’yi bir savaşın galibi değil de sanki bitmemiş, devam eden bir savaşın ateşkesindeymiş gibi davranmaya çalışırlar. İsmet Paşa bunu gördüğünde şöyle bir yaklaşım sergiler. Der ki, ‘Ben bir bağımsızlık savaşı vermiş ve kazanmış bir milletin temsilcisiyim. Ben buraya Mondros’tan değil, Mudanya’dan geliyorum beyler’ der, masadan kalkar.

4 Şubat 1923’te Lozan’ı terk eder ama daha sonra 23 Nisan’da tekrar o masaya oturur. 92 gün o masada müzakere eder, sabırla müzakere eder, bazen sertleşir, bazen yumuşar ama savaş meydanlarında canını ortaya koyan, sonrasında en büyük mücadeleleri veren İsmet Paşa gerektiğinde düşmanlarıyla bile masaya oturup müzakere etmenin, kazanımlar elde etmenin, temsil ettiği toplumu, temsil ettiği ülkenin hakkını, çıkarını savunmanın, gerekirse savaşarak, gerekirse ölümü göze alarak, gerekirse oturup müzakere ederek ve en sonunda sonuç alarak o masadan kalkmayı bilmiş, bizlere de hem kahraman bir askerin hem yetkin ve etkin bir diplomasi üstadının nasıl olması gerektiğini, bir siyasetçinin sadece konuşmak, sadece kavga etmek ya da sadece müzakere etmek, sadece temsil görevlerini yapmak değil; hepsini birden dozunda, kıvamında, gerektiği kadar yapmanın ne demek olduğunu gösteren bir insandır İsmet Paşa."

(HABER MERKEZİ)