Özgür Özel'den Kobanê davası açıklaması: Adalet bekliyoruz
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, karar açıklanması beklenen Kobanê davasını takip edeceklerini söyleyerek "Adalet bekliyoruz" dedi. Tasarruf Genelgesi için de Numan Kurtulmuş'a çağrıda bulundu.
DUVAR - Partisinin grup toplantısında açıklamalarda bulunan CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in gündeminde eczacılardan hemşirelere, engellilerden çiftçilere, polislerde ataması yapılmayan öğretmenlere birçok meslek grubunun yaşadığı sorunlar vardı.
Soma maden katliamının yıldönümü hakkında, yargılama sürecindeki hukuksuzluğa dikkat çeken Özel, işçilere sendikalaşma çağrısı yaptı. Özel, "Soma'dan beri 649 madenci daha öldü ama kimsenin haberi bile olmadı. Soma'dan beri 2 Soma daha oldu. Burada mesaj Türkiye işçi sınıfına, örgütlenin, örgütlenin, örgütlenin" dedi.
Kamuda Tasarruf Genelgesi'nin Cumhurbaşkanlığı harcamalarının da kapsamasını olumlu bulduklarını dile getiren Özel, Numan Kurtulmuş'a başkanlık divanını toplayıp TBMM için de tasarruf genelgesi hazırlama çağrısı yaptı. Özel, belediyelere yatırım sınırı ve kamuya atama kısıtlaması maddelerine tepki gösterdi, "Bu numaraları yemeyiz" dedi.
Perşembe günü karar açıklanması beklenen Kobanê Davasını takip edeceklerini belirten Özel, "Adalet çıkmasını bekliyoruz. Hukuka uyulması temennimizdir" dedi.
Özel 18 Mayıs'ta Saraçhane'de atanmayan öğretmenler ve müfredat değişikliği hakkında yapacakları buluşmaya da çağrıda bulundu.
'SOMA'DAN BU YANA 2 SOMA DAHA OLDU, KİMSENİN HABERİ OLMADI'
Özel'in açıklamalarından başlıklar şöyle:
"Soma için unutursak yüreğimiz kurusun" dedik. İlk duruşmada 4 kilometre kuyruk vardı, son duruşmada salonda 200 kişiydik.
Sonuçta hepimizin yüreğini kanatan bir karar alındı, Yargıtay kararı 5-0 bozdu. Karar 5 ay bekledi. Yargıtay'ın 5 üyesinden 3'ünü değiştirdiler. Yeni gelenler bir önceki kararı 3-2 bozdu. Ölen işçi başına 5 gün yatanlar çıktılar dolaştılar, dün de küstahlık yaptılar. 'Soma demeyin, biz orayı unuttuk' dedi.
Dün Soma'da tarihin en büyük kalabalığı vardı. Dün oradaki anneler ilk kez 'Biz adaletin geleceğine inandık' dediler. Getireceğiz and olsun.
Soma'dan beri 649 madenci daha öldü ama kimsenin haberi bile olmadı. Soma'dan beri 2 Soma daha oldu.
Burada mesaj Türkiye işçi sınıfına, örgütlenin, örgütlenin, örgütlenin.
Bütün işçileri sarı sendikalarına değil, mücadele sendikalarına üye olmaya davet ediyorum.
ILO rakamlarına göre Türkiye ölümlü iş kazalarında birinci sırada. Dünyada işçi hayatının Türkiye kadar ucuz ve tehlike altında olduğu bir ülke daha yok. Yaşam hakkı, iş güvenliği, işçi sağlığı bunlar en temel haklardır.
'ERMENEK OLMAYABİLİRDİ'
Soma'dan sonra kurulan Meclis Komisyonu'nda kabul edilen öneriler hayata geçseydi, Ermenek olmayabilirdi. Soma'yı da İliç'i de unutmadık, hepsi bu vurdumduymazlığın eseridir. Unutmadık, unutturmayacağız.
'ECZACILARIN SORUNLARINI DİLE GETİRMEYE DEVAM EDECEĞİM'
Eczacılar çok kutsal bir mesleği büyük zorluklarla yapıyorlar. Gece gündüz çalışıyorlar. Odaları, birlikleri kamu yararını her şeyden çok gözetiyorlar, kendi sorunlarından çok hastaların sorunlarını dile getiriyorlar. Sorunlarını biliyorum, dile getirmeye devam edeceğiz. Eczacılarla ve mesleğimle gurur duyuyorum.
TÜİK verilerine göre ülkemizin sağlık harcamalarına ayırdığı para yüzde 3,7. Bunun da en düşüğü ilaca ayrılıyor. Doktor ilaç yazıyor, 130 liralık ilacın 55'ini devlet, 75'ini hasta ödüyor. Yerli ilaç kullanımı geriliyor, yabancı ilaç kullanımı artıyor.
SMA hastası çocuklar vicdanımızda yara. Ama asıl sorun Türkiye'nin bir yetim ilaç politikası olmamasıdır. SMA hastası ana baba tek başına bırakılıyor. O ilaç sürümü olmadığı için 100 milyon liradır. Bir bütçe yapacaksınız. Bu alanda kim para kazanıyorsa bir kumbara yapılacak. Bu ülkede kimin yetim ilaca ihtiyacı olursa o ilacı parasız alacak.
Hemşirelerin sorunları boylarını aştı, Türk Hemşireler Derneği'nin taleplerinin arkasındayız.
ÇİFTÇİ SAYISI 10 YILDA YÜZDE 55 AZALDI
Milletin efendilerinin Çiftçiler Günü'nü kutluyorum. Genç Cumhuriyet ülkemizi buğdaydan un, pancardan şeker, pamuktan tekstil üreten fabrikalarla donattı. İkinci Dünya Savaşı yıllarında topraksız köylü topraklandırıldı. İkinci Dünya Savaşı'nda bile bunlar yapılırken bu bilimsel yürüyüş sekteye uğratıldı. Bugün ağır bir gıda ve tarım kriziyle karşı karşıyayız. AK Parti döneminde 2 Trakya'yı kaybettik. Çiftçi ektikçe zarar eder durumda. SGK verilerine göre kayıtlı çiftçi sayısı 10 yılda yüzde 55 azaldı. Artık genç çiftçi yok, yaş ortalaması 58. TÜİK Nisan gıda enflasyonunu yüzde 68 olarak açıkladı. OECD ortalaması yüzde 5,5. Türkiye en kötü 4. sırada. Bu konuda kapsamlı bir hazırlığımız var.
Sadece CHP belediyeleri geçtiğimiz dönemde tohumu, gübreyi ücretsiz verip buğdayı satın alıp Halk Ekmek fabrikalarında halka ekmek yaptılar, sütü alıp çocuklara süt dağıttılar.
Biz engellileri 1 gün hatırlamak istemiyoruz. Dezavantajlı bir grup olmaktan çıkarmak için yeni bir kamusal düzenleme öneriyoruz.
KURTULMUŞ'A ÇAĞRI: MİLLETİN VEKİLLERİ TASARRUFUN DIŞINDA KALMASIN
Dün kamuda tasarruf genelgesi yayınlandı. 10. genelgeydi. 1 olumlu fark var; o da sarayın Cumhurbaşkanlığı harcamalarının genelge dışında tutulmamış olması. Bir tek Meclis dışında tutulmuş, o da normal. Numan Kurtulmuş'a çağrıda bulunuyorum; Meclis'e tasarruf et deme yetkisi yürütmede değildir, kendi genelgemizi hazırlamayız. Başkanlık divanı toplansın, milletin vekilleri tasarrufun dışında kalmasındalar.
Genelge "Yüzde 15 yatırım harcamalarından tasarruf yapacağız" diyor. Kendi tasarruflarımızla yarattığımız bütçeyi kullanıp yatırım yapmamıza engel olursanız biz arada yokuz. Benim başkanlarım hiçbir çelmeye izin vermeyecek, veren olursa hesaplaşırız.
İkinci olarak, 'emekli olan kadar çalışan atanacak' deniyor. Yani işsize 'Ben parayı KKM'ye verdim, 5'li çeteye verdim, sana para yok' deniyor. Bundan önce kimse bunların genelgelerine uymadı, başta kendileri. Kemeri garibana sıktırıp parayı 5'li çetelere veriyor. Ben kamunun israfa son vermesine sonuna kadar destek oluyorum. Ama emekliye, memura zam isteyince 'tasarruf yapıyoruz' diyecekler. Bu numaraları yemeyiz.
Koca genelgede umudumu artıran bir madde var; vergide adalet. Zurnanın zırt dediği yer burası. En pahalı kotralarla gezenlerden traktöre mazot alanlardan daha az vergi alıyorlar. Vergi az kazanandan az, çok kazanandan çok, kazanmayandan hiç alınmaz. Bizde kazanan kazanmayan herkesten yüzde 65 vergi alınıyor. 'Vergide adaleti' ilk kez söylediler destekliyoruz.
2024'ÜN İLK 4 AYINDA 24 POLİS İNTİHAR ETTİ
Sadece 2024'te 24 polis intihar etti. Başta İçişleri Bakanı Yerlikaya olmak üzere herkesin 'ne oluyor' diye bakması gereken bir konudur. Kamu denetçileri çalışma koşullarından, yaşadıkları stresten bahsetmiş. Polise fazla mesai ödenmelidir. 12/24, 12/36 sistemi kaldırılmalı, mülakat sistemi kaldırılmalı. personel lojmanı yapılmalı, taban maaş yeniden yapılandırılmalı, sendika hakkı verilmelidir. Gece görevleri 8 saati aşmamalı, 2. şark kaldırılmalı, özlük hakları ve çalışma koşullarını düzenleyen yasa çıkarılmalı.
KEPEZ BELEDİYE BAŞKANININ DURUMU KÖTÜYE GİDİYOR
Teleferik kazasından sonra Kepez Belediye Başkanımız Mesut Kocagöz tutuklandı. Hazırlanan iddianame kabul edildi, çok itirazımız var ama sağlık durumu kötüye gidiyor. Tutukluluk halinin kaldırılmasını CHP grubu olarak talep ediyoruz.
'KOBANÊ DAVASINDAN ADALET ÇIKMASINI BEKLİYORUZ'
Kobanê Davası'nı güçlü bir heyetle takip edeceğiz. Adalet çıkmasını bekliyoruz. Hukuka uyulması temennimizdir. Kararın kurulmasında AİHM ve anayasa kararlarının bağlayıcılığın göz önüne alınmasını bekliyoruz.
18 MAYIS'TA SARAÇHANE'DEYİZ
18 Mayıs saat 13.00'te İstanbul'da Saraçhane Meydanı'nda olacağız. Yıllar önce Ecevit'e 'Madem atamayacaktın bu çocukları neden okuttun diyenlere' sesleneceğiz. 1 milyon öğretmen atama bekliyor. 'Mülakatı kaldırıyoruz' dediler vazgeçtiler. Dur demezsek çocuklarımız sadece mülakat değil, müfredat mağduru olacak.
(HABER MERKEZİ)