Pakistan'da özel şirketler Covid aşısı ithal edecek
Yeterli dozda korona virüsü aşısı için anlaşma yapmayan Pakistan'da, özel şirketlerin aşı getirip satmasına izin veriliyor. İthal aşılara tavan fiyat da getirilmeyecek. Sağlık Bakanı Faysal Sultan ise ülke nüfusunun büyük çoğunluğunu ücretsiz olarak aşılama planlarının devam ettiğini savundu.
DUVAR - Korona virüsü salgınına karşı yeterli aşı anlaşması yapmakta başarısız olan Pakistan, özel şirketlerin aşı ithal etmesine izin verecek. İslamabad hükümeti yoksul ülkelerin aşılara adil erişiminin sağlanmasını amaçlayan küresel işbirliği platformu COVAX'a bağımlı durumdayken, ülkede özel sektörün ücret karşılığında aşı yapmasının önü açılıyor.
Başbakan İmran Han'ın kabinesinin onayladığı belirtilen karar uyarınca, ithal edilen aşılara tavan fiyat da getirilmeyeceği belirtildi. Reuters ajansının haberine göre, aşıların ithal edilmesini isteyen Ulusal Sağlık Hizmetleri, ülkedeki bütün ilaçlara getirilen tavan fiyat uygulamasını da gerekli görmedi.
#Pakistan to allow private firms to import #Covid shots, exempt from price caps https://t.co/hGNRCDbq7y
— The Business Standard (@tbsnewsdotnet) February 11, 2021
Pakistan şu ana dek herhangi bir şirketle yeterince fazla dozda aşı anlaşması yapmış değil. Ülkedeki aşı anlaşması bu ay, müttefiki Çin'in bağışladığı 500 bin doz Sinopharm aşısı ile başladı. Bu aşılar öncelikle sağlık çalışanlarına yapılacak.
Sağlık Bakanı Faysal Sultan ise ithalat izni vermelerine rağmen ülke nüfusunun büyük çoğunluğunu ücretsiz olarak aşılama planlarının devam ettiğini, sadece parayla aşı yaptırmak isteyen 'küçük bir azınlığın' serbest piyasada bu seçeneğe sahip olacağını savundu. Reuters'a konuşan Sultan, "Sadece özel sektör aracılığıyla aşı olmak isteyenler para ödeyecek. Şahsen benim değerlendirmem şu ki, aşılar geldiğinde, piyasa rekabetinin de etkisiyle, fiyatlar otomatik olarak belirlenecek" dedi.
550 binden fazla Covid-19 vakasının görüldüğü ve 12 binden fazla kişinin salgın nedeniyle öldüğü Pakistan, aşılar konusunda COVAX'a bağımlı durumda. 210 milyonu aşkın nüfusu bulunan ülkede, ithalat izni öncesinde sadece COVAX üzerinden 17 milyon doz aşı alınması bekleniyordu. (DIŞ HABERLER)