Pakistan'ın tutuklu eski başbakanı İmran Han ve eşi hakkında beraat kararı

Pakistan'da 'yasadışı evlilik' yaptıkları iddiasıyla mahkum edilen ve 7 yıl hapis cezasına çarptırılan eski başbakan İmran Han ve eşi Büşra Bibi'nin beraatına hükmedildi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Pakistan'da mahkeme, tutuklu eski başbakan İmran Han ve eşinin 'yasadışı evlilik' suçundan beraat etmesine hükmetti. Kararı, Han'ın avukatı açıkladı.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, avukat Naeem Panjutha, sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) hesabından yaptığı paylaşımda, eski başbakan Han ve eşi Büşra Bibi'nin beraat ettiğini, saygı ifade eden 'sahiba' ifadesini de kullanarak "İmran Han ve Bibi sahiba beraat etti" sözleriyle duyurdu. Başkent İslamabad'daki mahkemenin beraat kararı sonrası partisi Pakistan Adalet Hareketi (PTI), 71 yaşındaki Han hakkında tutukluluğuna devam yönünde süren başka bir dava bulunmadığına işaret etti. Bugün alınan kararın ardından tutuklu eski başbakan İmran Han'ın tahliye edilmeyeceği ifade edildi.

ESKİ EŞİ ŞİKAYETÇİ OLMUŞTU

Pakistan'daki bir mahkeme, şubat ayında tutuklu eski başbakan İmran Han ve eşi Büşra Bibi'y, 'yasadışı evlilik yaptıkları' gerekçesiyle 7'şer yıl hapis cezasına çarptırmıştı. Mahkeme kararı uyarınca, Han ile eşine 3 bin 575 dolar para cezası da verilmişti.

Bibi'nin eski eşi Havar Maneka'nın İmran Han ile Bibi'nin evliliklerinin 'yasadışı' olduğuna dair mahkemeye yaptığı itirazın sonucunda yasal süreç başlamış, Maneka, Büşra Bibi ile ayrılmasından yaklaşık 6 yıl sonra, İmran Han ile Bibi'nin yasadışı şekilde evlendiklerini ileri sürmüştü. Havar Maneka, mahkemeye ilettiği itirazda İmran Han'ın kendisinden boşanmasının ardından bekleme süresi dolmadan Bibi ile evlendiğini, 'evliliğin İslami nikah şartlarına uymadığını' ve yasadışı olduğunu belirtmişti. 

HAN, 5 AĞUSTOS'TA TUTUKLANMIŞTI

Han, yargılandığı yolsuzluk davasında verilen tutuklama kararının ardından 5 Ağustos 2023'te cezaevine gönderilmişti. Han hakkında yargılandığı yolsuzluk davası kapsamında verilen 3 yıl hapis cezası, 29 Ağustos 2023'te ertelenerek eski başbakanın kefaletle serbest bırakılmasına hükmedilmişti. Ancak 30 Ağustos'ta hakim, savcılığın talebi üzerine 'devlet sırlarını ifşa etmekle' suçlanan Han'ın tutukluluk süresini uzatmıştı.

Eski dışişleri bakanı Şah Mahmud Kureyşi de benzer sebeple 19 Ağustos 2023'te başkent İslamabad'daki evinde gözaltına alınarak cezaevine gönderilmişti.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)