Pandora Papers: Hangi liderlerin ne kadarlık gizli serveti var?
Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu'nun ortaya çıkardığı belgelerle, 35 liderin vergi cennetlerindeki servetleri ortaya saçıldı. Şu ana kadar adı geçen liderler şöyle:
DUVAR - Liderler, siyasetçiler ve milyarderlerin gizli servetleri ve anlaşmaları ortaya saçıldı. Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu'nun (ICIJ) yeni projesi Pandora Papers, tarihin en büyük offshore verisi sızıntısına dayanıyor.
Pandora Papers adı verilen belgeler, 100'den fazla milyarderin, 35 liderin, 330'dan fazla politikacının gelirlerini vergi cennetlerine aktarıp sorumlu oldukları ülkelerde 'vergiden kaçındıkları'nı ortaya koyuyor. Projenin Türkiye'deki ortağı DW Türkçe'ye göre belgelerde, Türkiye'den de 220'den fazla isim yer alıyor. Bu isimler arasında Türkiye'nin yeni zenginlerinden köklü holding sahipleri, iş dünyasının önde gelen temsilcileri, sanat ve spor dünyasından kamuya mal olmuş kişiler de var.
Dünya çapında gizli ve yasadışı servetleri ortaya saçılan liderler ise şimdilik şöyle:
KRAL II. ABDULLAH - ÜRDÜN
Ürdün Kralı II. Abdullah ülkesinde ve bütün Arap dünyasında insanların fakirliği, işsizliği ve yolsuzlukları protesto etmek için sokaklara döküldüğü "Arap Baharı" sırasında offshore firmaları üzerinden Malibu'da toplam 68 milyon dolar değerinde üç adet malikane satın alıyor.
ALİYEV AİLESİ - AZERBAYCAN
Babasının 30 yıl yönettiği ülkeye, 2003 yılında cumhurbaşkanı olan İlham Aliyev'in 2017 yılında kendisiyle bağlantılı yaklaşık 3 milyar doları paravan şirketler aracılığıyla akladığı ortaya çıkmıştı. Pandora Papers ise Aliyev ailesinin üç çocuğunun Britanya Virjin Adaları'nda kayıtlı 44 firma üzerinden özellikle Londra ve civarında yüz milyonlarca dolardan fazla mülk alım satımı yaptığını ortaya koyarken, 2013 yılında dedelerine devrettikleri offshore firmalarının 2006-2017 yılları arasında 500 milyon dolar değerinde gayrimenkul satın aldığını gösteriyor.
ŞEYH HAMAD BİN CASİM BİN CABİR EL-SANİ - KATAR
Bugüne kadar Katar Başbakanı, Dışişleri Bakanı ve ardından Emirlik'in mali gücünü sağlayan 300 milyar dolarlık bir fon olan Katar Yatırım Otoritesi'nin başkanı olarak görev yapan, Ortadoğu'daki sayısız çatışmada çeşitli aktif rollerde bulunan Şeyh Hamad bin Casim bin Cabir el-Sani'in birçok farklı alanda offshore şirketleri kullandığı belgelerden sızdırılan bilgiler arasında. Belgelere göre birden çok offshore firmasının kurucusu, hissedarı ya da temsilcisi olarak görünen el-Sani, yatırım yapmak, servetini yönetmek ve ailesinin de menfaatlerini korumak için offshore firmaları aktif bir şekilde kullanıyor.