YAZARLAR

Para milyonu bulunca, günah kalmaz

Ülkemizin kıymetini bilelim. Kimsenin kolay kolay bulamadığı aşıyı hizmete amade kılmaktan, ekran konukluğu ve mesleki reytinginizi –yani kazancınızı- yükseltmeye, eğitimde başarıdan akademik kariyere, kamudan özel sektöre iş sahibi olmaya dek gerekli formaliteleri, ön koşulları aşmanızı sağlayacak her tür olanak, parmaklarınızın ucunda. İş bilenin, kılıç kuşananın.

Mesele sağlık. Yaş, meslek fark etmez. Salgın karşısında aşı şart. Henüz yirmili yaşlarda, bilemedin otuzların başında genç olsa da, sağlık sektöründekiler öncelikle aşılanacak. Hastane avukatları dahil. Gerçi şimdilik bilinen aşılı tek avukat Eskişehir’den. “Sağlık sektöründe hizmet sağlayanlar kategorisinde” değerlendirilmiş, kendi deyişiyle “aşı olma hakkı doğmuş”. Yine kendisine bakarsanız, “her sorumlu vatandaşın yapmasını beklediğimiz gibi sıra gelince” aşı olmuş.

Aşılama başlar başlamaz gelmiş sıra. O da “hak” değil, görev bildiği için olmuş aşısını. Elbette bunun siyasi kimliğiyle, iktidar partisi il gençlik kolları başkanı olmasıyla ilgisi yok.

Genç avukatın açıklaması böyle.

Susalım ve sessizce önümüze bakalım.

Tam o sırada yük taşıma aracında –yolcu değil yük taşıma; koltuksuz, “transit” denen tür- dip dibe on altı kişi, nükleer santral inşaatındaki işlerine nakledilmektedir memleketin güneyinde. İşçidir, taşınır. Yük niyetine.

Sessizce önümüze bakalım.

Özellikle doktorları ilgilendiriyor aşağıdaki tablo. Sadece doktor değil, aşılı avukat örneğinde olduğu gibi sağlık sektörüne hizmet sağlayan herkesin iyi bakmasında yarar var aşağıdaki tabloya. İki dakikadan yirmi dakikaya dek ekran konuğu olma fırsatı. Şöhret, reyting yolculuğu:

İyi bakalım tabloya. Mesele şöhret değil, kariyer. Dolayısıyla kazanç, servet. Onun için ciddi iş. Kapatılmış olan en sağ sütunda ekran yolculuğu için ödeyeceğiniz cüzi ücret yer almaktadır.

Nedir medyanın işi, işlevi? Ürünle alıcıyı en etkili, en hızlı, en kısa yoldan buluşturmak. Bu kadar. Susalım ve önümüze, başka tarifelere bakalım.

Öğrenciler, aşağıdaki tablo sizin için.

 

Üniversite öğrencilerine ödev dahil her düzeyde “akademik destek” sağlayan onlarca profesyonel kurum ve kişi var. Üniversiteyi bitirmekle yetinmeyip daha iyi iş bulurum ya da akademisyen olurum diyorsanız, ister yüksek lisans, ister doktora, her aşamada destek yanınızda.

Ücret, sayfa sayısına göre. Sayfa fiyatı, alacağınız hizmetin düzeyine bağlı. Ön-lisans, yüksek lisans, uzmanlık-master tezi, doktora tezinde birim sayfa fiyatı farklılık gösterir. Birim fiyatla sayfa sayısı çarpılır, toplam ücret belirlenir.

Ödeyeceğiniz ücrete tez konusu belirleme, formatlama, %20’nin altında intihale göre hazırlama dahil. Bunlar için ayrıca ödeme yapmayacaksınız. Acele edip erken başvuru yaparsanız, indirimden yararlanırsınız.

Zaman kaybetmeyeyim, okulla, şununla bununla uğraşmayayım diyorsanız, hazır diploma hizmeti de var:

İmitasyon diplomalarımız özel sektörde ki tüm iş başvurularınız da, belge ve sertifika başvurularınızda, diploma isteyen ve herhangi bir mezuniyet gerektiren diğer tüm konularda size yeterli olacaktır. Edineceğiniz bu diplomaları dilediğiniz şekilde kullanabilirsiniz. İlkokul, lise ve üniversite diploması olmak üzere hazırlanan diplomalarımızı gerçek diplomalardan ayırt etmek imkansızdır.

Görüldüğü üzere müessese, sorumlu ve dürüst satıcı olarak, alacağınız diplomanın “imitasyon”, yani sahte olduğunu açık açık söylüyor. Ayrıca şu açıklamayı da yapıyor: “Diplomayı vereceğiniz yere göre risk oluşturup oluşturmaması sizin sorumluluğunuzdadır.” (Diploma üretiyor arkadaşlar. ki – da gibi eklerin ayrı yazılacağını da biliyorlar. Bazen bitişik yazılıyor gerçi, o istisna da buraya denk gelmiş, neyse. Kim bakacak sanki!)

Risk almak istemeyenler için aynı firmanın “birinci sınıf diploma” seçeneği var:

Resmi sistemlere kayıt edilen birinci sınıf kalitedeki diplomalarımız ise yalnızca lise ve üniversite diploması olarak hazırlanmaktadır. Açık öğretim diploması olarak hazırlanan bu gerçek diplomalar kuşe kağıda baskılı, hologramlı, mühürlü, ıslak imzalı, seri numaralı olarak adınıza düzenlenir ve gerekli tüm resmi sistemlere adınıza kaydedilir. Satın alacağınız bu diplomalarla özel sektörde ve kamuda kolaylıkla iş bulabilirsiniz.

Resmi sistemlerden kasıt, e-devlet, noter, MEB, YÖK onayı. Sahte ama resmi!

Susalım.

Yapay zeka bunları yapabilir mi?

Ülkemizin kıymetini bilelim.

Kimsenin kolay kolay bulamadığı aşıyı hizmete amade kılmaktan, ekran konukluğu ve mesleki reytinginizi –yani kazancınızı- yükseltmeye, eğitimde başarıdan akademik kariyere, kamudan özel sektöre iş sahibi olmaya dek gerekli formaliteleri, ön koşulları aşmanızı sağlayacak her tür olanak, parmaklarınızın ucunda.

İş bilenin, kılıç kuşananın.

Atalarımız böyle diyor. Bir de Amerikalı atalar sözü var, onu daha baştan yad ettik:

Para milyonu bulunca, günah kalmaz. Utanç hiç kalmaz.

Giderek anlıyorum ki” diyordu John Berger, “utanç, uzun vadede ümit etme yetimizi aşındıran ve ileriyi görmemizi engelleyen bir duygu türü. Gözlerimizi ayaklarımızın ucuna dikip sadece bir sonraki küçük adımı düşünüyoruz.

***

Utançla susup önümüze bakıyoruz şimdilik.