VİDEO

Paris 2024 Olimpiyatları'nın ilkleri ve rekorları

Birçok ilke sahne olan Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda en çok madalyayı hangi sporu kazandı? Dünya ve olimpiyat rekorları hangi branşlarda kırıldı?

Paris 2024 Yaz Olimpiyatları sona erdi. Oyunlarda birçok ilke ve rekora imza atıldı. Haydi gelin, Paris 2024’e damga vuran rekorlara bakalım.

KIRILAN REKORLAR

Olimpiyatlarda rekorların birçoğu yüzme branşında kırıldı. 100, 200, 400 ve 800 metrede hem erkek hem de kadın sporcular yeni dünya ve olimpiyat rekorları kırdılar. Erkeklerde Çinli Pan Zhanle, Fransız Leon Marchand, İrlandalı Daniel Wiffen ve ABD’li Bobby Finke, yüzmede yeni olimpiyat ve dünya rekortmenleri oldular.

Kadınlarda ise Avustralyalı yüzücüler Summer McIntosh, Kaylee McKeown ve Mollie O'Callaghan kırdıkları rekorlarla olimpiyatlara damga vurdular.

Atletizm de birçok yeni rekor kırıldı. İsveçli atlet Armand Duplantis, erkekler sırıkla atlama finallerinde 6,25 metrelik atlayışıyla kendisine ait dünya rekorunu geliştirerek olimpiyat rekorunu kırdı ve altın madalyaya ulaştı. Erkekler disk atmada ise Jamaikalı Roje Stona, 70 metrelik derecesiyle olimpiyat rekoru kırarak altın madalyaya uzandı. 2 sporcu da başarısını "Yusuf Dikeç pozu" vererek kutladı. Kadınlar 400 metre engellide abd’li Sydney McLaughlin-Levrone da dünya rekoru kırmayı başardı.

OLİMPİYATLARDA İLK KEZ

Olimpiyat oyunlarında ilk kez yer alan break dans kategorisi de büyük heyecana sahne oldu. Olimpiyat şampiyonu ilk b-boy Kanadalı Phil Wizard, ilk b-girl ise Japon Ami Yuasa oldu.

26 Temmuz günü yapılan açılış seremonisi de olimpiyat tarihine geçti. Paris’teki Seine Nehri üzerinde yapılan geçit töreni ve şehrin farklı yerlerindeki şovlarla, ilk kez bi olimpiyat açılışı stadyum dışında yapıldı.

(SPOR SERVİSİ)

Etiketler olimpiyat paris