Paris'te ses radarı: Gürültücü motosiklet ve arabalara ceza kesilecek

Fransa'nın başkenti Paris'te, aşırı gürültü çıkaran araçlara ceza kesilmesini kolaylaştırmak için 'ses radarı' projesi başlatıldı. Radarın gelecekte otomatik olarak ceza kesmesi planlanıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa'nın en gürültülü kentlerinden biri olan Paris'te, fazla ses çıkaran motosiklet ve arabalara ceza kesilmesinin önünü açacak bir pilot proje başlatıldı. Fransa'nın başkentinin 20'inci bölgesinde, hareket halindeki araçların çıkardığı sesin seviyesini ölçebilen ve plakaları tespit edebilen bir 'ses radarı' yerleştirildi.

Paris Belediye Başkanı Yardımcısı David Belliard, kararı duyurduğu açıklamada "Çok fazla ses insanları hasta ediyor. Sağlığımız ve yaşam kalitemiz adına, bu ilk ses radarının amacı, çok fazla gürültü yapan araçlara otomatik olarak ceza kesmen" dedi.

Bir trafik lambasının üzerine yerleştirilen radarın tespitlerinin doğruluğunun kanıtlanması halinde, 2022 sonunda hükümetten onay alınacağı ve gürültücü araçlara ceza kesileceği belirtildi. Şu an Fransız yasalarına göre, polislerin ceza kesebilmesi için araçları gürültü yaptıkları sırada yakalaması gerekiyor. Yeni sistem ise hız radarı gibi, otomatik ceza kesebilecek.

Avrupa Çevre Ajansı'nın verilerine dayanan bir araştırmaya göre, Paris Avrupa'nın en gürültülü kentlerinden biri. Kentte 5.5 milyonun üzerinde insanın 55 desibelin üzerindeki trafik sesine maruz kaldığı belirtiliyor. Bu sayı Londra'da 2.6, Viyana ve Roma'da ise 1.7 milyon. (DIŞ HABERLER)

Etiketler Fransa Paris gürültü