Parkinson hastaları beyin pili tedavisi ile günlük yaşama katılıyor

Medicana Ataşehir Hastanesi Nöroloji Bölümü'nden Uzm. Dr. Hülya Mavi, beyin pili tedavisiyle Parkinson hastalarının günlük yaşama katkılarının arttığı belirtti.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Medicana Ataşehir Hastanesi'nden yapılan açıklamaya göre, Parkinson'un sinsi başlayıp yavaş ilerleyen, beyinde lokal sinir hücresi kaybına bağlı dopamin maddesindeki eksilme sonucu ortaya çıkan bir hareket hastalığı olduğu belirtildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Uzm. Dr. Hülya Mavi, Parkinson'un toplumda yüzde 1 oranında ve 60 yaş üzeri kişilerde görülen bir hastalık olduğunu ifade etti.

Hastalığın zaman geçtikçe ilerleyerek kötüleştiğinin altını çizen Mavi, ileri evrede hastanın günlük basit ihtiyaçlarını karşılayamayacak duruma gelebildiğini kaydetti.

'BEYİN PİLİ SEÇENEKLERİ VAR'

AA'nın haberine göre Parkinson tanısının nörolojik muayene ve öyküyle konulduğunu aktaran Mavi,"Bazı durumlarda ayırıcı tanı açısından DATSCAN, beyin MR görüntüleme ve kan tetkikleri, LP yapılması gerekebilmektedir. Genç yaş başlangıçlı veya ailevi özellik gösteren olgular başta olmak üzere, genetik inceleme öngörülebilir. Nöroloji uzmanları tarafından düzenlenen ilaç tedavileri hastanın şikayetlerini azaltır. Zamanla hastalık ilerleyici olduğundan başka tedavi seçenekleri önem kazanır" açıklamasında bulundu.

Mavi, Obezite, Alzheimer, ilaç bağımlılığı, baş ağrısı gibi hastalıkların tedavisinde beyin pili ile ilgili yapılan çalışmaların dünya çapında devam ettiğini bildirerek, şunları kaydetti: "Titreme, yürüme ve konuşma zorluklarına yol açan Parkinson'da, beyin pili gibi gelişmelerle hastaların günlük yaşama katılımı artırılabiliyor. Beyin pili uygulamasında, beynin belirlenen bölgelerine 1 veya 2 adet elektrot (ince tel) yerleştirilir. Elektrotlar, köprücük kemiği üzerine konulan küçük bir pile bağlanır ve bu pil kişilerin beynine sinyaller gönderip beyin aktivitesini düzenler. Şarj edilebilen veya şarj gerektirmeyen uzun ömürlü pil seçenekleri sunulur. Hasta ve hekim iş birliği ile pil seçimi yapılır. Hastanın ilaç alımı azalır, ilaç kaynaklı istemsiz kasılmalar azalır. Hastaların artan bağımsızlığı ile günlük yaşama katılım oranı yükselir."

(HABER MERKEZİ)

Etiketler parkinson beyin pili