Paşinyan'a ordudan yeni muhtıra: İstifa et
Komşu Ermenistan'da Dağlık Karabağ savaşının ardından başlayan kriz aşılamıyor. Rus ajansı TASS'ın haberine göre Ermenistan ordusu, Başbakan Nikol Paşinyan'a istifa çağrısını yineleyen bir bildiri daha yayınladı. Bildiri, Paşinyan'ın Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan'ı görevden alma kararının yürürlüğe girdiğini açıklamasından sonra geldi.
DUVAR - Dağlık Karabağ savaşının ardından siyasi krize gömülen Ermenistan'da orduyla hükümet arasındaki gerilim aşılamıyor. Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın, Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan'ın bugünden itibaren görevden alındığını açıklamasının ardından genelkurmaydan yeni bir muhtıra geldi.
Rus haber ajansı TASS'ın aktardığına göre, Ermenistan ordusunun üst düzey komutanları, Paşinyan'a yaptıkları istifa çağrısını yinelediklerini açıkladı.
NE OLMUŞTU?
Ermenistan Genelkurmayı ve üst düzey askeri isimler, Dağlık Karabağ savaşının işgal edilen bölgelerden çekilmeyle sonlanmasının ardından 25 Şubat gününde Paşinyan'a istifa çağrısı yapan iki bildiri yayımlamıştı. Paşinyan ise bu muhtıraları darbe girişimi olarak reddedip destekçilerini sokağa çağırmıştı. Eş zamanlı olarak da Genelkurmay Başkanı Gasparyan'ı görevden alma kararını Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan'a iletmişti.
Ancak ülke anayasasına göre bu kararın geçerli olması için Sarkisyan'dan onay alınması veya başbakanın önerisinin üzerinden iki hafta geçmesi gerekiyordu. Sarkisyan Paşinyan'dan gelen görevden alma kararını imzalamayı iki kez reddederken, Ermenistan hükümeti bu sabah 'kararın otomatik olarak devreye girdiğni' açıkladı. Hükümetten yapılan açıklamada, "Gasparyan 10 Mart'tan (bugün) itibaren yasal olarak görevinden alınmıştır" denildi.
CUMHURBAŞKANI SARKİSYAN GÖREVDEN ALMAYA KARŞI
Kısa süre sonraysa, Sarkisyan'ın ofisinden Gasparyan'ın görevden alınması konusunun Anayasa Mahkemesi'ne taşındığı açıklaması geldi. Cumhurbaşkanlığı ofisinden yapılan açıklamada, Sarkisyan'ın, görevden almanın yasal olup olmadığının ‘askeri görev ve askerin statüsüne’ ilişkin kanun üzerinden gözden geçirilmesi için Anayasa Mahkemesi'ne başvurduğu belirtildi.
Ermenistan siyaseti, darbe girişiminden bu yana kilitlenmiş durumda. Paşinyan ile Dağlık Karabağ anlaşmasına karşı çıkan muhalefet arasındaki erken seçim görüşmeleri de sonuçsuz kaldı. Muhalefet partileri, Paşinyan'ın seçimden önce istifa etmeyi reddetmesi nedeniyle kriz görüşmelerinden çekildiklerini açıkladı. (DIŞ HABERLER)