Patron seslerini duymadı: İşitme duyularını da işlerini de kaybettiler

Van'da çağrı merkezi çalışanı iki kişi, kulak rahatsızlığı nedeniyle rapor almalarına rağmen zorla çalıştırıldı. Duyma yetilerini kaybeden iki çalışandan biri işten atıldı, diğeri kendisi ayrıldı.

Google Haberlere Abone ol

VAN - Çağrı merkezi çalışanları; maruz kaldıkları sürekli gürültü ve uzun mesai saatleri nedeniyle bir çok sağlık sorunu ile karşı karşıya kalıyor. İşitme kaybı, kas-iskelet bozuklukları ve psikolojik rahatsızlıklar çağrı merkezi çalışanlarının en sık karşılaştığı sağlık sorunları arasında yer alıyor. CMC firmasının Van’da bulunan çağrı merkezinde çalışan İbrahim Aslan ve Naim Bulova da işitme kaybı yaşayanlardan. Her iki işçi de raporlu oldukları halde çalışmaya zorlandıklarını ve sürecin sonunda işlerinden de olduklarını anlattı.

Naim Bulova

‘KULAĞIMDAKİ AĞRI GİDEREK ARTTI’

İşitme kaybını hissettiği anda durumu yöneticisine bildirdiğini ama umursanmadığını ve kulağındaki şiddetli ağrıya rağmen çalıştırılmaya devam ettiğini belirten Aslan, “Çok zor şartlar altında çalışıyorduk. Kulaklıkla çalıştığımız için sürekli yüksek seslere maruz kalıyorduk. İş esnasında bir anda sağ kulağımda bir kapanma hissettim. Bir süre sonra müşterinin sesini duyamamaya başladım. Kulaklığı çıkarıp sol kulağıma taktım. Ertesi gün de sol kulağımda aynı sorunu yaşamaya başladım. Bu durumu takım liderime ilettim. Buna rağmen umursanmadım. Mecburen çağrı almaya devam ettim. Kulağımdaki ağrı da giderek arttı” dedi.

‘SEN KULAĞINA BİR ŞEY Mİ SOKTUN?’

Kulağındaki şiddetli ağrılara dayanamayıp hastaneye gittiğini belirten Aslan, “Doktor sağ kulağımda yüzde 34, sol kulağımda yüzde 54 işitme kaybı olduğunu ve bunun ‘ani işitme kaybı’ olduğunu söyledi. Sol kulağımı, tedavi yapılmazsa tamamen kaybedeceğimi söyledi. Başka bir hastanede hiper basınç tedavisi uygulandı. Sağ kulağım biraz olsun iyileşmeye başladı ama sol kulağımı tamamen kaybettim. 15 gün tedavi oldum ve bu süre zarfında yöneticilerim tarafından hiç aranmadım. Ben kendim aradım takım liderimi. Durumumu anlattım ama umursamadı. Hatta benimle alay etti. ‘Sen kulağına bir şey mi soktun’ diyerek güldü ve kendisini bir daha aramamamı söyledi” diye konuştu.

Sol kulağını tamamen kaybeden Aslan, hukuki yola başvurduğunu ancak avukatının yazdığı istifa mektubunun CMC yöneticisi tarafından yırtıldığını ve bunun üzerine işten ayrıldığını belirtti.

İbrahim Aslan

‘BİZİM SAĞLIĞIMIZI DEĞİL, ŞİRKETİN NE KADAR KAZANABİLECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORLARDI’

Çağrı merkezinde çalışıp işitme kaybı yaşayan işçilerden biri de Naim Bulova. CMC çağrı merkezinde işe başlamadan önce kendisinden odyometri raporu istendiğini belirten Bulova, “Özel bir hastaneden aldığım raporu şirkete ibraz ettim. Sapasağlam kulaklarımla işe başladım. İşe başlar başlamaz çok yoğun bir şekilde çağrı karşılamaya başladım. İşimi kaybetme korkusuyla çalışmaya devam ettim. Lakin gün geçtikçe baskılar daha da arttı. Bazı günler 14-15 saat çalışmaya başladık. Belli bir süre sonra kulaklarım ağrımaya başladı. Ben bu durumu sürekli takım liderime belirtiyordum ama çalışmak zorunda olduğumu söylüyordu. Bizim sağlığımızı değil, şirketin kadar kazanabileceğini düşünüyorlardı” ifadelerini kullandı.

‘DOKTORA GİTTİĞİMDE İŞ İŞTEN GEÇMİŞTİ’

Kulağındaki ağrıların gün geçtikçe artmaya başladığını belirten Bulova, şunları anlattı: “Bir gün aniden kulağımda bir çınlama oldu ve ben sol kulağımı tamamen kaybettim. Bunu takım liderime söylediğimde, ‘Ben bu işten anlarım, git kulağını temizlet’ dedi. Dalga geçer gibi konuşuyordu. Ben kulağımı tamamen kaybettiğimin farkında değildim. Doktora gittiğimde öğrendim ama artık iş işten geçmişti. Üç kez ameliyat oldum. Hem maddi olarak hem de psikolojik olarak çöktüm. Ameliyat masraflarımı bile borç alarak karşıladım. Çünkü rahatsızlığı yaşadığım günden itibaren sigortam ve maaşım kesildi."      

‘PSİKOLOJİK SORUNLAR YAŞAMAYA BAŞLADIM’

Çağrı merkezi çalışanlarında işitme sorunun yanı sıra fiziksel ve psikolojik sorunlar da ortaya çıkıyor. İsmini vermek istemeyen bir WebHelp çağrı merkezi çalışanı, “Doğruları söyledikçe kabullenmediler. Gereksiz yere uyarı ve tutanak yazdılar. Saatlerce bilgisayar başında zor şartlar altında çalışmak zorunda kaldım. Bazı günler 12 saatten fazla çalıştım. Belimde yamukluk ve boyun düzleşmesi oluştu. Psikolojik olarak da ciddi sorunlar yaşamaya başladım. Kaygı bozukluğu oluştu. Öfke kontrolümü yitirdim” diye konuştu.

İsmini vermek istemeyen ve şu anda AssisTT çağrı merkezinde çalışmaya devam eden bir başka işçi ise, “Bir gün iş yerinde çalışamaz haldeydim. Ateşim çok yükselmişti. Halüsinasyonlar görüyordum. Çağrı karşılarken kendimi sinema salonunda hissediyordum. Hastaneye gitmek istediğimi söylediğimde kabul etmediler” dedi.