Pembelik Barajı dağ keçilerini yutmaya devam ediyor

Peri Vadisi’nde inşa edilen Pembelik Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES), yöre halkı tarafından kutsal kabul edilen dağ keçilerini ölümüne neden oluyor. Keçilerin göç mevsiminde kullandığı güzergaha yapılan barajla ilgili Peri Suyu Koruma Platformu, yetkililere harekete geçme çağrısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DERSİM- Dersim, Elazığ ve Bingöl sınırındaki Peri Çayı üzerinde yer alan ve 2015 yılında Limak Enerji tarafından tamamlanan Pembelik Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) bölgede yaşayan hayvanların ölümüne neden oluyor. Dağ keçilerinin çiftleşme ve göç mevsiminde kullandığı güzergahı sular altında bırakan barajın yapımıyla bölgede ulaşımı sağlayan köprüler yıkılırken köyler arasındaki bağlantı da kesildi. Baraj suyunun yükseldiği dönemlerde aynı geçiş güzergahını kullanan çok sayıda dağ keçisi ise boğularak hayatını kaybetmeye devam ediyor.

'İÇİMİZDEKİ AMERİKAN AVCILARI BU İŞİ LAYIKIYLA YAPIYOR'

Konuya ilişkin bir açıklama yapan Peri Suyu Koruma Platformu, Amerikalı bir iş insanına Dersim’de dağ keçisi vurması için verilen izne atıfta bulanarak “Dağ keçilerinin avlanılması için, Amerikan vatandaşlarına özel bir izin gerekmeden, onlar adına izin verilen içimizdeki Amerikan avcıları bu işi layıkıyla yapmaktadırlar” denildi.

Platform, yaşanan sorunun çözümü konusunda yetkililere çağrıda bulunarak, “Yaşanan bu sürecin sonucunda yaban yaşamın hayatlarına mal olan bu sorunun çözülmesi için yetkili mercilerin bir an önce harekete geçmesini kamuoyu önünde talep ediyoruz” ifadelerine yer verdi. (DUVAR)