Pentagon, Ukrayna'ya yapılan askeri yardımların değerini 'yanlış hesaplamış'

ABD'de yayınlanan yeni bir raporun ortaya koyduğu 'hesaplama hatası' Rusya'ya karşı savaşta Ukrayna'ya daha fazla askeri yardım yapılmasının yolunu açabilir.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya-Ukrayna savaşı 2 yılı aşkın zamandır devam ederken, ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) Ukrayna'ya gönderilen mühimmat, füze ve diğer ekipmanların değerini hesaplarken 2 milyar dolarlık 'fazladan hata' yaptığı ortaya çıktı. Yapılan hatayı, 25 Temmuz Perşembe günü ABD hükümetinin yayınladığı bir rapor ortaya koydu.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Hükümet Hesap Verebilirlik Ofisi'nin hazırladığı yeni bir rapor, ABD Savunma Bakanlığı'nın 'net olmayan muhasebe tanımları' dolayısıyla Ukrayna'ya gönderilen savunma varlıklarının değerinin doğru bir şekilde hesaplanması konusunda zorluklarla karşı karşıya kaldığını gösterdi. Buna göre, Pentagon, 2023 yılında, Ukrayna'ya gönderilen milyarlarca dolar değerindeki malzemenin tasnifi sırasında, personelin 'amortisman değeri' yerine 'ikame değeri' kullandığını bildirdi. 

'HATA' DAHA FAZLA YARDIM GÖNDERİLMESİNİN YOLUNU AÇABİLİR

Yapıldığı belirtilen 6,2 milyar dolarlık hata ise milyarlarca dolarlık malzemenin daha Ukrayna'ya gönderilmesinin yolunu açabilir. Pentagon, raporu yayınlayan kuruma, malzemelerin değerine ilişkin 2 milyar doların üzerinde 'fazla beyan' tespit edildiğini bildirdi. Bunun sonucu olarak, Joe Biden yönetiminin Ukrayna'ya yapılmasını onayladığı yardım kapsamında 2 milyar dolar değerinde silah ülkeye gönderilebilecek. 

Hükümet Hesap Verebilirlik Ofisi, Yabancı Yardım Kanunu'ndaki 'muğlak değer tanımının ve Başkanlık Akit Kurumu için spesifik bir değerleme rehberi olmamasının' rapor edilen askeri yardımın değerinde tutarsızlıklar yarattığını ifade etti. Raporda verilen bir örneğe göre, 10 aracın değeri 7 milyon ABD doları olarak ifade edilirken, destekleyici belgelendirmeye göre araçların değerinin, net defter değeri olan 'sıfır' olması gerekiyordu.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)